Autor Societat
24 juliol 2016 a 15:00

El Govern presenta el pla per implementar el vot electrònic per als catalans residents a l’estranger

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

El Pla hauria d’esta en un termini de 10 mesos

La consellera Meritxell Borràs presenta el Pla d'acció

La consellera Meritxell Borràs presenta el Pla d’acció

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat el Pla d’acció per implementar el vot electrònic per als catalans residents a l’estranger. El Pla proposa el vot íntegrament per Internet, amb una tecnologia que garanteixi un procés de votació segur, transparent i secret. Per fer-ho efectiu caldrà una llei parcial catalana que el reguli, i està previst que en 10 mesos es pugui implementar el sistema.
La titular de Governació ha recordat que el Pla s’ha redactat arran d’un Acord de Govern del passat mes d’abril amb l’objectiu d’evitar que torni a passar el que va passar a les eleccions del passat 27 de setembre, en què només 14.781 catalans residents a l’estranger dels 196.065 censats van votar per les dificultats del sistema. Borràs ha apuntat que es va optar per estudiar la implementació d’aquesta via per solucionar els problemes i perquè és un mètode que funciona amb normalitat en diversos llocs del món com Suïssa, França o Noruega.
Viabilitat tècnica i jurídica
Durant la presentació, Borràs ha assegurat: “El vot electrònic és viable tècnicament i jurídicament, i que tiri endavant és només una qüestió de voluntat política”. La consellera ha refermat la determinació del Govern català per desenvolupar tot el procés establert en el Pla i garantir l’exercici de vot dels catalans a l’estranger. “Garantir el vot és garantir la democràcia i quan milers de ciutadans es queden sense votar, hi ha menys democràcia”, ha denunciat Borràs.
El Pla d’acció proposa que tot el procés de votació sigui a través d’Internet, un model que la consellera ha defensat perquè, a banda de l’accessibilitat al dret de vot, és un procés eficient, sostenible i amb una tecnologia segura, provada i confiable. En aquesta línia, Meritxell Borràs ha insistit en la implementació d’un sistema tecnològic que tingui en compte el principis fonamentals de transparència, integritat, privadesa i fiabilitat.
 
Pel que fa a la seva regulació, Meritxell Borràs ha anunciat que caldrà redactar una llei parcial pròpia que tractarà exclusivament el vot electrònic i que, en cap cas, substitueix l’objectiu de país de fer una llei electoral catalana. Aquesta via s’ha plantejat després de les reunions celebrades amb la Junta Electoral Central i l’Oficina del Cens Electoral, organismes que van descartar la possibilitat de fer una interpretació àmplia de la llei electoral espanyola, una opció que des del Govern vèiem possible.
“Estic convençuda que aquesta proposta serà molt ben rebuda pels catalans i catalanes que resideixen a l’estranger” ha destacat Borràs, que ha assegurat que s’adoptaran mesures per donar a conèixer aquest nou sistema, perquè suposarà un canvi cultural per a tothom.
Les sis fases del Pla
 
El coordinador de l’elaboració del Pla d’acció, Joan Manel Gómez, que ha acompanyat la consellera en la presentació, ha explicat que el projecte s’ha dissenyat en sis gran fases, la primera de les quals és la definició d’un marc jurídic, és a dir, la llei que ha de regular el procediment de votació per Internet  per als catalans residents a l’estranger.
La segona fase és la de contractació administrativa, per adquirir o contractar els serveis de votació electrònica per Internet, que inclou la possibilitat d’implementar una plataforma permanent que, a més d’utilitzar-se en eleccions parlamentàries, serveixi també per a consultes populars promogudes per la Generalitat o altres administracions públiques catalanes.
La fase següent és la implementació tecnològica, que s’ha de fer seguint els principis de transparència, integritat, privadesa i fiabilitat. La quarta fase correspon al pla de comunicació, que ha de definir les diferents accions que es duran a terme per promoure i fomentar el coneixement de la votació per Internet, per mitjà de campanyes adreçades a la ciutadania. La cinquena fase consisteix en les proves pilot, que es faran per verificar la fiabilitat i qualitat del servei i també per donar a conèixer el nou sistema de votació. Finalment, la darrera fase del projecte serà el procés electoral.
Procediment del vot electrònic
 
El coordinador del projecte també ha explicat que, per fer efectiu el vot per Internet, un cop s’hagin convocat les properes eleccions al Parlament de Catalunya, els electors hauran de registrar-se en un portal específic, per mitjà d’un certificat digital o bé amb altres dades, com el codi CCT (codi de tramitació telemàtica), el DNI i altres dades addicionals. Un cop validada la identitat, es farà arribar a la persona electora les credencials per votar, a través de canals segurs, via correu electrònic, postal o telefonia mòbil.
La votació es podrà dur a terme a través d’un ordinador, una tauleta o un mòbil durant el  període de vot per correu des de l’estranger. El vot romandrà custodiat en una urna electrònica fins al dia de l’escrutini general. Els membres de la mesa utilitzaran les seves claus criptogràfiques per desxifrar el contingut de l’urna electrònica. Finalment, es farà una auditoria per verificar la seguretat i el correcte funcionament del procés.
El Pla per implementar el vot electrònic per als catalans residents a l’estranger ha implicat la participació de tècnics dels departaments de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Presidència, i d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Per redactar-lo, es van crear tres grups de treball (jurídic, tècnic i de comunicació) i un comitè d’experts integrats per una trentena de persones.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×