Autor Societat
2 març 2016 a 18:00

Dades sobre l’episodi de pluges i neu a cotes baixes

2 Flares 2 Flares ×
Escoltar

Durant el cap de setmana les precipitacions han estat de 20 a 50 mm a la majoria de comarques

La pressió en superfície (esquerra) i a la topografia de 850 hPa (dreta) // Imatge de la Generalitat

La pressió en superfície (esquerra) i a la topografia de 850 hPa (dreta) // Imatge de la Generalitat

La depressió que ha afectat Catalunya al llarg del cap de setmana ha provocat un episodi de pluja abundant, neu a cotes mitjanes o puntualment baixes, vent fort i una notable alteració marítima. La baixa, que durant la nit del divendres 26 al dissabte 27 de febrer es va aprofundir arribant a Catalunya procedent de l’Atlàntic, es va allunyar cap al Mediterrani durant la jornada de diumenge.
El mapa de pressió en superfície permet localitzar la depressió, de 988 hPa al seu centre, just sobre el Principat. A la dreta, la topografia de 850 hPa (en aquest episodi corresponent a uns 1.200 m d’altura) reflecteix que la temperatura era clarament més baixa al sud i l’oest del país (uns -2 ºC) que no pas a les comarques del Pirineu i del nord-est, amb valors lleugerament positius a aquest nivell. Aquest fet explica que al llarg de l’episodi la cota de neu hagi estat clarament més baixa a l’extrem sud del país i a les comarques de Ponent que no pas al Pirineu, Prepirineu i extrem nord-est.
Les precipitacions, el més important a Catalunya des de principis de novembre de 2015,  s’han recollit més de 50 mm al voltant de les muntanyes de Prades i entre 20 i 40 mm a majoria de comarques.
La taula següent mostra les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que entre el divendres 26 i el dilluns 29 fins a les 12.00 h han recollit més de 40 mm:
Malgrat que al llarg del divendres 26 al matí ja es van produir alguns xàfecs localment intensos al Maresme i al Baix Empordà, la precipitació més extensa va caure a partir de les últimes hores de divendres i fins dissabte al matí, avançant de sud a nord fins a generalitzar-se. De manera esporàdica, va caure en forma de xàfecs intensos acompanyats de tempesta i acumulant quantitats abundants (> 20 mm) a bona part de les comarques de Ponent. A partir de mig matí, amb la baixa centrada sobre Catalunya, els ruixats es van fer més irregulars i van caure especialment al centre i l’est del país.
Al llarg del diumenge 28, la retirada de la baixa cap al Mediterrani va fer que la precipitació es concentrés a les comarques del litoral i prelitoral, especialment a les comarques del nord-est, on va ser en alguns casos abundant. A la tarda, la inestabilitat va permetre el creixement de nuvolades i alguns xàfecs al centre del país. Finalment, el dilluns 29 el vent del nord ha provocat nuvolositat de retenció i alguna nevada al vessant nord del Pirineu.
Pel que fa les neus, a cota de neu ha estat força variable, situant-se entre els 200 i els 1.200 m, depenent de l’indret i del moment.  En un primer moment, divendres a la nit la cota de neu es trobava al voltant dels 1.000 a 1.200 m, però va tendir a baixar ràpidament al llarg de la matinada de dissabte, especialment al sud i l’oest del país. En algunes comarques, com és el cas de la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues, la Ribera d’Ebre o la Terra Alta, dissabte al matí va arribar a nevar a partir d’uns 200 o 300 m, amb gruixos que en general van ser inferiors als 5 cm per sota dels 700 m. En canvi, al Pirineu, Prepirineu i comarques del nord-est la cota de neu es va situar entre els 800 i els 1.000 m durant bona part de l’episodi.

La retirada de la depressió cap a l’est ha provocat una entrada de vent del nord, que a partir del diumenge 28 a la nit va bufar amb ratxes molt fortes, especialment als dos extrems del país i als cims del Pirineu.
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×