Autor Societat
10 març 2016 a 14:00

Ysios Capital lidera una ronda de finançament de 19,4 milions d’euros a Minoryx Therapeutics

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

Aquesta inversió és fa amb la participació de la Caixa

Imatge del web de Minoryx Therapeutics

Imatge del web de Minoryx Therapeutics

Minoryx Therapeutics, una companyia especialitzada en el descobriment i desenvolupament de nous fàrmacs per a malaties rares o minoritàries, ha anunciat que ha completat una ronda de finançament Sèrie A de 19,4 milions d’euros, liderada per Ysios Capital.

La inversió s’ha realitzat a través de Ysios BioFund II Innvierte, segon vehicle gestionat per Ysios Capital, i ha comptat amb la participació de Caixa Capital Risc, la divisió de capital de risc de “la Caixa”, i d’inversors internacionals especialitzats: Kurma Partners, Roche Venture Fund, Idinvest Partners i Chiesi Ventures, i de Health Equity, que juntament amb Caixa Capital Risc, ja era accionista de la companyia.

En el marc d’aquesta ronda, Minoryx incorpora a tres nous membres al consell d’administració: Laia Crespo de Ysios Capital, Thierry Laugel de Kurma Partners i Monique Schiersing de Roche VentureFund.

El co-fundador i CEO de Minoryx Therapeutics, Marc Martinell, comenta: “Estem encantats d’haver tancat una ronda de finançament de tal importància. El sindicat d’inversió el composen inversors amb perspectives complementàries, d’àmbit internacional i amb ampli coneixement en medicaments orfes, així com inversors corporatius de grans farmacèutiques”. A més, també afegeix“Com a nou jugador en el camp de les malalties rares, agraïm la confiança dipositada en nosaltres tant pels nous inversors que ens acompanyen en aquest gran projecte, com pels antics inversors que ens tornen a recolzar amb confiança renovada.”

Minoryx Therapeutics és una empresa molt prometedora en el camp de les malalties rares. El seu enfocament únic ens va convèncer del valor de la seva activitat científica i dels productes que desenvolupa” explica Laia Crespo, directora d’inversions de Ysios Capital. I afegeix: “Estem plenament convençuts del potencial del seu candidat per a X-ALD i molt satisfets d’haver-hi atret a inversors especialitzats de primer nivell internacional que seran, sens dubte, uns excel• lents companys de viatge”.

Des de la seva fundació, la companyia ha comptat amb el suport de la gestora de capital de risc de “la Caixa”, que va liderar el finançament llavor de l’empresa i que, en l’actual operació, renova el seu compromís amb la startup.

Els fons recaptats seran utilitzats per completar l’equip, sobretot en R + D, per impulsar el projecte principal MIN-102, pel tractament de X-ALD, fins a la validació clínica i seguir desenvolupant una cartera de “xaperones” farmacològiques no competitives identificades a través de la innovadora plataforma de la companyia, SEE-Tx.

Sobre les malalties rares

A Europa es considera que una malaltia o desordre és rar quan afecta menys d’1 entre 2.000 ciutadans. Existeixen entre 6.000 i 7.000 malalties rares o minoritàries, però solament existeixen tractaments eficaços pel 10% d’elles. A Europa i Estats Units, hi ha més de 55 milions de persones afectades per alguna d’aquestes malalties.

Avui en dia, de les malalties rares conegudes, el 50% afecta nens, els qui, en molts casos, tenen una qualitat de vida molt baixa i requereixen tractaments pal• liatius de cost molt elevat. A més, en pràcticament la meitat d’aquestes malalties, els afectats moren abans d’arribar a l’edat adulta.

Encara que el volum de mercat de cadascuna de les malalties rares és relativament petit, aquest pot generar unes vendes anuals de més de 250 milions de dòlars. Una part important de l’atractiu d’aquest tipus de fàrmacs ve de la designació del medicament orfe per part de l’Agència Europea del Medicament o la FDA, fet que facilita el desenvolupament del compost, reduint els costos, escurçant els temps i, en cas que el fàrmac arribi a mercat, dóna exclusivitat comercial de 10 anys.

Minoryx Therapeutics

Minoryx és una companyia de desenvolupament de fàrmacs que s’especialitza en el descobriment de nous fàrmacs per a malalties rares o minoritàries. La companyia se centra en Errors Congènits del Metabolisme, un grup de malalties rares d’origen genètic amb una alta necessitat mèdica no coberta. El programa principal de la companyia és un agonista de PPAR gamma (MIN-102) amb un perfil diferenciat i que té múltiples potencials d’indicacions del sistema nerviós central (SNC). Minoryx aprofita el seu mecanisme d’acció únic per al seu potencial ús en X-ALD, una malaltia genètica que es caracteritza per la deterioració neurològica progressiva per la qual no hi ha cap tractament farmacològic disponible.

Minoryx també està treballant en una nova classe de compostos, les “xaperones” farmacològiques no competitives, identificades a través de la seva innovadora plataforma SEE-Tx. L’equip Minoryx està format per un grup d’experts en descobriment i desenvolupament de medicaments, amb diverses dècades d’experiència en la biotecnologia i la indústria farmacèutica.

Des de la seva constitució, Minoryx ha pogut mobilitzar més de quatre milions d’euros. A més, ha rebut ajudes dels programes Innpacto, Retos i Torres Quevedo per part del Ministeri d’Economia i Competitivitat, els préstecs participatius de ENISA i les ajudes Nuclis i Eurotransbio per part de ACC1Ó.

Minoryx, ubicada en el Parc TecnoCampus Mataró-Maresme, està liderada pels doctors Marc Martinell, Joan Aymamí i Xavier Barril. Marc Martinell compta amb dilatada experiència en desenvolupament de fàrmacs en les empreses Crystax i Oryzon Genomics. Joan Aymamí, va ser investigador de la UPC i del MIT, és autor de nombroses patents i va ser fundador de Crystax. Xavier Barril, investigador ICREA de la Universitat de Barcelona, prèviament va desenvolupar fàrmacs a l’empresa Vernalis (UK) i és l’inventor de la tecnologia computacional de Minoryx.

Algunes malalties rares

X-ALD

Lligada al cromosoma X, la adrenoleucodistròfia (X-ALD) és el trastorn peroxisomal més freqüent i és causat per mutacions en el gen ABCD1, que codifica per a una proteïna transportadora de membrana. La malaltia es caracteritza per l’acumulació d’àcids grassos de cadena molt llarga (VLCFA) que condueixen a un trastorn neurodegeneratiu crònic, molt debilitador i potencialment mortal, on els teixits més afectats són els del SNC i l’escorça adrenal a causa de la pèrdua de mielina.

Els efectes del SNC relacionats poden donar lloc a dos fenotips principals, adrenomieloneuropatia (AMN) caracteritzada per una disfunció motora progressiva i la ALD cerebral (cALD) caracteritzada per neuroinflamació greu amb resultat de mort primerenca. X-ALD és una malaltia rara que es produeix a escala mundial i no es limita a certs grups ètnics.

La seva incidència s’estima en 1: 17.000 dels nounats, i encara que afecta principalment als homes, les dones heterozigotes també poden desenvolupar la malaltia en el transcurs de la seva vida. No existeix un tractament farmacològic disponible al mercat, i l’única alternativa disponible per als pacients amb X-ALD és el trasplantament de medul• la òssia. Aquesta opció no prevé el desenvolupament de la forma AMN, per la qual no hi ha teràpies disponibles.

MIN-102

MIN-102, el candidat de Minoryx per a X-ALD, es troba en fase preclínica. És un agonista de PPAR gamma que es diferencia per un perfil superior a altres agonistes, i estaria indicat per a malalties relacionades amb el SNC amb una excel• lent eficàcia in vivo, un pla de desenvolupament que compta amb la participació primerenca dels líders d’opinió.

Els agonistes de PPAR gamma han demostrat un fort potencial en models animals relacionats amb els diversos fenotips associats amb X-ALD i sent el candidat de Minoryx l’únic producte en desenvolupament per a ús potencial en tots els principals fenotips. Els agonistes de PPAR gamma han mostrat eficàcia en múltiples models de malalties neurodegeneratives, la qual cosa significa que MIN-102 també ofereix un important potencial d’expansió quant a les seves indicacions.

SEE-Tx

És una plataforma que incorpora tecnologia patentada, que juntament amb els coneixements propis adquirits, permet la identificació d’una nova classe de “xaperones” farmacològiques que no són competitives amb el substrat natural i que tenen propietats similars farmacològiques optimitzades. Aquestes duess característiques fan que els compostos desenvolupats per Minoryx tinguin un major potencial en comparació amb les generacions anteriors de “xaperones” farmacològiques. La Gangliosidosis GM1 i Morquio B són els projectes més avançats dins la plataforma. La companyia també està avançant amb una cartera d’altres Errors Congènits del Metabolisme, incloent Malalties de Dipòsit Lisosomal.

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×