Autor Societat
30 març 2016 a 18:00

‘El SMC està a prop de poder-se convertir en un servei d’Estat’

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

Ho va afirmar el conseller Josep Rull

Josep Rull- SMC

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va afirmar ahir dimarts en el marc de la celebració del Dia Meteorològic Mundial que s’ha fet al Palau Robert de Barcelona que “el Servei Meteorològic de Catalunya està a prop de poder-se convertir en un servei d’Estat”,. A l’acte hi han participat el professor de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona i president de l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) Joan Bech; la professora de Climatologia i directora del Centre per al Canvi Climàtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Manola Brunet; el físic i meteoròleg Joan Arús; i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig i ha consistit en un debat centrat en com ha de ser el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) dins el futur Estat català.

La intenció és dotar l’SMC d’una dimensió superior a l’actual. Només la meteorologia aeronàutica implicaria la incorporació d’entre 30 i 35 persones més que ara, dada que suposaria un creixement d’entre el 35% i el 40% en personal, segons ha calculat Oriol Puig durant el col·loqui anterior al discurs del conseller.

L’SMC va ser creat l’any 1921 per la Mancomunitat. Des que l’any 1996 Catalunya va recuperar el seu Servei Meteorològic,tot i que  l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMet) li ha posat impediments. És el cas de les dificultats en el reconeixement del radiosondatge que realitza a Barcelona dos cops al dia des de fa 18 anys, d’importància clau per a la predicció meteorològica mundial. L’Estat no va reconèixer les dades fins ara fa 8 anys, quan ho va exigir França, ha explicat Rull. “Ens trobem amb l’absurditat d’un model excessivament recentralitzador”. Des de fa 14 anys, l’SMC intenta tenir relacions directes amb organismes meteorològics internacionals, com ara el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, i l’AEMet li nega la interlocució.

Per al conseller, “Catalunya ha de tenir la capacitat de prendre les seves pròpies decisions” i per aquest motiu és necessari que el Govern garanteixi que el servei estarà a punt quan calgui malgrat “les dificultats constants i permanents per part de l’Estat espanyol”. Rull, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha exposat que “ara toca fer un pas endavant. Estem preparats per fer-ho i tenim l’ambició i la convicció que d’aquesta manera servirem millor a la gent d’aquest país”.

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×