Autor Món animal
11 abril 2016 a 18:00

Guia d’estimulació mental per a gossos

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar
Guia d’estimulació mental per a gossos // Imatge Indicans

Guia d’estimulació mental per a gossos // Imatge Indicans

En condicions naturals, els gossos es passarien una part important del temps de vigília buscant aliment i consumint-lo. El que succeeix és que als gossos urbans que s’alimenten de pinso concentrat els sobra molt de temps lliure. ¿Què podem fer per a mitigar el seu avorriment a part de treure’l diversos cops al dia al carrer, entrenar amb ell/a ordres bàsiques d’educació, apuntar-nos a algun club esportiu o deixar que es relacioni amb d’altres gossos i persones?

El primer pas serà prendre consciència de que el propi domicili pot ser un lloc on el gos s’entretingui de forma tranquil.la i on podrem estimular les seves capacitats, premiant la calma i guiant nosaltres les seves rutines d’activitat i descans.

Per una banda tenim la possibilitat d’aprofitar un recurs tan important com és el menjar per a mantenir ocupats els nostres animals i per altra, l’enriquiment de l’ambient amb altres tipus d’estímuls.

Hi ha moltes activitats que podem proposar al nostre gos amb les que cobrirem les seves necessitats a nivell mental i, a l’hora, estarem fomentant la seva independència, estimulant la seva intel·ligència i el seu olfacte i prevenint els problemes de comportament derivats d’excés d’energia, avorriment o excitabilitat: comportaments per a cridar l’atenció, destructivitat, estereotípies, destructivitat, etc.

A continuació us deixem algunes idees…

Joguines casolanes:

Ampolla de plàstic amb forats i premis a dins. Podem penjar-la amb una corda o deixar-la al terra.

Caixa de cartó: si és gran, per a que s’hi fiqui a dins, li podem ensenyar a entrar i sortir; si és petita, li posem premis a dins i li deixem per a que els vagi recuperant.

Cartró de paper de cuina: posem premis a dins.

Roba vella: farem nusos amb una samarreta vella i amagarem boletes de pinso o premis en ells. Al principi ho farem fàcil i cada cop ho anirem complicant a mesura que vagi aprenent.

Menjar congelat: ficarem en un got de plàstic boles de pinso i l’aigua suficient per a cobrir tot el got. Ho congelarem i esperarem el moment adequat per a donar aquella dosi de pinso que li durarà molt més que mai!

Jocs en els que podrem participar:

Diem “busca” i li deixem 3 o 4 boletes de pinso pel terra. Quan hagi entès la paraula després de diverses associacions direm “busca” i haurem amagat una boleta a prop i amb una dificultat baixa. Anirem jugant fins que aprengui a buscar amb cada cop més complexitat. Quan volem acabar el joc direm: “ja està” i marxarem.

Mossegadors: Les sessions curtes de joc controlat utilitzant mossegadors també són interessants. Per a això, caldrà un assessorament previ per part d’un professional del comportament caní.

“Endevina on està el premi”: Posarem tres gots de plàstic boca terrosa. En un d’ells hi amagarem un premi. De més fàcil a més difícil, ensenyarem el nostre gos a detectar on es troba!

Entrenament amb clicker: Ensenyarem habilitats noves als nostres gossos a partir d’un mètode revolucionari. Aprendrà trucs divertits com passar per sota les nostres cames, saludar, pujar i baixar d’algun lloc, etc.

Joguines interactives a la venta per internet:

Kong simple: un Kong ben omplert hauria de mantenir el nostre gos entretingut una bona estona. Aquest tipus de joguines sí que li podrem deixar encara que no estigui supervisat.

Altres joguines marca Kong: Wobbler (un objecte que manté l’equilbri mentre el nostre gos li dona cops amb la pota o el nas per a que caiguin boletes de pinso o premis) i d’altres que es poden consultar a la web oficial.

Puzzles o jocs en els que el gos ha d’aprendre quin és el comportament que li proporciona el premi (Nina Ottosson). Són estones de joc en les que el gos ha de pensar i que haurem de supervisar.

A més de totes les activitats anteriors, també podem oferir altres estímuls:

Objectes impregnats d’olors noves per a ell/a.

Sons de la natura o d’animals.

Aquest text ha estat redactat per:

Sílvia Rodellar, fundadora d’Indicans, una entitat que treballa per a millorar l’educació i el benestar dels gossos i de les persones que conviuen amb ells.

Indicans

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×