Autor Cultura
26 març 2016 a 18:00

Ja arriba la Pasqua

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

Florida o de Resurrecció

Auca de les Caramelles

La Pasqua és un terme religiós que procedeix del llatí páscae, i aquest prové del grec paskha format a partir de l’hebreu pésakh (que significa “pas”). En el context cultural occidental, la Pasqua representa tant una important festivitat religiosa (la resurrecció de Jesús el diumenge següent de la lluna plena posterior a l’equinocci de primavera) i per tant coincident amb la celebració de l’arribada de la primavera. Per això aquesta Pasqua se la coneix com Florida (la floració) o de Resurrecció   i la 2ª Pasqua (dintre de 7 setmanes) com a Granada (la fructificació) o de Pentecosta (que en grec vol dir “cinquantè”, és a dir, set setmanes i un dia, el cinquantè) . Era costum a pagès comprar als Mercats un cabrit deslletat a la 1ª Pasqua i engreixar-lo i menjar-lo a la 2ª Pasqua.

La Pasqua és un període de joia i alegria generalitzada: els cristians celebren que Jesucrist ha ressuscitat i alhora s’inicien els ritus primaverals que celebren l’arribada del bon temps i la renovació de la natura després de l’hivern. La festa religiosa de la Pasqua Florida es celebra diumenge, dilluns i dimarts de Pasqua.

A Catalunya, el pas del temps ha canviat força les tradicions que se celebraven durant aquesta època de l’any, però encara es fan caramelles, enramades,romeries i aplecs que anuncien el retorn del bon temps. La tradició més arrelada és la de l’ou de Pasqua, el principal element decoratiu de la mona i símbol de la vida i la fertilitat.

Les caramelles són unes cançons populars típiques de la Catalunya Vella i del nord de la Nova, que es canten per Pasquaper celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot i que també tenen caràcter profà. Els intèrprets o ‘caramellaires’ son grups d’infants o d’adults que surten a cantar per cases i masies el Dissabte de Glòria al vespre o bé els matins del Diumenge i del Dilluns de Pasqua. Antigament,s’acompanyaven d’instruments diversos i recollien ous i diners que la gent dels masos els hi donava i amb els quals feien un àpat col·lectiu, principalment ouades, el mateix dia, a la tarda, o uns quants dies més tard. El costum presenta nombroses variants: en alguns llocs els caramellaires dansen entre cant i cant (al pla de Bages ee típica la dansa dels cascavells)

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×