Autor Societat
3 Setembre 2016 a 10:00

Agost molt sec

El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya

Temperatura mitjana del mes d’agost

Temperatura mitjana del mes d’agost

La situació meteorològica del mes d’agost ha estat marcada per un predomini de les altes pressions, que s’estenien des de l’Atlàntic abraçant bona part d’Europa occidental i fins al centre del continent. Aquesta situació, amb l’anticicló atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, ha provocat, de manera similar al juliol, un lleuger flux de component nord que ha frenat la incidència de la massa d’aire càlid saharià. Així, tot i haver estat un mes càlid en general, la temperatura no s’ha enfilat fins a valors extremadament alts.
La conseqüència més remarcable d’aquesta situació d’estabilitat atmosfèrica ha estat l’escassa precipitació recollida durant el mes, per sota de 5 mm a amplis sectors del territori: bona part de Ponent, àrees de la Catalunya Central, del Prepirineu occidental, prelitoral i litoral Sud i punts del prelitoral i litoral Central. Tot i que en altres sectors s’han enregistrat valors superiors, en general tampoc s’ha arribat a la mitjana climàtica, i també cal qualificar el mes de sec o molt sec. Cal recordar que a gran part del Pirineu i Prepirineu, l’estiu és climàticament l’estació més plujosa.
S’ha d’esmentar especialment l’escassa precipitació de finals de mes, contràriament al que sol ser habitual, i que ha contribuït de manera decisiva al balanç sec o molt sec del mes que ha presentat gairebé tot el país.
Tot i que els mesos d’agost d’anys recents també han estat secs o molt secs en algunes àrees del territori, la importància d’enguany rau en el fet que el dèficit pluviomètric ha estat generalitzat, només amb excepcions puntuals. Així, aquest agost ha estat, globalment, un dels més secs dels darrers anys, comparable al del 2011 o el del 2001.
Els episodis puntuals de precipitació han estat provocats per l’arribada d’aire fred en altura i han deixat tempestes localment severes, amb calamarsa o pedra i intensitats destacades, típiques d’aquesta època de l’any. Tot seguit es descriuen breument els episodis registrats durant el mes.
Xàfecs aïllats entre el 3 i el 5 d’agost
Aquest primer episodi del mes, conseqüència del pas d’un front amb aire fred en altura, va començar durant la tarda del dia 3. Els xàfecs van anar localment acompanyat de tempesta i les quantitats recollides van ser minses o poc abundants, localitzades a  l’extrem sud del país, nord-est i Pirineu i Prepirineu.
Tempestes localment fortes el 9 i el 10 d’agost
El pas d’un solc amb aire fred en altura va provocar ruixats i xàfecs, localment acompanyats de tempesta i calamarsa, que van afectar sobretot el quadrant nord-est de Catalunya, però també punts del litoral Sud. Van arribar a ser d’intensitat forta o fins i tot torrencial.
·         Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 77,1 mm a Ulldeter (2.410 m), al Ripollès; 73,4 mm a Anglès (Selva); i 54,8 mm a la Vall d’en Bas (Garrotxa).
·         Durant el dia 9 es va arribar a superar el llindar de 40 mm en 30 minuts a Anglès (Selva), amb 43,0 mm; mentre que el llindar de 20 mm en 30 minuts es va superar a: Puigcerdà (Cerdanya), amb 35,8 mm, Torredembarra (Tarragonès), amb 37,1 mm i el Vendrell (Baix Penedès), on es van enregistrar 26,7 mm.
Nou episodi de tempestes localment importants entre el 15 i el 20 d’agost
L’arribada d’una altra massa d’aire fred en altura el dia 15 va marcar l’inici d’un nou episodi de tempestes localment fortes, que van afectar sobretot la meitat nord del Principat, i especialment el sector de Ponent el dia 16. Aquest episodi es va allargar fins al dia 20, amb un impàs el dia 18, quan només es van produir alguns ruixats aïllats i minsos. Entre el dia 15 i el 17 i entre el 19 i el 20, els ruixats i xàfecs van anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
·         Les quantitats diàries més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser 57,5 mm a Borgonyà (Osona) i 46,3 mm a Casserres (Berguedà), ambdues enregistrades el dia 16.
·         Els dies 16 i 20 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a algunes estacions de la XEMA: el dia 16 a Navès (Solsonès), amb 32,8 mm, el Poal (Pla d’Urgell), on es van recollir 32,5 mm i a Golmés (Pla d’Urgell) 22,3 mm. El dia 20 es va superar aquest llindar a Alinyà, amb 31,2 mm i a Organyà, amb 28,0 mm, ambdues a la comarca de l’Alt Urgell.
 
Xàfecs entre la tarda del 28 i el 31 d’agost
 
Durant la tarda del dia 28 va començar l’últim episodi de tempestes de l’agost, causat per l’arribada d’aire fred en altura, que no va poder alleujar el dèficit pluviomètric del mes. Els ruixats i xàfecs anaven localment acompanyats de tempesta i calamarsa els dies 28 i 29. Van afectar el Pirineu, Prepirineu, l’àrea dels Ports, punts del litoral i prelitoral i de la Catalunya Central.
·         La quantitat diària més destacada registrada a les estacions gestionades per l’SMC va ser de 44,5 mm a Beget (Ripollès) el dia 28.
·         El dia 29 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a l’estació de Girona (Gironès), amb 20,6 mm.
 
 
Càlid però no excepcional
L’agost ha estat càlid a gran part del Principat (figura 1), especialment a punts del Prepirineu oriental, però també a punts del Pirineu i Prepirineu occidental i del prelitoral. Tot i així, no s’han assolit valors de temperatura màxima excessivament alts, i per tant no s’han produït onades de calor pròpiament dites (superació durant tres dies consecutius del percentil 98 de la temperatura màxima d’estiu).
En canvi, el mes ha estat normal a punts de Ponent i del litoral Sud, arribant a enregistrar-se valors de temperatura mitjana per sota de la mitjana climàtica.
Els valors de temperatura màxima més elevats s’han enregistrat sobretot els dies 3, 4 i 8 d’agost. A les estacions de la XEMA es van enregistrar 39,3 ºC a Anglès (Selva) el dia 4 i 38,3 ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre), el dia 8. Al Pirineu i d’altres punts elevats del país, en canvi, la temperatura màxima s’ha donat a finals de mes, entre els dies 23 i 28 d’agost.
Les lleugeres anomalies negatives al delta de l’Ebre es podrien explicar per la influència de la marinada, que no va permetre que durant el dia la temperatura s’enfilés fins a valors molt elevats. En algun punt d’aquest sector, la temperatura màxima absoluta del mes no ha assolit els 30 ºC.
A Ponent, la situació anticiclònica dominant va propiciar que a la nit la temperatura mínima arribés fins a valors relativament baixos. Així, la temperatura mitjana ha resultat suavitzada.
D’altra banda, les anomalies positives que s’han observat especialment al Prepirineu haurien estat causades per l’escassa nuvolositat i pluja que s’ha donat al llarg del mes. Aquesta situació ha comportat una irradiació solar elevada i ha impedit el refredament.
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’agost respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’agost pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +2 ºC a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Gisclareny
Berguedà
+3,1
la Quar
Berguedà
+2,6
Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló
Cerdanya
+2,4
Pantà de Darnius – Boadella
Alt Empordà
+2,3
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
+2,2
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+2,2
Navata
Alt Empordà
+2,1
Montsec d’Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
+2,1
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
+2,1
els Hostalets de Pierola
Anoia
+2,1
 
 
Precipitació escassa amb algunes excepcions
 
La major part del territori ha recollit quantitats de precipitació clarament per sota de la mitjana climàtica (figura 2). Si bé la precipitació dels mesos d’estiu sol estar marcada per una distribució irregular, aquest agost ha estat molt sec o sec a pràcticament tot Catalunya, sent les excepcions molt puntuals: confluència de les comarques de la Garrotxa, la Selva i el Gironès, a més de punts molt localitzats del Pla d’Urgell i del Pirineu oriental.
L’estabilitat atmosfèrica ha estat protagonista durant l’agost, conseqüència d’una potent àrea anticiclònica situada entre l’Atlàntic i Centreeuropa durant bona part del mes. Aquesta estabilitat només ha estat interrompuda puntualment per alguns episodis tempestuosos típics de l’estiu.
Com a resultat, més d’una tercera part de les estacions de la XEMA que disposen de mesura de la precipitació han recollit quantitats inferiors a 5 mm en tot el mes. Aquestes estacions es situen a punts de Ponent, de la Catalunya Central, del Prepirineu occidental, prelitoral i litoral Sud i punts del prelitoral i litoral Central. En els casos més extrems, la precipitació mensual no ha arribat a 1 mm.
Globalment, l’agost de 2016 ha estat un dels més secs dels darrers anys a Catalunya, comparable amb el del 2011 o el del 2001. A més d’un 10% de les estacions de la XEMA amb un mínim de 10 anys de registres, aquest agost ha estat el més sec d’ençà que hi ha dades. Aquestes estacions es situen principalment al Prepirineu, Ponent, prelitoral Sud i litoral Central.
A Lleida, amb una sèrie de dades des de 1950, l’agost de 2016 ha estat el segon agost més sec, darrera del de 1988.
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant l’agost ha superat els 80 mm.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
121,1
Setcases – Hostal Pastuira (XOM)
Ripollès
105,6
la Vall d’en Bas – Mas Can Gronxa (XOM)
Garrotxa
102,4
la Vall d’en Bas
Garrotxa
94,3
Borgonyà – Canal de Borgonyà (XOM)
Osona
93,5
Salt – Parc de la Sèquia Monar (XOM)
Gironès
92,2
Anglès
Selva
91,1
Santa Pau – Sant Miquel Sacot (XOM)
Garrotxa
85,7
Batet de la Serra – Mas el Solà (XOM)
Garrotxa
84,6
Montesquiu
Osona
80,3
 
 
Switch to mobile version