Autor Societat
30 maig 2016 a 10:00

L’ACA presenta les novetats del Pla de vigilància de les platges 2016

4 Flares 4 Flares ×
Escoltar

El Pla es durà a terme entre el 30 de maig i el 18 de setembre a 265 zones de bany

Pla ACA platges // Imatge cedida per la Generalitat

Pla ACA platges // Imatge cedida per la Generalitat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’ha reunit  amb representants d’una trentena d’ajuntaments costaners, consorcis, diputacions, organismes de la Generalitat i de l’Estat, i entitats de Salvament i Socorrisme (més de 70 persones) integrats a la comissió de seguiment per presentar el Pla de vigilància i control de les aigües de bany a les platges del litoral marí i les zones de bany continentals per a la temporada 2016.
 Aquesta és la primera d’una sèrie de trobades amb els responsables de les platges de les zones de bany per millorar la coordinació i la informació sobre pla de vigilància i control de la qualitat de les aigües de bany.
El Pla es durà a terme entre el 30 de maig i el 18 de setembre sobre un total de 265 zones de bany (252 platges i 13 zones continentals), distribuïdes de la següent manera: 87 platges a Girona, 82 a Barcelona i 83 a Tarragona. Pel que fa a les zones de bany continentals, se’n controlen tres a Girona, cinc a Lleida, una a Tarragona i quatre a Barcelona. Aquest any s’han incorporat dues noves zones de bany al programa de vigilància, la platja de les Gavines a Cubelles (Garraf) i la platja de la Riera a Cambrils (Baix Camp).
Controls setmanals
Els controls analitzen els indicadors de qualitat  microbiològica (escherichia coli ienterococs intestinals) d’acord amb la Directiva europea d’aigües de bany (2006/7/CE). A més, es realitza el control dels episodis d’alteració de la qualitat de les aigües de bany per incidències meteorològiques o de sanejament i, també, la vigilància de les proliferacions de fitoplàncton tòxic que puguin afectar les aigües litorals.
El Departament de Salut continuarà col·laborant amb l’ACA en el control analític de la qualitat de les aigües de bany com ve fent des de fa anys. El Pla compta també amb la col·laboració dels serveis de salvament i socorrisme de les platges.
Aquesta és la primera reunió de la comissió de seguiment de la temporada 2016, que ha servit també per explicar els nous criteris d’aplicació del Reial Decret 1341/2007 establerts pel Ministeri de Sanitat i motivats per les decisions del Grup de treball de la Comissió Europea amb l’objectiu d’unificar els criteris d’implementació a tots els Estats membres.
Millora de la informació
Durant la reunió també s’ha informat que les millores informàtiques del 2016 permetran publicar totes les dades analítiques dels controls que s’efectuen en casos d’episodis puntuals d’alteració de la qualitat de l’aigua. Això revertirà en una informació més completa i alhora coherent amb els avisos de precaució que es publiquen a l’aplicació per a mòbils PlatgesCat. Les primeres analítiques de la campanya d’enguany es publicaran a partir del divendres 3 de juny, i la informació de l’aplicació PlatgesCat s’actualitzarà diàriament a partir del divendres 17 de juny.
Els resultats de la qualitat de l’aigua i de les principals incidències del litoral es podran conèixer a través del web de l’ACA (www.gencat.cat/aca) i de l’aplicació  per a mòbilsPlatgesCat.
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×