Autor Articles i estudis
29 Juliol 2016 a 12:00

Puc recuperar l’IVA d’una factura impagada ?

Toquero iva-factura-impagada

Com a empresaris , tenim l’obligació legal de liquidar l’IVA repercutit de les nostres factures , fins i tot d’aquelles que encara no haguem cobrat , i aquesta situació es converteix molt habitualment en un problema que està íntimament lligat a la falta de liquiditat. Sempre estem exposats a que algun dels nostres clients no ens pagui una factura, i les conseqüències d’un client morós van a ser perjudicials per a la nostra empresa. És possible recuperar l’IVA d’una factura impagada ?

La resposta és afirmativa. Davant la previsió que pugui arribar a donar-se aquesta situació, l’Agència Tributària ens permet recuperar l’IVA que hàgim liquidat, si el nostre client no va a pagar-nos . Però abans d’iniciar el procés per recuperar l’IVA de factures impagades és important saber que estem obligats a complir certs requisits ; que el nostre client morós sigui empresa o autònom , haver registrat l’operació en la nostra comptabilitat i liquidat l’IVA, i haver reclamat oficialment el pagament del deute.

Si no hem cobrat la factura durant els 6 mesos posteriors a la seva emisióny ja hem liquidat el seu IVA, el procés per recuperar aquest import passa per emetre una factura rectificativa que anul·li la factura original. Amb aquesta operació podrem compensar l’IVA que hem pagat a Hisenda per un producte o servei que hem prestat i que no hem cobrat.

A l’emissió de la factura rectificativa precedirà sempre una reclamació prèvia de la factura impagada, bé a la via judicial o notarial, i estem obligats a fer arribar a Hisenda aquesta mateixa factura rectificativa. La factura rectificativa s’ha d’emetre durant els següents tres mesos un cop complert mig any des de l’emissió de la factura impagada, si bé és cert que en el cas de les grans empreses (quan el volum d’operacions de la societat emissora superi els 6 milions d’ euros), el termini s’allarga fins als 12 mesos.

Una factura rectificativa és un document idèntic a la factura original impagada, amb l’import en negatiu i el títol “factura rectificativa”, que ha de ser enviada també al deutor.

Convé saber a més que hi ha casos específics que ens obliguen a actuar d’una altra manera . Per exemple, en el cas que el nostre client estigui en concurs, disposarem d’un termini d’un mes des de la publicació de la interlocutòria de declaració de concurs en el BOE per emetre les factures rectificatives, i d’un mes des de l’emissió de la factura rectificativa per comunicar-ho a l’Agència Tributària.

Com veiem, recuperar l’IVA d’una factura impagada és possible , sempre que complim els requisits previs, i sempre que ho fem dins dels terminis establerts. Aquesta és una operació que molts empresaris desconeixen , tot i estar estretament relacionada amb la seva liquiditat.

Comptar amb l’assessorament de professionals que guien els nostres passos en l’àmbit fiscal és de summa importància per al present i el futur del nostre negoci, i en  Toquero Assessors  volem convertir-nos en el millor aliat de la seva empresa .

Switch to mobile version