Autor Societat
22 Març 2016 a 14:00

Les al·lèrgies de la primavera

Cada cop hi ha més al·lèrgics al pol·len

Explosió primaveral al parc natural de Sant Llorenç del Munt // Foto: Sergi Colomer

Explosió primaveral al parc natural de Sant Llorenç del Munt // Foto: Sergi Colomer

Aquest cap de setmana ha arribat la primavera, exactament va ser el diumenge 20 de març. I, com cada any quan la primavera toca el timbre de les nostres llars, els mitjans de comunicació enviem missatges amb prediccions una mica alarmistes sobre els “patiments” que poden tenir les persones al·lèrgiques.  I és que són moltes les persones que sofreixen al·lèrgia al pol·len de diferents plantes i arbresi que temen l’arribada d’aquestes dates.

Les que hauran d’estar més alerta, a partir d’ara, són les que són sensibles al pol·len de la parietària. Es tracta d’una mala herba que creix en les parets, d’aquí el nom, i que, en conseqüència, està present en ciutats i pobles, no tant al camp, però. És molt freqüent en tota la zona de la costa catalana, i no tant a l’interior.

Per començar cal saber que únicament els al·lèrgics al pol·len de determinats arbres o plantes poden tenir problemes a la primavera i no pas els al·lèrgics als àcars de la pols, als animals o als aliments que no tenen res a veure amb la primavera i tampoc estan relacionats amb la quantitat de pluja que s’hagi recollit a la tardor o a l’hivern. Val a dir que les pluges de les estacions prèvies afavoreixen que tant els camps com els boscos siguin més frondosos i per això hi ha més risc que augmentin els nivells de pol·len, però no podem oblidar que la sequera, patida els ùltims mesos, és molt pitjor. Tot fa pensar, però, que les pluges dels últims díes, farà que, ben aviat, els nivells augmentin.

 A la primavera, el centre del sol vist des de la terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap el nord. En aquest moment, a l’hemisferi sud s’inicia la tardor.

Switch to mobile version