Autor Societat
8 abril 2016 a 18:00

El salari mínim a Espanya és dels més baixos de l’OCDE

4 Flares 4 Flares ×
Escoltar

PIMEC celebrarà una jornada sota el nom Salari mínim i competitivitat el 15 d’abril

Salari mínim

Salari mínim

L’Observatori de la PIMEC ha publicat un primer informe que analitza un tema de debat que és ben viu en l’àmbit nacional i internacional: el salari mínim.

L’informe assenyala que dels 34 països membres de l’OCDE, n’hi ha 26 que tenen salari mínim legal. La majoria d’economies emergents també en tenen. Als països que no el tenen, la major part dels treballadors estan coberts per convenis de nivell sectorial que especifiquen retribucions mínimes.

Luxemburg, amb més de 1.900€ al mes, Alemanya, França i Regne Unit, amb salaris mínims d’entre 1.450 i 1.550€ al mes, tenen salaris de pràcticament el doble que a Espanya (764€).

Una mesura comparativa adequada és la relació salari mínim/salari mitjà d’un país. A Espanya, d’acord amb l’Eurostat és del 36%, un dels més baixos de l’OCDE. D’altra banda, el col·lectiu de treballadors que a Espanya cobra el salari mínim o menys és el 0,2% dels assalariats.

L’impacte teòric d’un augment del salari mínim afecta nombrosos àmbits de l’economia: l’ocupació, la inflació, el consum, la pobresa i la desigualtat. I té incidència sobre altres àmbits com les finances públiques, la immigració i el sistema empresarial i la seva competitivitat.

A nivell pràctic, si fem cas de les investigacions que s’han realitzat al llarg dels anys, els impactes de l’augment del salari mínim no són concloents en termes d’ocupació; en termes de preus mostren una incidència feble i molt localitzada sectorialment.

L’estudi descriu amb un cert detall i en format de fitxa el salari mínim en sis economies grans (els Estats Units, el Japó, Alemanya, França, el Regne Unit i Espanya) i en una economia més petita, Bèlgica, de dimensió semblant a la catalana.

Jornada Salari mínim i competitivitat

Aquest primer informe s’emmarca en la celebració de la jornada Salari mínim i competitivitat que PIMEC celebrarà el pròxim divendres, 15 d’abril, a l’edifici Torre Telefònica de Barcelona.

L’acte comptarà amb experts de primer nivell nacionals i internacionals, així com agents implicats de l’àmbit empresarial i institucional. Hi participaran el director de Polítiques Socials per l’Ocupació de l’OCDE, Herwig Immervoll; el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta; el secretari general de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego; el doctor en Economia i autor del llibre “Un bon país no és un país low cost”, Miquel Puig, destacats empresaris de diferents sectors, entre d’altres. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont tancarà la jornada.

Les conclusions d’aquesta jornada es recolliran en un segon informe de l’Observatori de la PIMEC en el qual s’analitzaran els diferents posicionaments sectorials i institucionals respecte a augmentar el salari mínim i respecte a l’impacte que podria tenir sobre la competitivitat de l’empresa, l’economia i la societat; també sobre les mesures orientades a mantenir la competitivitat.

 

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×