Autor Cultura
28 març 2016 a 10:00

Avui, Dilluns de Pasqua, és el dia de La Mona

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

La tradició data, com a mínim, del segle XVI

Mona de Pasqua // Foto: Sergi Colomer

Mona de Pasqua // Foto: Sergi Colomer

La Mona és el dolç propi del dia de Pasqua, que els padrins regalen als seus fillols/les el dilluns de la Pasqua Florida. Tradicionalment era una coca on sempre hi havia l’ou en igual nombre a l’edat dels nens/es fins que feien 12 anys.

Ja al segle XVI en el Costumari Català de Joan Amades apareix la mona citada amb aquest nom, però és possible que sigui una tradició més antiga. S’atribueixen diversos orígens a aquest costum, però el més assenyalat és que l’origen del nom de la mona de Pasqua provingui del terme àrab munna, que significa “provisió de la boca”, i era un regal que feien els moriscos als seus senyors, amb un significat de fertilitat, esperança i renaixement. També hi ha qui diu que els seus orígens es poden trobar a Rússia, on els monjos ortodoxos mantenen, encara ara, la tradició jueva de celebrar la Pasqua la primera nit del primer divendres després de la primera lluna de primavera

A partir de mitjans del segle XIX, els flequers i pastissers començaran a elaborar presentacions més complicades, amb ornaments de sucre, ametlles, confitures, anissos…  Les mones de Pasqua són típiques de l’Aragó, el País Valencià, el Principat de Catalunya i certes zones de la regió de Múrcia, tot i que està estesa per arreu del món. Ja a principis del segle XIX a Europa, en alguns països com Itàlia, França i Alemanya van començar a elaborar ous a base de xocolata, amb regals en el seu interior com els actuals ous que comercialitza una coneguda marca de nom estranger.

La Mona però és un símbol de que les abstinències de la Quaresma s’han acabat

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×