Autor Política
8 març 2016 a 10:00

Oriol Junqueras assegura que una Catalunya independent continuarà dins de l’euro

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

També afirma  que garantirà l’accés de les entitats catalanes al crèdit del BCE

Oriol Junqueras

Oriol Junqueras

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va destacar la voluntat de mantenir una negociació permanent amb l’estat espanyol, però també que és prioritari per a nosaltres establir un diàleg fluid amb la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i altres organitzacions econòmiques internacionals,  amb l’horitzó de bastir un projecte de país modern, democràtic, solidari i responsable.
Junqueras va presidir la 25a Jornada BBVA d’Economia i Perspectives celebrada a l’Espai Cultura Fundació Sabadell. En el seu discurs de cloenda, va assegurar: “Una Catalunya independent continuaria tenint l’euro com a unitat monetària i garantiria l’accés de les entitats catalanes al crèdit del BCE”.
El vicepresident va indicar que el full de ruta del Govern passa per bastir estructures d’estat com una hisenda pròpia i la conversió de l’Institut català de Finances en un banc públic, un promotional banc. Junqueras va afirmar:  “Volem assegurar que tota la tasca del Govern es posa al servei d’un doble objectiu: millorar el benestar dels nostres ciutadans i blindar els seus drets mitjançant les estructures pròpies d’un estat”. Per aconseguir aquest doble objectiu, Junqueras va explicar que és la primera vegada que un conseller d’Economia i Hisenda fa compatible el seu càrrec amb la vicepresidència del Govern català. “Aquesta combinació no és fruit de cap casualitat, sinó de la voluntat d’assegurar una coordinació el més efectiva possible de la tasca de Govern per aconseguir posar els fonaments del nou estat mentre es gestiona una realitat econòmica i social difícil”, va reblar.
I en tot aquest context, el sector financer hi juga un paper cabdal. Oriol Junqueras va indicar: “Catalunya necessita un sector financer estable per tal d’assegurar que el creixement mostrat els dos darrers anys es converteixi en sostingut en el llarg termini”. Fent un repàs a la situació econòmica catalana, europea i mundial, el responsable de les finances catalanes va afegir que els bancs tenen un paper fonamental a jugar com a catalitzador d’una transició mundial cap a un creixement més sostenible a llarg termini. El sector financer pot optar per ser recordat per la crisi de 2008, que va presidir, o per les seves mesures creatives i enginyoses que implementi per fomentar la sostenibilitat a llar termini. En aquest sentit, la innovació i la digitalització del sector són clau per millorar la rendibilitat i la eficiència.
Després de les ponències del cap d’Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Domènech, i del president de Lead To Change i de la Barcelona Drucker Society, Xavier Marcet, Junqueras va parlar del comportament de l’economia catalana, que ha experimentat un creixement del 3,4% l’any passat, a un ritme que no es produïa des d’abans de la crisi financera iniciada el 2007, i molt per sobre de l’augment de la mitjana europea (1,8% i 1,5% a la zona euro). La demanda domèstica ha estat el motor d’aquest creixement, alhora que les exportacions han mantingut un gran dinamisme.
El vicepresident va explicar que les dades d’inversió estrangera a Catalunya són molt positives, ja que desmenteixen les reticències de les empreses estrangeres a continuar invertint a Catalunya per la situació política en què estem immersos. Fins al setembre de 2015, la inversió estrangera rebuda es va més que triplicar respecte al 2014. Tot i els dubtes sobre la salut de l’economia nord-americana, la sortida de capitals de la Xina i els temors sobre la solidesa de la banca europea preocupen, i demostren que encara hi ha riscos en la recuperació econòmica global, Junqueras va insistir a recalcar: Catalunya ha millorat el model productiu desequilibrat de l’any 2006 per un patró de creixement econòmic basat en l’augment de la productivitat i la competitivitat, centrat en activitats productives i en la innovació, i amb capacitat per generar ocupació de qualitat”.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×