Autor Cinema, teatre i televisió
15 Març 2016 a 18:00

Crítica cinematogràfica: Spotlight

Periodisme d’investigació

 

Spotlight

Spotlight

DRAMA. EE.UU. Estrenada: 2015. Dirigida per: Thomas McCarthy. Repartiment: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber. Duració: 121 min

Un dels temes més actuals que està donant la volta al món és els abusos sexuals a menors dins l’Església. Spotlight guardonada recentment amb l’Oscar a Millor Pel·lícula tracta això, o així l’han venut. Aquí resideix una de les raons principals per les quals el film ha causat diferents reaccions davant el públic. S’ha venut com una història sobre els abusos sexuals dins l’Església, però no és el cas ja que el film es focalitza més en  la forma de treball d’un grup de periodistes d’investigació que en el tema dels abusos. Això no menysprea el film, el que ho fa és la seva narració lenta i pausada que deixa de costat moments molt intensos per recorre a fets no tant necessaris, com per exemple quan Sasha Pfeiffer (interpretada per una plana Rachel McAdams) pica a la porta d’un ex-cura i aquest li confessa les violacions que va dur a terme i que venien esdevingudes dels abusos que ell va patir. Aquesta escena es talla en sec quan la germana de l’ex-cura intervé en la conversa i fa fora a la periodista, però no se’n torna a parlar més. Per altra banda, es dóna moltes voltes a diferents casos de víctimes.

Spotlight està basat en fets reals i narra com un equip de quatre persones pertanyents al The Boston Globe es dediquen a escriure articles d’investigació sobre temes que succeeixen a la ciutat. Concretament s’explica el procés d’investigació que van seguir per destapar que el cardenal Law era conscient de diferents casos d’abusos que molts dels cures que tenia sota la seva diòcesis havien dut a terme a menors.

El film vol donar veu als múltiples casos que durant els anys 70 i 80 van estar presents arreu dels EEUU però el que fa és donar veu a la redacció del Boston Globe.

Per aquells interessats en visionar films sobre els abusos sexuals a l’Església és molt recomanable el documental d’Amy Berg Líbranos del mal (Podeu llegir la crítica a Crítica: Líbranos del mal).

Per llegir l’article original podeu fer-ho al The Boston Globe – Spolight.

 

Cristina Nocete

@crisnocete

 

Switch to mobile version