Autor Ensenyament
23 agost 2016 a 18:00

Arcadi Navarro subratlla els bons indicadors internacionals de Catalunya en l’àmbit d’universitats i recerca

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Aquest matí a la Universitat Catalana d’Estiu

Arcadi Navarro

Arcadi Navarro, ha destacat avui que “Catalunya ha estat capaç, en molt pocs anys, d’assolir un èxit internacional en matèria de recerca sense precedents en els països de l’entorn” i ha assegurat que “això és una anomalia positiva que cal defensar, i un Estat propi ens donaria les eines, no només per mantenir els èxits assolits, sinó també per fer un pas endavant i ser encara millors”. Navarro ha fet aquestes declaracions en el marc de la cloenda de la 48a edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada de Conflent, a la que ha lloat per “ajudar-nos a recordar el nostre passat, però sobretot per ajudar-nos a preparar el futur del nostre país”, i ha recordat que la UCE “forma part d’un sistema, el d’universitats i recerca, que és una de les nostres targetes de visita al món més destacada”.
Poc abans, i durant la seva participació a la taula rodona ‘Esdevenir Estat: una oportunitat pel sistema universitari i de recerca’, organitzada conjuntament per l’UCE i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), Navarro ha volgut destacar les polítiques d’incentiu de talent que ha dut a terme Catalunya els darrers anys i que s’exemplifiquen en el programa ICREA de captació de talent investigador. “Si portes gent bona i li dones llibertat passen coses meravelloses”. Aquest ha estat, segons Arcadi Navarro, un dels pilars de l’èxit assolit pel sistema català d’universitats i recerca, i que queda reflectit en indicadors destacats com que els investigadors ICREA aconsegueixen recaptar, per cada euro d’inversió pública, fins a 3 euros de fons europeus o que “Catalunya és el tercer país amb un percentatge més alt d’estudiants que estudien en alguna de les  cent millors universitats d’Europa, cosa que és molt positiva”. A més, també ha apuntat que,“mai ens haguéssim imaginat que algun dia seríem els primers del món en àmbits com la genètica, la química o la fotònica. I gràcies a la feina feta els darrers anys, ho hem aconseguit”.
Arcadi Navarro ha subratllat, però, que per seguir millorant i ser encara millors cal apostar per fer polítiques pròpies, tant en captació de talent com en millores de la governança universitària. “La legislació espanyola ens encotilla i no ens permet tirar endavant algunes de les reformes clau per avançar cap al sistema que volem. Per això ens cal un Estat propi que ens permeti desenvolupar plenament el sistema d’universitats i recerca de Catalunya i que ens permeti competir internacionalment amb totes les eines possibles pròpies d’un estat avançat”.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×