Autor Societat
5 març 2016 a 18:00

CECOT valora les dades de l’atur

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

La patronal va distribuir abans del 20D 187 propostes per al nou Govern

Descens atur

Descens atur

El nombre de persones en atur registrades a les oficines de treball de Catalunya s’ha situat en 510.237, el que significa un descens de 7.843 persones (-1,5%) respecte del mes de gener, i una baixada de 70.887 persones (-12,2%) en comparació amb el mes de febrer de l’any passat.

El nombre de persones en atur menors de 25 anys ha pujat de 1.250 (+3,7%) respecte el gener, situant el nombre total de joves aturats en 34.701. Pel que fa a les persones de 25 anys o més, hi ha 9.093 persones aturades menys (-1,9%) que el mes anterior.

L’atur ha baixat el febrer en 4.879 persones en el cas dels homes (-2%) i en 2.964 (-1,1%) en el cas de les dones, situant la xifra total d’aturats de cada gènere en 239.191 i 271.046 respectivament.

Per sectors, l’atur de febrer ha baixat al de la Construcció, Indústria i Serveis. En canvi, ha pujat al sector Agricultura i Sense Ocupació Anterior. Construcció (-2,4% i 1.333 aturats menys); Indústria (-2,5% i 1.676 aturats menys); Serveis (-1,8% i 6.355 aturats menys). Agricultura (+3,9% i 522 aturats més). Sense Ocupació Anterior (+3,2% i 999 aturats més).

Pel que fa a la contractació, a Catalunya s’han registrat 215.393 contractes, 12.499 més que el mes anterior (+6,2%). Dels contractes fets el mes de febrer, 184.843 (86%) són temporals, i 30.550 (14%) són indefinits. Respecte el mes passat, la contractació indefinida ha crescut un 10,9% i la temporal s’ha incrementat un 5,4%. Interanualment, de febrer de 2015 a febrer de 2016 la contractació indefinida ha pujat un 11,1% mentre que temporal ha crescut un 6,5%.

En les afiliacions a la Seguretat Social, el mes de febrer ha pujat en 22.134 persones (+0,73%) respecte del mes passat, i ha augmentat de 107.061 persones (+3,63%) en termes interanuals. En aquests moments, hi ha 3.060.397 persones afiliades a la Seguretat Social a Catalunya.

Pel que fa al conjunts d’Espanya, el nombre d’aturats registrats en les oficines va pujar en 2.231 persones al febrer el que suposa un 0,05% més respecte al mes anterior, fins a situar-se el total d’aturats en 4.152.986 persones.

Aquest repunt de la desocupació, el segon consecutiu després del de gener, contrasta amb les retallades de l’atur registrats en els mesos de febrer de 2014 i 2015, quan va descendir en 1.949 i 13.538 persones, respectivament. Cal remuntar-se a 2013 per trobar un increment de l’atur en el mes de febrer (+59.444 aturats).

Posicionament de la Cecot

L’increment de l’atur en el mes de febrer, a nivell estatal, reflexa un empitjorament respecte els mesos de l’any anterior, no obstant això, la tendència interanual en creació d’ocupació continua sent positiva. En aquest mes està condicionat pel comportament del sector agrícola (especialment a Andalusia) i del col·lectiu sense ocupació anterior.

Des de la patronal tornem a recordar el resultat de l’enquesta realitzada entre les empreses associades on el 61,97% de les empreses que van respondre que tenen previst “mantenir la plantilla” per al 2016 i un 32,39% afirmava tenir previst un “increment de la plantilla” per aquest exercici.

Però per fer-ho efectiu, cal tenir en compte que els factors econòmics i el context polític que estem vivint afecten i afectaran directament aquestes perspectives, i poden provocar la ralentització en la creació d’ocupació que estàvem experimentant els últims mesos. Per tant, és important que els Governs, quan es constitueixi en el cas d’Espanya,  dialoguin i cerquin l’estabilitat i la seguretat jurídica necessària perquè les empreses puguin desenvolupar l’activitat productiva de manera competitiva i que aquesta tingui un retorn social a l’entorn.

Pel que fa al col·lectiu dels joves, des de la Cecot considerem que l’atur continua sent molt elevat entre la població de menys de 25 anys. El secretari general de la Cecot, David Garrofé, afirma: “Tot i tenir més programes i línies de suport que mai relacionades amb la formació i la ocupació”, i afegeix: “No s’utilitzen per desconeixement d’una banda i per una incorrecta transposició dels programes europeus relatius al Pla de Garantia Juvenil que s’han definit a Espanya”.

Molts d’aquests requisits per programes de Garantia Juvenil no s’adapten a la realitat de l’entorn, ni a les necessitats dels joves, ni a les de les empreses. Caldria una revisió d’aquests criteris perquè els programes donessin els resultats desitjables.

La patronal catalana va distribuir abans d’eleccions el document de propostes i millores per la competitivitat de les empreses tant als partits polítics amb representació parlamentaria a Catalunya com als partits amb representació parlamentària a Madrid entre els que s’inclouen mesures concretes destinades a reduir la taxa d’atur, com ara el canvi de model dels serveis d’ocupació, la reducció de les cotitzacions a la SS, relacionar polítiques actives amb polítiques passives d’ocupació, entre moltes altres que es poden consultar a:

187 propostes per al nou Govern constituït després del 20D

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×