Autor Societat
3 Juliol 2016 a 18:00

Aragonès ha assegurat que aquest any no hi haura retallades però no es podran aplicar les millores previstes

S’ha sorprès  per la proposta de resolució presentada pels grups de l’oposició sobre les necessitats educatives

Pere Aragonès

Pere Aragonès

El secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assegurat que aquest any no hi haurà retallades, tot i que no podrem aplicar les millores previstes en el projecte de pressupostos del 2016. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Aragonès ha destacat que l’estalvi en interessos del 2016 permetrà dotar els departaments perquè mantinguin els serveis que oferien l’any passat. Per exemple, en l’àmbit de l’ensenyament s’aprovaran noves dotacions del personal de secundària que permetran atendre l’increment del nombre d’alumnes, i també es mantindrà el programa d’escola inclusiva, però, en canvi, no podrem aplicar la reducció de 6 a 3 dies del termini de substitució dels professors prevista al pressupost 2016, “ja que això implica un increment de despesa, ha puntualitzat.
Entre les partides que tampoc es podran executar el 2016 destaquen l’increment de la dotació prevista per a cooperació al desenvolupament o la introducció de millores significatives en l’àmbit de la dependència. Pel que fa al finançament de la Hisenda pròpia, Aragonès ha informat que tenim unes autoritzacions del pressupost del 2015 que estirarem aquest any per aplicar millores que preveiem el 2016, però és evident que algunes mesures previstes per als primers mesos del 2017 patiran un petit retard.
El secretari d’Economia s’ha mostrat “sorprès” per la proposta de resolució presentada pels grups de l’oposició sobre les necessitats educatives del curs 2016-2017, que es debatrà avui al Parlament. Aragonés ha recordat que “aquest Govern va presentar un projecte de pressupostos que augmentava la despesa social en 874M€ i els grups van rebutjar tramitar-los perquè els consideraven insuficients, però ara aquesta proposta de resolució ens diu ‘allò que us vam rebutjar fa unes setmanes, feu-ho igualment’”. Segons Aragonès, “les mesures que ens demanen que apliquem ara són precisament les que estaven previstes en el pressupost del departament d’Ensenyament per al 2016”, i ha subratllat que “el que no farem és un pressupost per la porta del darrere que el Parlament no ens hagi autoritzat”.
Pere Aragonès ha remarcat que la pròrroga pressupostària és una “situació excepcional” que obliga el Govern a no fer més despesa que l’any anterior, “i a partir d’aquí, podem fer algunes adaptacions, però la pròrroga no és innòcua, no és igual que continuar amb els pressupostos del 2015”. En un pla més tècnic, ha incidit en el fet que l’absència d’una norma amb rang de llei com són els pressupostos aprovats obliga el Govern a supeditar qualsevol autorització de nova despesa en període de pròrroga al compliment de l’objectiu de dèficit autoritzat. “La diferència entre una pròrroga i un pressupost aprovat és que amb la pròrroga primer has de demostrar que estàs complint l’objectiu de dèficit i després gastes, mentre que amb el pressupost és a l’inrevés: vas gastant i després al final de l’any veus si has complert l’objectiu o no”, ha afegit.
Pel que fa als comptes del 2017, Aragonès ha reiterat que es treballarà amb els grups parlamentaris per tenir el màxim suport, però adverteix que el context macroeconòmic del 2017 serà diferent al del 2016: “Les previsions de creixement de l’any vinent són inferiors a les del 2016, hem de veure l’evolució dels tipus d’interès mitjà que paga la Generalitat i també com ens afecta el tema del Brexit, per exemple, en el cas les exportacions”, ha apuntat.
D’altra banda, el secretari d’Economia ha valorat molt positivament la confirmació que la multinacional Amazon obrirà un magatzem logístic al Prat de Llobregat, una inversió que s’ha aconseguit després de molt d’esforç per part de la Generalitat, especialment en l’àmbit de l’Incasòl. Aragonès ha remarcat que algun dels arguments que s’havien donat contra el procés d’independència era que les inversions estrangeres fugirien, però és tot el contrari: Catalunya cada any està batent un rècord nou d’inversions.
Switch to mobile version