Autor Articles i estudis
30 juliol 2016 a 15:00

Els Jocs Olímpics de Rio 2016, més enllà de l’àmbit esportiu

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

rio 2016

Una recerca duta a terme per Xavier Ramon i Christopher Tulloch, professors i investigadors del Departament de Comunicació de la UPF, revela que, més enllà de l’àmbit esportiu, els Jocs Olímpics de Rio 2016 són un esdeveniment complex i profund, que abasta qüestions de caràcter social, econòmic, geopolític i mediambiental.  Els resultats de l’estudi que han estat duent a terme des de gener del 2015, amb 454 peces periodístiques analitzades,  són els contingut de la comunicació: “The Run-up to Rio. Framing the build up to the 2016 Olympic Games in The New York Times, The Guardian, Le Monde and El País”, que els autors presenten al congrés internacional IAMCR (International Association for media and Communication Research) que se celebra a Leicester (Regne Unit) del 27 al 31 de juliol .

Anàlisi de les qüestions contextuals sobre els Jocs Olímpics

La recerca de Xavier Ramon i Christopher Tulloch revela que els mitjans de referència no només han fixat la seva atenció en qüestions rellevants d’índole esportiva, com ara la preparació dels atletes o els deu atletes refugiats que competiran sota la bandera olímpica, sinó que, en el període previ a Rio 2016, els grans mitjans també han abordat qüestions contextuals essencials. Els mitjans han aprofundit en aspectes mediambientals com ara la contaminació de la Badia de Guanabara, a l’Estat de Rio de Janeiro (Brasil); sobre infraestructures, el retard en la construcció del velòdrom i l’extensió del metro; econòmiques, les retallades en el pressupost; socials, de seguretat així com també les llums i les ombres de la transformació de Rio marcada pels desallotjaments i la gentrificació o transformació socioeconòmica d’àrees urbanes molt degradades. Aquesta cobertura ha aportat valor afegit als lectors, que han pogut entendre molt més sobre contextos rellevants de Rio 2016 abans que comenci la competició .

El virus del Zika, entre l’alarmisme i la informació experta

Com explica Ramon, “No hi ha dubte que el virus del Zika ha protagonitzat gran part de l’agenda informativa”. El treball indica que si bé les primeres informacions van aparèixer els mesos de desembre de 2015 i gener de 2016, entre maig i juny d’aquest any s’ha produït un boom informatiu als diaris estudiats. L’estudi revela que ocasionalment, s’ha generat alarmisme amb l’ús de termes com “malson sanitari”, “propagació excessiva”, “alerta olímpica” o “por global”. Els mitjans han contribuït a maximitzar aquesta preocupació amplificant els dubtes en veu d’esportistes com Pau Gasol o Mireia Belmonte,  que s’han qüestionat sobre la conveniència de competir o no en aquests Jocs. Tot i que, com segueix explicant Ramon, “afortunadament, els mitjans també han procurat entrevistar experts (epidemiòlegs, especialistes en medicina tropical, responsables de l’OMS) i han redactat editorials per posar la situació en context, com per exemple “Keep it in proportion” (The Guardian, 31/05/2016)”.

Queda per veure si aquestes qüestions contextuals continuaran sent tractades pels mitjans de comunicació durant l’esdeveniment o bé esdevindran black holes informatius. El cas dels Jocs Olímpics de Londres del 2012, l’estudi de la cobertura mediàtica dels quals va ser el tema de tesi doctoral del professor Xavier Ramon, “demostra que després de set anys de dubtes sobre l’escalada pressupostària i la construcció de les infraestructures, els mitjans britànics van apostar inequívocament pel “zeitgeist festiu” (Boykoff, 2014) a l’hora de realitzar la seva cobertura”, comenta l’autor del treball,  i conclou dient “és d’esperar que quan els Jocs de Rio comencin, la premsa nacional i internacional substituirà l’agenda sociopolítica per la narració purament esportiva”.

Com a continuació d’aquest estudi sobre les qüestions contextuals (o larger framework) dels Jocs Olímpics, Ramon, en la seva recerca postdoctoral, té previst abordar el tractament de Rio 2016 a la premsa internacional des del punt de vista de l’ètica i la qualitat informativa, amb especial atenció al tractament de les dones, l’ús del llenguatge bel·licista o la cobertura dels refugiats a Rio 2016.

Treball de referència:

 Xavier Ramon i Christopher Tulloch, (2016), “The Run-up to Rio. Framing the build up to the 2016 Olympic Games in The New York Times, The Guardian, Le Monde and El País”, Comunicació al congrés de la IAMCR (International Association for Media and Communication Research), Leicester (Regne Unit) del 27 al 31 de juliol .

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×