Autor Articles i estudis
4 Febrer 2016 a 18:00

Què és l’aluminosi?

Què és l'aluminosi? // Imatge Apabcn.cat

Què és l’aluminosi? // Imatge Apabcn.cat

Quan durant els 70 i els 80 anava a casa de la meva àvia materna al Turó de la Peira de Barcelona, la sensació que tenia era que estava en un barri vell, com d’una època molt allunyada històricament als ulls d’un nen. Aquells edificis d’interiors foscos, groguencs, d’arquitectura desfasada i olors característics, no despertaven en mi una sensació agradable, encara que no arribava a comprendre per què. La resposta la vaig obtenir l’11 de novembre de 1990, quan les portades de tots els noticiaris obrien amb la notícia d’un edifici que, proper a casa de la meva àvia, s’havia ensorrat matant una veïna. L’aluminosi feia la seva posada de llarg en els titulars.

Resulta curiós com, malgrat tenir pocs anys, l’aparença d’aquell barri ja em posava en alerta de manera inconscient. I és que, en absolut aquell barri tenia l’aparença dels poc més de 20 anys que en realitat portava construït: semblava que tenia 50 o 60 anys. Estava malalt, malalt d’aluminosi, i tot ell ho reflectia. El pitjor va ser saber que milers d’edificis de Barcelona patien el mateix mal, i que el perill el teníem a les nostres pròpies cases. Però… què és l’aluminosi? Per què es produeix? Si té una estona, miro d’explicar-li de forma fàcil.

Durant el franquisme, Barcelona va ser el centre de recepció d’una gran quantitat de gent que, procedent del camp espanyol, veia en la capital catalana una terra d’oportunitats on poder prosperar. Aquest gran flux d’immigració, va fer que la demanda d’habitatge es multipliqués enormement, fins al punt que les constructores no donaven l’abast a tanta demanda, per la qual cosa construir ràpid es va convertir en objectiu prioritari. I què millor que utilitzar un ciment que endureix en poques hores? Aquest era el cas de l’anomenat ciment aluminós, un ciment especial al qual se li afegia mineral d’alumini (bauxita bàsicament) per augmentar-li la resistència i reduir el temps d’assecat, i… aquí que van començar a utilitzar-lo com si no hi hagués un demà!.

Al contrari del que pugui semblar, el ciment aluminós no era un mal producte. A les característiques d’enduriment ràpid -en 24h gairebé arribava a la seva màxima resistència-, se li havia de afegir que era capaç d’aguantar fins a 1500 ºC (el que el feia idoni per a la construcció de forns) i, a causa que en el moment d’assecar provocava una reacció que arribava als 35ºC de temperatura, era molt utilitzat per construir en zones fredes on la congelació del ciment podria ser un problema. Tots aquests avantatges feien que fos molt útil en la construcció de bigues i peces prefabricades, on servir ràpid era vital. Fins aquí, el ciment aluminós era una autèntica meravella, però aviat va començar a ensenyar com era el seu taló d’Aquil·les: la humitat.

Efectivament, si bé el ciment no tenia cap inconvenient en si mateix, en situacions de temperatura elevada i humitat encara més elevada, com és el cas de Barcelona i zones costaneres, l’estructura mineralògica del ciment aluminós canviava perillosament.

En el moment d’enduriment del formigó, la barreja de ciment i aigua, fa que es combinin generant una sèrie de cristalls de mineral (en el cas del ciment aluminós, de CaH10) que creixent entre la sorra de la barreja és el que li dóna rigidesa. Aquests cristalls tenen forma hexagonal (sis costats), però en condicions d’alta humitat ambiental, el CaH10 absorbeix l’aigua i es converteix en C3AH6, passant de tenir una forma hexagonal a una forma cúbica, que si bé és més estable que l’anterior, produeix una reducció del volum del ciment de fins a un 40%. Reducció que es converteix en desastrós en tant que, qualsevol cosa que estigui feta amb aquest ciment, s’esquerda, s’esmicola i, en el cas de formigons armats, perd l’adherència a les biguetes de ferro de la seva estructura, perdent fins al 75% de la seva resistència. I com més humitat, pitjor. És el que s’anomena aluminosi.

En aquestes circumstàncies, qualsevol estructura feta amb ciment aluminós -sobretot en el cas de bigues i cobertes- que estigui sotmesa a altes humitats relatives, ja sigui mediambientals o per causa d’activitat humana (per exemple en banys, cuines, safaretjos… ), esdevé un perill, tant més probable com menys cura es tingui de l’immoble i més filtracions duradores hi hagi. De fet, en un ambient sec com Madrid, els casos d’aluminosi són escassos (excepte el cas de l’estadi Vicente Calderón, per la seva proximitat al riu Manzanares), mentre que a Barcelona és una autèntica plaga.

Al Turó de la Peira, el problema no va ser només l’aluminosi, sinó que l’estalvi il·lícit de tot tipus de materials per part de la immobiliària Sanahuja -la promotora del barri- a més d’haver utilitzat sorres granítiques -que es desintegren amb el temps- per fer el ciment, van fer que s’haguessin de fer caure 54 edificis i s’haguessin de rehabilitar 100 més, entre ells el de la meva àvia. No en va, quan ens ajuntàvem la família, ens deia que no ens acumuléssim en un punt, ja que el risc d’enfonsar-nos era, per desgràcia, real. L’aluminosi tenia part de culpa, però la corrupció institucionalitzada durant el franquisme, va tenir un pes encara més gran.

La cosa era tant més sagnant en tant que es coneixia el punt feble del ciment aluminós des de molt temps enrere. Per exemple, França va prohibir aquest tipus de ciment el 1943, l’estat alemany de Baviera va fer el mateix el 1960, mentre que a Espanya, no va ser prohibit fins al 1977, després d’haver estat utilitzat de forma massiva entre 1950 i 1970. No obstant això…¿què fer amb els més de 300.000 edificis que van ser construïts amb aquest ciment durant aquesta època? Com solucionar el problema?

Per començar, cal dir que no totes les construccions efectuades amb ciment aluminós desenvolupen aluminosi, ja que tan sols les condicions d’humitat sostingudes durant llargs períodes de temps són els que provoquen el desenvolupament de la “malaltia”. De fet, aquest problema es pot produir fins i tot en bigues construïdes amb ciment no aluminós (ciment Portland, per exemple) la qual cosa dóna una idea de la gravetat de l’assumpte.

Canviar les bigues afectades o reforçar-les convenientment mitjançant perfils en acer inoxidable que suporten l’estructura, o injecció de ciment epoxi a les zones afectades, és l’única opció per eliminar el risc de col·lapse de les estructures. En alguns casos greus, això no és viable, i tan sols queda l’enderroc total de l’edifici. Una sortida que, pel seu alt cost, no sempre està a l’abast dels afectats, tot i que l’Administració ofereix fins a un 65% de subvenció de l’obra de reparació d’aluminosi en el cas de propietaris amb rendes baixes, i un 25 % en obres de rehabilitació (només per a propietaris, no a la comunitat, és clar).

Per sort, que es repeteixin casos com el del Turó de la Peira, tot i tenir els edificis construïts totalment o en part amb ciment aluminós, és molt difícil. La conscienciació al respecte de la problemàtica ha fet que l’Administració hagi posat èmfasi en el control d’aquest tipus d’edificis, convertint el problema de l’aluminosi més que en un problema de seguretat dels blocs, en un problema econòmic pels seus propietaris.

Un problema que no és culpa directa dels propietaris (excepte si és fruit d’un mal manteniment), però als quals, com sempre, són als que li toca pagar els plats trencats.

Ireneu Castillo

Switch to mobile version