Autor Economia
22 Maig 2016 a 14:00

La internacionalització és una estratègia de creixement i competitivitat de l’empresa

Les vendes a l’exterior de Catalunya han representat el 25,5% del total de les exportacions de l’Estat espanyol

Economia catalana // Imatge cedida per la Generalitat

Economia catalana // Imatge cedida per la Generalitat

Catalunya és una economia oberta, amb una indústria diversificada i competitiva, que ha articulat la internacionalització com a motor econòmic del país. Lligada a la innovació, la internacionalització és una estratègia de creixement i competitivitat de l’empresa catalana.
Exportacions
  • Les exportacions catalanes han crescut un 6,1% el 2015 assolint els 63.839 milions d’euros, la xifra més alta de la història.
  • El 2015, les vendes de les empreses catalanes a l’exterior han estat liderades pels vehicles (17,1% del total, amb un creixement interanual del 11,4%); els productes químics (17,1% del total, amb un creixement interanual del 3,4%) i el sector de l’alimentació i les begudes (11,7% del total, amb un creixement interanual del 7,3%)
  • Les vendes a l’exterior de Catalunya han representat el 25,5% del total de les exportacions de l’Estat espanyol.
  • El creixement del 6,1% de les exportacions catalanes el 2015 s’ha situat per sobre dels increments registrats en el conjunt de l’Estat espanyol (4,3%), al de la mitjana de la zona euro (4,2%) i al de països de referència com França (4%) o Itàlia (3,7%), per exemple. De fet, durant el 2015 les exportacions han augmentat a les quatre demarcacions catalanes: Barcelona (+6,4%), Girona (+6,5%), Lleida (+9,6%) i Tarragona (+2,8%).
  • El 2015 també s’ha registrat el nombre més d’alt d’empreses exportadores regulars de la història (que han exportat de manera consecutiva el darrers 4 anys), assolint les 16.422 companyies, un creixement del 3%.
 Inversions estrangeres
  • Fonts internacionals, com el Financial Times, posicionen Catalunya entre les regions líders europees en captació d’inversió estrangera. Segons aquesta font, el 2015 Catalunya ha estat la 4a regió de tota Europa que ha atret més inversions estrangeres.
  • Segons les dades oficials del Ministeri d’Economia i Competitivitat, la inversió bruta estrangera productiva a Catalunya pel conjunt de l’any 2015 ha estat de 4.783,2 milions d’euros, un 57,8% més que l’any 2014. Es tracta de la segona xifra més alta de la sèrie històrica després de 2010. Catalunya concentra el 22,0% de les inversions estrangeres a Espanya el 2015.
  • En el període 2014-2015, l’agència de la Generalitat per a l’atracció d’inversions estrangeres, Catalonia Trade & Investment va materialitzar 112 projectes d’inversió d’empreses multinacionals a Catalunya, que van suposar una inversió de 637,4 milions d’euros i la creació i manteniment de 10.152 llocs de treball. Es tracta dels dos anys amb la xifra de projectes gestionats més elevada des que va néixer aquesta àrea, el 1985. El 38,4% dels projectes van ser de tipus greenfield, és a dir, de multinacionals que no estaven establertes prèviament a Catalunya.
La internacionalització i l’atracció d’inversions estrangeres és una prioritat estratègica del govern de Catalunya, que s’articula mitjançant la xarxa de 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions del Govern al món.
Switch to mobile version