Autor Noticies
28 Juny 2016 a 10:00

PIMEC fa una primera valoració negativa del Brexit

Per l’impacte que tindrà en les exportacions, el turisme i el sector immobiliari

Valoració PIMEC Breixit

Valoració PIMEC Breixit

El poble britànic ha decidit la sortida de la Unió Europa (UE) en un desafortunat però exemplar exercici democràtic de sobirania popular. A partir d’ara cal obrir, com més aviat millor, un període de negociació entre Londres i Brussel·les per a concretar la nova relació entre ambdós.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, representant el 6% aproximadament de les nostres exportacions i importacions. Amb unes exportacions d’uns 4.000 milions d’euros i unes importacions de 2.600 milions d’euros el 2015, Catalunya registra superàvit comercial amb el Regne Unit.

D’entrada, la incertesa que el Brexit genera als mercats financers està afectant la lliure esterlina, que s’ha situat al nivell més baix dels darrers 30 anys. De consolidar-se aquest tipus de canvi, la qual cosa no creiem, els exportadors catalans se’n podrien veure perjudicats, el consum, el turisme -Regne Unit és el segon emissor de turistes a Catalunya i registra el major increment de la despesa de turistes al nostre país- i l’adquisició d’immobles. Amb tot, l’impacte sobre el PIB sembla que serà relatiu.

El Brexit però no implica una sortida automàtica del Regne Unit de tots els mecanismes de la UE. Els britànics han volgut prescindir de la lliure circulació de persones i de la regulació comunitària, la qual cosa afectarà sens dubte al personal estranger situat al Regne Unit i complicarà les coses a les empreses catalanes establertes al país. Igualment, si es deixen d’aplicar directives i altres normes comunitàries al Regne Unit, tot plegat incidirà sobre l’homologació de productes i serveis entre ambdós territoris.

No es preveu però que el Regne Unit renunciï als beneficis de la lliure circulació de mercaderies. El més probable és que el país torni a l’Associació Europa de Lliure Comerç (EFTA), que havia abandonat el 1973 per ingressar a la UE. Aquesta organització – de la que formen part Islàndia, Suïssa i Noruega -, ja manté un Espai Econòmic Europeu amb la UE. En tot cas, el Regne Unit ha de ser conseqüent i responsable amb la decisió que ha pres i no sembla que s’haurien d’acceptar massa condicions.

El Brexit representa però un greu impacte sobre el procés de construcció europea, que assisteix per primer cop des del 1957 a la sortida d’un dels seus membres. El descontentament dels britànics amb la UE es reprodueix també en major o menor mesura arreu del continent i obliga els polítics a prendre mesures urgents per tal de recuperar la credibilitat i legitimitat de la UE i forjar una Europa unida i un govern europeu fort.

Switch to mobile version