Autor Societat
18 Setembre 2016 a 18:00

Borràs: “Cal treballar conjuntament per donar un impuls al lloguer”

Promoure un canvi del marc legal sobre el lloguer és un dels objectius del departament que la consellera

Meritxell Borras primera reunió

Meritxell Borras primera reunió

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha encapçalat la primera reunió del grup de treball impulsat pel Govern que ha de fixar els criteris per a una futura legislació sobre els arrendaments urbans que s’haurien d’aplicar a Catalunya.
En una atenció als mitjans després de la reunió, Meritxell Borràs ha defensat la necessitat d’una nova normativa, perquè l’actual llei d’arrendaments urbans espanyola no és útil, genera desconfiança i relacions desiguals entre arrendadors i arrendataris. “Cal treballar conjuntament per donar un impuls al lloguer perquè sigui una alternativa real davant de l’habitatge de propietat”, ha remarcat la consellera, que ha apuntat que només un 20% de les persones que viuen de lloguer creuen que és una opció interessant. Per això, la nova legislació cal que sigui garantista pels dos actors principals i que sigui equilibrada, doni estabilitat i seguretat.
 
El grup de treball prendrà com a referència la normativa vigent a diversos països europeus avançats en matèria d’habitatge, com Alemanya, Àustria i França. Durant les sessions, s’abordaran temes com els drets de propietaris i llogaters, els règims d’obres, reparacions i despeses, les causes de suspensió de contractes, la mediació i l’arbitratge, la gestió de la morositat o els increments de la renda.
El grup està coordinat per la Càtedra d’Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Per part de Governació, en formen part el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt. També hi participen economistes, la Universitat de Barcelona, el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, la Fundació Hàbitat 3, l’Observatori DESC, la Plataforma per un Habitatge Digne, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya, el Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, el Consell de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya, l’Associació de Promotors de Catalunya, Gestors d’Habitatge Social de Catalunya, la Compañía Española de Viviendas de Alquiler i Solvia. El pla de treball Inclou vuit sessions i s’allargarà fins el primer trimestre de l’any que ve.
Promoure un canvi del marc legal sobre el lloguer és un dels objectius del departament que la consellera ja va anunciar el passat mes de febrer. En la seva compareixença al Parlament de Catalunya per explicar les actuacions de la conselleria, es va comprometre a valorar les possibilitats d’elaborar i aplicar una llei d’arrendaments urbans catalana. Així mateix, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar la creació del grup de treball sobre el lloguer el passat mes de juliol, després de la segona cimera de representants del món polític i social arran del recurs del TC contra la Llei 24/2015.
 
Switch to mobile version