Autor Economia
30 abril 2016 a 16:00

La Junta General de CaixaBank aprova la gestió i els resultats de 2015

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

L’entitat tanca l’exercici 2015 amb un posicionament únic que els acosta als objectius marcats

Junta General Ordinària d'Accionistes

Junta General Ordinària d’Accionistes

La Junta General Ordinària d’Accionistes de CaixaBank ha aprovat la gestió i els resultats de l’exercici 2015. L’entitat presidida per Isidre Fainé i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar ha obtingut el suport majoritari dels accionistes, que han aprovat la totalitat de les propostes formulades pel Consell d’Administració pel que fa als assumptes inclosos en l’Ordre del Dia de la convocatòria.

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, va destacar davant els accionistes que, el 2015, l’entitat ha realitzat “avenços importants” en els cinc reptes del Pla Estratègic 2015-2018: qualitat i reputació, rendibilitat, gestió activa del capital, digitalització i equip humà.

Fainé va assegurat: “Hem reforçat el nostre lideratge a Espanya, en un entorn molt competitiu gràcies al nostre model de proximitat, a una gran tasca comercial i a la integració del negoci de Barclays a Espanya”.

A més, Fainé va destacar que som l’entitat amb el superàvit de capital més alt del sector i això és una fortalesa que ens permet dur a terme operacions com la que recentment hem proposat amb relació a BPI, de qui va subratllar que és un banc de referència en el mercat portuguès i una entitat respectada, sòlida i ben gestionada, amb què CaixaBank manté relació des de fa més de 20 anys.

El president de CaixaBank va afirmar que aquesta operació, que confia en poder tancar durant el tercer trimestre, és molt bona per als accionistes de CaixaBank, que tindran l’oportunitat de capturar el valor generat en l’aplicació del model de negoci de CaixaBank en la franquícia de BPI, però també és bona per als accionistes actuals de BPI, que poden vendre a un preu raonable o continuar sent accionistes i beneficiar-se de les sinergies previstes de costos i ingressos.

Millora de la rendibilitat

En la seva intervenció davant la Junta General d’Accionistes, Fainé va destacar: “CaixaBank ha estat capaç de millorar la seva rendibilitat gràcies a l’augment dels ingressos bancaris, a l’estabilització de la base de costos recurrents i a la disminució del volum de provisions per una menor morositat”.

A més, es va mostrar confiat que la cotització actual ofereix un ampli marge de revalorització. Així, va indicar que la resolució d’algunes de les incerteses de l’entorn que estan afectant a l’acció hauria de permetre materialitzar aquest recorregut a l’alça.

Fainé va explicar que, per a l’accionista que va entrar en la sortida a Borsa l’octubre de 2007, “CaixaBank tenia al final de 2015 un retorn total lleugerament positiu i ha superat en 30 punts percentuals a la banca espanyola i en 60 punts, a la banca de la zona euro”.

“La rendibilitat per dividend pagat en l’exercici 2015 superava la mitjana nacional i també la mitjana de la banca de la zona euro”, va explicar Fainé, i va afirmar que la nostra intenció és repartir en efectiu almenys el 50% del benefici net consolidat de l’exercici. A més, va avançar que el 2016 es passarà de 2 a 3 pagaments en efectiu i un altre pagament es podrà escollir accions.

Fainé va destacar: “Millorar la rendibilitat en aquest entorn, molt complex, requereix focus en el client, una plantilla motivada, agilitat i qualitat en l’atenció al client, sentit d’anticipació, masses crítiques que permeten economies d’escala i una àmplia gamma de productes i serveis, una política estricta de contenció de costos i accions comercials continuades per part de tots els equips”.

En aquest sentit, va destacar que a mitjans d’exercici 2015, el 28,3% dels espanyols eren clients de CaixaBank, fet que suposa un increment de 70 punts bàsics “i consolida una llarga tendència de creixement de la nostra entitat”.

Perspectives econòmiques

 Fainé va pronosticar que aquest any serà “lleugerament millor” que el 2015, però va advertir de riscos, com l’evolució de les economies emergents més vulnerables, el referèndum sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i els efectes de les pujades dels tipus d’interès als Estats Units.

El president de CaixaBank va indicar que, tant l’any passat com aquest, esperem que Espanya lideri aquesta fase de recuperació entre les grans economies de l’àrea. Comptem amb un bon punt de partida per al 2016, any en què esperem que l’economia avanci a un ritme sòlid, pròxim al 2,8 %, va afegir, gràcies a la demanda interna i a l’aportació creixent del sector exterior.

Fainé va assenyalar: “Cal continuar millorant la competitivitat per consolidar el superàvit exterior i reduir el deute extern, reduir el dèficit públic per portar-ho a nivells que ens allunyin de zones de vulnerabilitat i, sobretot, que l’economia continuï creant llocs de treball per reduir la taxa d’atur”.

A més, va subratllar que el sistema financer està donant un clar suport a la recuperació econòmica a Espanya, però va advertir que les pressions sobre el compte de resultats continuen sent forts perquè creix el crèdit nou, però no tant com el que s’amortitza de l’antic, l’entorn de tipus d’interès fa que caiguin els ingressos per interessos, la forta competència per aconseguir més negoci pressiona els marges i l’augment d’exigències de capital i liquiditat encareix el cost d’intermediació; sense oblidar que la caiguda del cost del risc és un factor positiu, però encara ens trobem lluny de nivells de morositat normal.

Isidre Fainé va destacar que l’Obra Social ha mantingut el seu compromís i vocació de servei i la millor prova d’això són els 500 milions de pressupost de 2015, import que es repeteix per vuitè any consecutiu i que ha permès arribar a pràcticament 10 milions de beneficiaris.

Per la seva banda, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va destacar que el model de negoci de l’entitat, sustentat per les fortaleses tradicionals del nostre grup, però aprofitant aspectes innovadors, ens permet fer una banca diferencial i molt pròxima als nostres clients.

“Hem tancat l’any amb un posicionament molt fort i amb avenços importants en quota de mercat”, va indicar Gortázar, i va destacar l’increment dels resultats operatius per una combinació de millora de les principals línies d’ingressos i una forta reducció en la proporció de despeses recurrents. A més, va subratllar la solidesa del nostre balanç, amb una important reducció dels actius dubtosos i el manteniment d’uns elevats nivells de liquiditat i solvència.

Així mateix, va recordar que el 2015 es va tancar la compra de Barclays Espanya, cosa que ha permès a l’entitat créixer en àrees estratègiques com la banca premier o la banca privada. Amb aquesta operació, CaixaBank culmina un procés de 6 integracions consecutives des de 2008.

.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×