Autor Societat
31 març 2016 a 14:00

Reafirmen el seu compromís amb les persones refugiades

5 Flares 5 Flares ×
Escoltar

El Comitè manifesta la seva oposició a les deportacions col•lectives cap a territori turc

Consens // Imatge cedida per la Generalitat

Consens // Imatge cedida per la Generalitat

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, les entitats municipalistes, les quatre diputacions catalanes i les principals organitzacions del sector han reafirmat el seu compromís amb les persones refugiades amb l’aprovació d’una declaració al Palau de Pedralbes. En el marc de la segona reunió del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades, els diversos integrants han consensuat un text on manifesten la seva oposició a les deportacions col•lectives cap a Turquia, després de l’acord entre la Unió Europea i la república euroasiàtica.

La declaració del Comitè lamenta que els estats europeus suspenguin a l’hora de respondre a la crisi humanitària generada a les seves fronteres orientals, així com la paràlisi i la incapacitat de la Unió Europea per liderar i coordinar la situació d’emergència d’acord amb els seus propis principis. Així mateix, considera que la política d’asil ha de ser una política comuna en el marc del continent amb el compromís de tots els estats membres i exigeix el compliment dels tractats internacionals i dels drets humans per a les persones migrants que provenen de països en guerra, situació de violència o amb vulneracions dels drets humans.

Els membres del Comitè reclamen vies segures i garantir el transport aeri i marítim cap a Europa als sol•licitants de protecció internacional. En concret, defensen una operació permanent d’ajut i salvament als països més afectats que tingui com a principal objectiu impedir la pèrdua de més vides humanes i la salvaguarda de la integritat física de les persones que intenten arribar a la Unió Europea.

Altres demandes

Les diverses parts que subscriuen la declaració també sol•liciten al Govern espanyol que admeti les quotes determinades per les autoritats europees el passat mes de setembre i que ampliï el nombre de refugiats en funció de la dimensió de la crisi humanitària. També reclamen que comunitats autònomes, administracions locals i entitats puguin establir protocols d’actuació per a una adequada coordinació i gestió de l’acollida, més enllà de les competències exclusives en matèria d’asil de l’Estat.

En el mateix document, el Govern de la Generalitat i les administracions locals catalanes anuncien la voluntat de realitzar les accions necessàries i posar els mitjans adequats i suficients per tal de contribuir de manera solidària a l’efectiva reubicació de les persones sol•licitants d’asil o refugi a l’Estat espanyol, un compromís que també fan extensible als refugiats que es trobin en segons països o països considerats de trànsit amb l’increment de l’ajuda des de Catalunya.

Algunes propostes

Món local i Generalitat també proposen a l’Estat, d’acord amb les entitats especialitzades, l’increment de recursos i la flexibilitat del programa estatal d’acollida i integració; així com realitzar les accions pertinents per tal d’establir protocols de cofinançament a través dels fons europeus d’asil i immigració, de manera que finalitzat el període d’acompanyament per part de les entitats, les administracions públiques catalanes puguin seguir donant suport a les persones refugiades fins arribar a la plena autonomia.

En la mateixa declaració els membres del Comitè demanen una especial sensibilitat als creadors d’opinió, líders polítics i mitjans de comunicació per evitar actes de xenofòbia, racisme i islamofòbia; i agraeixen les mostres de solidaritat expressades per la ciutadania catalana i les nombroses entitats que s’han involucrat en el suport i l’ajuda al col•lectiu de persones refugiades.

La segona reunió d’alt rang del

 per a l’acollida de les persones refugiades ha estat presidida per la consellera Dolors Bassa i l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau. La sessió també ha comptat amb la  participació del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; i el conseller d’Interior, Jordi Jané. També ha assistit el secretari general de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Francesc Esteve, i Xavier Bosch, assessor del departament d’Ensenyament; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; representants de les altres tres diputacions catalanes; de les entitats municipalistes i de les principals organitzacions del sector (ACCEM, ACSAR, Càritas, CCAR, ACNUR, Col•legi d’Advocats de Catalunya, Creu Roja, Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Stop Mare Mortum i Taula d’Entitats del Tercer Sector).

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 5 Flares ×