Autor Societat
2 agost 2016 a 15:00

Treball, Afers Socials i Famílies dota les comarques de Barcelona amb 144 ME per finançar serveis socials

1 Flares 1 Flares ×
Escoltar

El Contracte Programa pels propers 4 anys incorpora noves línies de col·laboració

Grup de la consellera i alts càrrecs del Departament amb diversos representants d'ens locals

Grup de la consellera i alts càrrecs del Departament amb diversos representants d’ens locals

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dotarà enguany les comarques de Barcelona amb 144 milions d’euros per tal de finançar serveis socials bàsics i especialitzats, lluitar contra la pobresa i impulsar programes de reforç de la cohesió social i de promoció de la igualtat.
La consellera Dolors Bassa, acompanyada del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha signat el Contracte Programa 2016-2019 entre Generalitat i els consells comarcals de l’Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Moianès, Osona, Vallès Occidental, Vallès Oriental i els ajuntaments de Badalona Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, Igualada, L’Hospitalet de Llobregat, Manlleu, Manresa, Martorell, Masnou, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Pineda de Mar, El Prat de Llobregat, Premià de Mar, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de la Mogoda, Sitges, Terrassa, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.
Aquest compromís quadriennal del Departament amb l’Administració local permet planificar coordinadament la prestació dels serveis socials i altres programes de benestar social i polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, acció comunitària, persones amb discapacitat, infants i adolescents, joventut, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida i persones immigrades, entre d’altres.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera Bassa ha anunciat que enguany la Generalitat de Catalunya ha incorporat 4 noves línies de col·laboració amb el món local. D’una banda, s’han afegit plans i mesures d’igualtat en el treball i plans i mesures d’igualtat per a les persones LGBTI i de lluita contra la LGBTIfòbia. D’altra banda, també s’han sumat al Contracte Programa línies de col·laboració per a l’impuls d’actuacions en matèria d’accessibilitat i d’associacionisme i voluntariat.
En l’àmbit de l’accessibilitat, s’inclouen iniciatives com ara la formació als professionals o l’impuls de bancs de productes de suport. Pel que fa a l’associacionisme i el voluntariat, es duran a terme accions de promoció, sensibilització, suport, formació, assessorament i creació d’espais d’intercanvi de coneixement.
Bassa ha explicat que la incorporació d’aquestes quatre noves línies de col·laboració és fruit de l’aprovació de noves lleis al Parlament i de la detecció de noves necessitats.
Una aposta decidida per a millorar l’atenció a la infància
La consellera ha remarcat que un dels aspectes clau del Contracte Programa 2016-2019 és el desenvolupament i el reforç de la xarxa de serveis dirigits a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat. “L’atenció a aquest col·lectiu és una prioritat del Govern i un assumpte de país que compta amb el màxim consens social i polític”, ha insistit la consellera. En aquest sentit, el Contracte Programa preveu l’enfortiment dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) amb l’increment del nombre de professionals d’atenció directa d’aquests serveis (un màxim de 40 infants per professional, tal com fixa la llei). Un fet que suposarà que al 2019 s’hauran incorporat 58 nous professionals als EAIA de les comarques de Barcelona. En el conjunt de Catalunya, el nombre de professionals als EAIA augmentarà en 92.
En la mateixa línia, la demarcació de Barcelona disposarà al 2019 de 25 professionals més al Servei d’Intervenció Familiar en Família Extensa.
 
Dolors Bassa ha explicat també que, en el marc del Contracte Programa pels propers 4 anys, Generalitat i món local treballaran conjuntament en la implantació d’un nou model dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa no residencial (SIS), consensuat entre el Departament i l’ACM i la FMC. Els SIS són un recurs fonamental en l’atenció a la infància i adolescència i les seves famílies per la prevenció, la intervenció en nivells inicials de risc, la capacitació parental i l’abordatge integral de cada situació.
És per això que en els propers anys s’implementarà aquest nou sistema amb l’objectiu de disposar d’una xarxa pública de SIS a tot el territori català, titularitat de l’Administració local. La consellera ha posat en valor aquesta iniciativa ja que suposa assentar les bases en el desenvolupament d’uns serveis arreu del país adreçats a la infància i adolescència en risc, centrats en la prevenció i la intervenció amb les famílies per millorar les seves capacitats parentals.
La voluntat de treballar en favor de la infància i l’adolescència en situació de vulnerabilitat, especialment pel que fa a la prevenció, es fa palesa també en l’increment de recursos destinats a aquest col·lectiu. La inversió del Departament en els SIS de les comarques de Barcelona per aquest 2016 s’ha incrementat 1.130.000 euros respecte 2015 i la partida per a EAIA també s’ha augmentat en 460.000 euros.
La consellera ha anunciat també la creació d’un grup de treball per consensuar el model de suport a les famílies per tal d’incloure una nova línia de col·laboració de cara als propers anys.
Compromís amb el món local pel que fa a l’atenció a les persones
En el decurs de la seva intervenció, Bassa ha posat en valor la feina feta pels Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS). L’augment en la demanda de serveis socials i polítiques de benestar ha obligat a créixer en serveis i recursos en un moment en què les administracions públiques viuen una situació financera difícil. Aquesta realitat ha fet necessari marcar prioritats i orientar-les a cobrir les necessitats bàsiques de les famílies que es troben en situació de major vulnerabilitat. La consellera ha remarcat que aquest és un esforç compartit entre administracions, però molt especialment pel personal dels EBAS, que han hagut d’atendre un major volum de persones i oferir-los una intervenció més integral.
Aquests equips, que actuen com a porta d’entrada al sistema de serveis socials, actualitzaran la seva ràtio de personal i s’incrementarà gradualment el nombre de professionals en aquells ajuntaments i ens supramunicipals que no hagin arribat a la ràtio que fixa la Llei de Serveis Socials. Aquest plantejament suposarà que les comarques de Barcelona comptaran al 2019 amb 149 professionals més als EBAS -dels 185 que augmentaran a tota Catalunya-, que veuran augmentat el seu pressupost per aquest any en 1.300.000 euros.
Bassa ha volgut posar en valor la important col·laboració del conjunt de coordinadores i coordinadors de les comarques de Barcelona en el disseny i implantació del model de transport adaptat. D’altra banda, la titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha explicat que el Contracte Programa 2016-2019 també preveu l’ampliació del nombre de plans locals d’inclusió social, així com la concreció del model de prestació del servei d’atenció i acolliment d’urgència per a dones en situació de violència masclista i per als seus fills i filles.
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×