Autor Sanitat
30 juny 2016 a 14:00

Resten 6 infants ingressats amb afectacions neurològiques agudes per enterovirus

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

La corba epidemiològica del brot ha disminuïnt, tot i no haver finalitzat

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

Antoni Comín // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Antoni Comín, va actualitzar ahir al matí en resposta a una pregunta parlamentària el nombre de casos d’enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. Actualment, 6 menors estan ingressats per aquest virus a diferents hospitals del país, 3 dels quals són a la Unitat de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s’han detectat 101 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement.
Comín va assegurar que la corba epidemiològica del brot va disminuïnt, tot i no haver finalitzat. El titular de Salut ha defensat que, des de l’inici del brot, el sistema de salut de Catalunya ha reaccionat amb “una eficàcia assistencial absoluta”, fins al punt que professionals d’altres comunitats autònomes estatals estan demanant informació i assessorament als caps de servei de pediatria catalans davant l’existència de possibles casos fora de Catalunya. Per acabar, Comín va reiterar que tant la conselleria com els professionals han actuat amb màxima responsabilitat i immediatesa davant aquesta situació, com ho demostra el fet que, des del primer dia de detecció del brot, ja es va elaborar i aplicar una primera versió del protocol d’actuació.
Els enterovirus
Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d’infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. Arran de l’aparició d’un nombre excepcional de casos d’infecció per enterovirus amb alteracions neurològiques de més gravetat, el Departament de Salut ha activat una taula de seguiment; ha establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu, que s’ha enviat al conjunt de la xarxa assistencial, i ha reforçat la vigilància epidemiològica.
Recomanacions
Com ja s’ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal, i només en cas de febre, com ja s’aconsella sempre, els nens i nenes no han d’anar als casals, als esplais d’estiu, a les colònies o a les escoles bressol.
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.
Cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.
Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×