Autor Entitats
8 febrer 2016 a 16:00

Les deixalleries de la comarca ofereixen compost gratuït per a horts i jardins particulars

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar

Cada persona pot accedir a 50 l de compost

compost deixalleries CCVO

Els vallesans i vallesanes poden disposar de compost gratuït per a adobar els seus horts i jardins particulars. El compost es pot recollir a les deixalleries municipals, que el reben procedent de la Planta de Biometanització de Can Barba, on es tracta la matèria orgànica que es recull de forma separada al Vallès Occidental.Cada persona pot accedir a 50 l de compost, el que equival a dues galledes, cada vegada que va a la deixalleria.

La distribució de compost a les deixalleries municipals és un servei del Consorci per a la Gestió de Residus que es va posar en marxa l’any 2012. Amb aquesta mesura es vol recompensar la ciutadania el seu esforç per separar la matèria orgànica a casa de forma correcta facilitant així que se’n pugui obtenir compost i biogàs.

El compost es pot trobar a les deixalleries de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Matadepera, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Rellinars, Rubí, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. L’empresa del tercer sector CIPO és l’encarregada de la distribució de les saques de compost a les diferents deixalleries.

A la Planta de Biometanització de Can Barba hi arriba el residu orgànic dels municipis del Vallès Occidental, més de 22.000 tones, que rep un tractament que produeix biogàs per generar energia elèctrica i aproximadament 3.000 tones de compost anuals.

Actualment, al Vallès Occidental la recollida de fracció orgànica és inferior al 25% de la generació real. Es podria recollir selectivament 3 vegades més de residu orgànic, és a dir, arribar a les 90.000 tones. Aquestes tones que cada dia no se separen selectivament al contenidor marró, acaben al contenidor gris del rebuig, suposant un increment de cost per a la gestió municipal de més del 50%. Per tant és imprescindible la sensibilització de la ciutadania per augmentar la recollida d’aquesta fracció. Una de les accions que desenvolupa el Consorci per fomentar la bona separació de la matèria orgànica es duu a terme l’activitat “Aprenem a compostar” que aquest curs es realitza a 19 centres educatius de la comarca. Amb aquesta activitat es promou l’hàbit de separar la matèria orgànica a casa i a gestionar-la a través del compostatge casolà.

El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que s’utilitza com a adob en agricultura i jardineria. Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius:

- Com a adob natural en agricultura extensiva i ecològica (cereals, horta, fructicultura, vinya, …).

- Com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats.

- Com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública (clausura d’abocadors, regeneració de talussos, …) o en restauració d’activitats extractives. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×