Autor Societat
8 març 2016 a 13:00

El Consell Comarcal demana a les subministradores efectuin aportacions al fons per la pobresa energètica

8 Flares 8 Flares ×
Escoltar

En concret, un 2% de la facturació

CCVO TAULA POBRESA ENERGETICA

El Consell Comarcal ha demanat a les empreses subministradores d’aigua i energia que operen al Vallès Occidental que destinin un 2% del percentatge de la seva facturació a la creació d’un fons solidari per tal que els municipis puguin abordar situacions de pobresa energètica.

Aquesta petició es va formalitzar ahir en el marc de la constitució d’una taula comarcal de treball que estarà integrada per representants comarcals, municipals i de les principals companyies de llum, gas i aigua. Aquest òrgan, que s’ha creat per mandat del darrer Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, tindrà com a principal funció treballar per a la implementació de la ILP 24/2015 de mesures urgents per fer front a la pobresa energètica.En aquest sentit, la taula també desenvoluparà programes de lluita i mitigació de la pobresa energètica.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha remarcat que “la llei preveu que les administracions públiques formalitzin convenis de col·laboració amb empreses subministradores que vagin més enllà d’evitar els talls de subministraments bàsics a famílies vulnerables”. Giménez afegeix que l’article 6.3 de la ILP 24/2015 assenyala que les companyies han de donar ajuts a fons perdut per cobrir els deutes d’energia que generen els impagaments de rebuts, però que “ara per ara són els ajuntaments els qui hi estan abocant molts diners, en el cas del Vallès Occidental, més d’un milió d’euros”. “Ja en tenim prou de bones paraules, i per això demanem a totes les companyies que s’impliquin i compleixin la normativa, no valen excuses”, afirma el tambè alcalde de Castellar del Vallès.

De la reunió, se’n va extreure que, si bé les companyies subministradores d’aigua han fet l’esforç d’adaptar-se al compliment de la Llei i han establert convenis bilaterals amb molts ajuntaments, no és el cas de la resta de subministradores. Per aquest motiu, el Consell Comarcal recordarà per carta a totes les companyies que operen a la comarca que han de posar aquest fons solidari a disposició dels ajuntaments a partir del càlcul del 2% de la facturació a cada municipi.

D’altra banda, el conseller responsable de Benestar Social, Pol Altayó, ha afirmat que “cal conèixer els convenis que ja tenen alguns municipis per tal de poder fer-los extensius a la resta de municipis de la comarca”. El conseller també ha explicat que es reclamarà a la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat el desplegament de la llei 24/2015, la reactivació de la Taula sobre la Pobresa energètica, i que aquesta pugui comptar amb la participació de representants dels ajuntaments en la seva composició. Aquest òrgan no es reuneix des de finals del 2014.

Les empreses subministradores d’aigua han demanat al Consell Comarcal que sol·liciti a l’Agència Catalana de l’Aigua que aquestes no hagin de fer efectiu el pagament del cànon de l’aigua dels rebuts impagats de les famílies vulnerables que pateixen situació de pobresa energètica.

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 8 Flares ×