Autor Societat
29 Abril 2016 a 10:00

Presenten l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya al President de la Generalitat

L’Agenda és fruit d’una feina compartida entre diverses entitats

Presentació Agenda // Imatge cedida per la Generalitat

Presentació Agenda // Imatge cedida per la Generalitat

Sergi Bonet, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Josep González, president PIMEC, Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball Nacional, i Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP, han presentat al MH President de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020, que ha esta acompanyat del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

L’Agenda és una eina compartida que té com a missió situar la innovació al centre de les prioritats col·lectives i les polítiques públiques de Catalunyaper a transformar la societat i l’economia del país. També, alerta tant al Govern com a la societat en general sobre la situació de davallada de la competitivitat a Catalunya respecte a Europa, precisament en un moment en què l’estratègia 2020 de la Unió Europa reconeix i demana que l’impuls a la innovació estigui integrada en el territori, i especialment entre les pimes.

Considera que la innovació ha de ser una prioritat per transformar la societat i l’economia del país, i proposa evolucionar sobre quatre vectors: revisar el disseny del sistema d’innovació i competitivitat; millorar la governança i la participació dels agents del sistema en el disseny, el seguiment i l’avaluació d’aquesta Agenda; incorporar les dimensions social, ocupacional i educativa, i impulsar un conjunt d’accions concretes.

Entre les 12 accions proposades per impulsar la innovació i la competitivitat destaca la creació de l’Observatori per a la recerca i innovació a Catalunya; un instrument amb visió holística de sistema i independent, d’abast nacional/internacional i que realitzi l’estudi de la innovació i competitivitat al territori català.

Altres accions que proposa l’Agenda són la creació d’una conselleria única d’universitats, recerca, innovació i competitivitat; l’aposta decidida per l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, fent girar la resta de polítiques al seu voltant, o la reorientació eficient del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació com a instrument de governança que representi l’ecosistema d’innovació.

Sergi Bonet, president de l’ACUP: “L’Agenda per a la innovació que avui hem presentat al MH President de la Generalitat és un instrument que pretén situar el coneixement i la innovació al centre de les prioritats del país. En aquest sentit, les universitats publiques catalanes estem fermament compromeses en l’aposta per una societat lliure, crítica i compromesa socialment, on l’educació i la innovació en siguin els pilars fonamentals.”

Joaquim Gay de Montellà, president del Foment, ha afirmat: “La promoció de la innovació ha de ser un eix estratègic del teixit empresarial català de cara ha guanyar posicions competitives en un mercat global”.

Per la seva banda, Josep González, president de PIMEC, ha explicat:  “Al 2012, PIMEC va fer una decidida aposta per col·laborar en la creació de la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació, en estreta col·laboració amb les Universitats Públiques catalanes. La presentació de l’Agenda és el resultat de l’acostament entre la comunicat acadèmica i la comunitat empresarial i de la importància de promoure la innovació com a motor de competitivitat i d’entendre que Catalunya necessita d’una política en aquest àmbit en clau pime.”

L’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015–2020 és fruit del treball que ha dut a terme la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI). La Plataforma CTI està promoguda per les universitats membres de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Foment del Treball Nacional i PIMEC, i compta amb el suport de la Fundació Bancària “la Caixa”. Així mateix, compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i d’un conjunt d’empreses radicades a Catalunya.

L’acord per promoure l’Agenda es va prendre a les Jornades Catalunya Futura celebrades al Monestir de Poblet, el juny passat, i és hereu també de les Jornades celebrades al mateix indret els anys 2013 i 2014.

Switch to mobile version