Autor Ensenyament
11 Març 2016 a 10:00

Baiget explica que la nova oferta de graus de 3 anys es regeix per criteris acadèmics

El curs 2016-2017 s’oferiran més de 480 graus

Visita Saló Ensenyament // Imatge cedida per la Generalitat

Visita Saló Ensenyament // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat que la nova oferta de graus de 3 anys (180 crèdits) que es podran estudiar a les universitats catalanes el curs 2016-2017 és fruit del consens entre el Govern i les universitats i es regeix únicament per criteris acadèmics. El conseller Baiget també ha subratllat l’alt percentatge de continguts en anglès en els nous graus, que en alguns casos arriba al 100%. El conseller ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 27a edició del Saló de l’Ensenyament en què el Govern hi participa a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca.
Per al curs 2016-2017, l’oferta de nous graus es cenyeix a quatre estudis de 180 crèdits. Propostes singulars que no existeixen i estan molt orientades a la internacionalització.
–       Creació i producció digital, impartit per la Universitat de Barcelona (UB).
–       Bioinformàtica, grau interuniversitari de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
–       Global studies / Estudis globals, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).
–       Disseny i arts digitals, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Pel que fa a la resta d’estudis de grau, es manté l’oferta formada per 480 titulacions de 240 crèdits. En el marc  del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), treballen tres comissions –integrades pel Govern, les universitats i els estudiants–  per assegurar la implantació amb garanties d’un model flexible de graus de 3 i 4 anys (180 i 240 crèdits respectivament) i màsters de 60, 90 i 120 crèdits.
El conseller ha destacat els acords aprovats per dues d’aquestes comissions per evitar greuges econòmics per als estudiants i per a les universitats. Concretament, la Comissió de garantia de l’accés dels estudiants, preus i beques va establir que els titulats dels futurs graus de 180 crèdits podran cursar el primer any de màster a preu de grau, ha explicat Baiget. El conseller ha subratllat que aquest acord es tradueix en què no hi haurà cap increment en l’esforç econòmic que han de fer els estudiants i les famílies.
L’acord preveu que els estudiants gaudiran d’aquest dret durant els cinc cursos posteriors a la graduació. En aquest període, podran cursar 60 crèdits d’un estudi de màster al mateix preu públic vigent del grau en què s’han titulat.
Respecte a l’oferta de màsters, es manté estable amb les 520 titulacions que s’ofereixen actualment després de la incorporació com a oficials d’alguns estudis que les universitats oferien com a propis, dels màsters bianuals i d’aquells estudis que havien estat suspesos temporalment en cursos anteriors.  Per al pròxim curs, s’han aprovat inicialment 33 noves titulacions que estan subjectes a la verificació corresponent i a assolir un nombre mínim d’estudiants.
Alt grau d’ocupabilitat i d’internacionalització
 
Tant l’oferta de graus com de màsters universitaris afavoreix l’ocupabilitat dels titulats i, segons l’última enquesta de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Catalunya (AQU), la taxa d’ocupació dels titulats universitaris és 15 punts percentuals superior a la de la població entre 25 i 54 anys.
El grau de satisfacció dels ocupadors amb els titulats universitaris i amb la formació i els coneixements que han rebut a les universitats és de 7 sobre 10, segons un altre estudi de l’AQU. Entre els factors que més valoren a l’hora de realitzar la contractació d’un titulat destaquen les pràctiques en empreses i les estades internacionals.
L’oferta universitària per al curs 2016-2017 continua caracteritzant-se per la internacionalització amb l’objectiu de fomentar els programes de mobilitat i d’avançar en la capacitat d’atracció d’estudiants forans. La presència d’estudiants internacionals en les universitats de Catalunya s’ha incrementat un 13,44% en els últims tres cursos i van superar els 23.000 alumnes el curs 2014-2015. L’evolució de les matriculacions d’estudiants estrangers situen el nivell d’internacionalització de Catalunya al nivell de de països com Dinamarca o Països Baixos.
 
Espai del CIC
 
La participació de la Secretaria d’Universitats i Recerca en el Saló de l’Ensenyament, que se celebra fins el pròxim diumenge, es fa visible en dos espais: l’estand Itinerari Universitari dedicat als ensenyaments universitaris i a orientar sobre l’accés a la universitat –coordinat conjuntament amb el CIC– i un altre centrat en la ciència, anomenat EspaiCiència, en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).
L’estand del CIC ofereix una àmplia informació sobre els ajuts i beques (www.matriculauniversitaria.cat), que inclou un simulador de preus per calcular el cost aproximat de la matrícula universitària. Els futurs estudiants coneixen les beques Equitat i la resta d’ajuts que garanteixen l’accés a la universitat gràcies al sistema de tarificació social que permet des de la gratuïtat dels estudis fins a rebaixes mínimes d’un 10%. Actualment, un 40% dels estudiants de grau de les universitats públiques reben algun tipus d’ajut.
Per segon any, els futurs alumnes poden conèixer el programa Parla3 d’impuls al coneixement de les terceres llengües i del web El teu futur parla idiomes(http://futurambidiomes.gencat.cat/), que conté tota la informació perquè els estudiants universitaris de nou accés puguin acreditar el nivell B2.2 d’una tercera llengua i dels ajuts disponibles per inscriure’s en un curs d’idiomes en cas de no disposar del nivell requerit o per obtenir el certificat del B2.2.
També s’ofereixen diverses eines relacionades amb l’ocupabilitat dels estudis. És el cas del web amb la informació de les titulacions amb més inserció laboral (winddat.aqu.cat) i de la Xarxa Universitària per a l’Ocupació (ocupaciouniversitaria.gencat.cat).
Unes eines que els estudiants coneixen mentre realitzen el recorregut presencial i virtual en el mateix estand Itinerari Universitari (itinerariuniversitari.gencat.cat), que enguany ha actualitzat el web. Un recorregut que els futurs universitaris poden fer amb el suport de personal especialitzat que els aclareixen tots els dubtes.
Els joves també poden orientar-se a través del web Què i Per què estudiar a les universitats catalanes?(estudisuniversitaris.gencat.cat), que inclou tota l’oferta universitària i un simulador per calcular de forma aproximada la nota d’admissió per accedir a cadascun dels estudis de grau de les universitats catalanes. L’aplicació mòbil Posa’t a Prova, amb més de 2.500 preguntes, permet assajar els exàmens de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), mentre que les Guies de conversa universitàriaper a dispositius mòbils és una eina interactiva en 9 idiomes adreçada als estudiants universitaris de mobilitat internacional.
També hi ha un concurs d’Instagram, així, el Govern proposa als visitants participants en un concurs de fotografies a les xarxes socials. Per fer-ho, s’utilitza el recentment estrenat perfil d’Instagram de la Secretaria d’Universitats i Recerca, @universitatscat.
Els estudiants que vulguin participar s’hauran de fer una selfie en qualsevol dels estands de les 12 universitats de Catalunya, penjar-la al seu perfil Instagram amb l’etiqueta #SelfieUniversitats, seguir al perfil @universitatscat i enviar la fotografia que participarà al concurs per Instagram Direct, el servei de missatgeria intern de la xarxa social. Aquells que hagin seguit totes les passes participaran en el sorteig de dues estades per a 2 persones amb pensió completa en qualsevol dels 20 albergs Xanascat gestionats per l’Agència Catalana de Joventut.
Espai ciència 
La faceta atractiva i motivadora de la ciència i dels investigadors torna per vuitè any consecutiu al Saló de l’Ensenyament amb l’EspaiCiència, iniciativa organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) en col·laboració amb Fira de Barcelona. L’EspaiCiència (Annex Palau 2) mostra en directe la ciència que es fa a Catalunya d’una manera pràctica, atractiva i propera amb l’objectiu d’atraure els joves vers la ciència i fomentar les vocacions científiques i tecnològiques.
Aquest espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, integra 14 estands d’universitats, centres de recerca i d’altres institucions catalanes vinculades a la ciència, que oferiran un programa d’activitats divulgatives i experiments científics lúdics i interactius. L’EspaiCiència es planteja com una eina per als joves estudiants d’ESO i Batxillerat que han de decidir el seu futur professional per tal que puguin tenir un primer contacte pràctic amb el món de la ciència i la tecnologia que els motivi per encaminar el seu futur professional cap una carrera científica.
A banda de visitar l’estand Itinerari Universitari i l’EspaiCiència, el conseller ha recorregut els estands de les 12 universitats catalanes acompanyat del secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, el director general d’Universitats, Josep Pallarès i la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, així com de la majoria dels rectors de les universitats catalanes i altres representants d’aquestes institucions i del sistema d’universitats i recerca.
Switch to mobile version