Autor Cinema, teatre i televisió
19 setembre 2016 a 15:00

Entrega del VII Premi Solé Tura de cinema sobre malalties del cervell

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

A la Filmoteca de Catalunya

cinema sole tura

Dijous passat a la tarda, es va lliurar el VII Premi Solé Tura de cinema per a obres audiovisuals sobre malalties del cervell.

La Fundació Uszheimer, la Fundació Pasqual Maragall i Minimal Films convoquen aquest premi, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer (21 de setembre), amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual i sensibilitzar respecte a les persones que pateixen malalties del cervell, i les consequències socials de les mateixes.

Enguany, s’hi van presentar 164 treballs de tot el món, amb curts de Brasil, Espanya, França, Argentina, Índia, Itàlia i Iraq, entre d’altres, amb temàtiques al voltant de la malaltia mental, el dany neurològic o la paràlisi cerebral. Després de la selecció, 32 curts, que inclouen ficció, documental i animació, han entrat a competició , així com a optar al premi del públic.

El jurat presidit pel cineasta Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura, i format per Gerard Batalla, psicòleg (Fundació Uszheimer), Manel Huerga, cineasta, Cristina Maragall, portaveu de la Fundació Pasqual Maragall, i Carla Subirana, cineasta, ha valorat la qualitat creativa, l’enfocament innovador, el rigor científic i la solidesa argumental dels treballs presentats.

Els 3 guanyadors s’han repartit els 3.000 euros de dotació econòmica (1.500 euros pel primer premi, 1.000 euros pel segon i 500 euros pel tercer), mentre que els usuaris de xarxes socials han decidit el Premi del Públic, a través de votacions on line al web del Premi.

La Gala i l’entrega de premis, conduïdes pel periodista Toni Punti han tingut lloc a la Filmoteca de Catalunya amb l’assistència de més de 400 persones. El premi i l’acte han comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments de Barcelona, Castelldefels i Mollet; la Filmoteca de Catalunya, les bodegues Roda i Gramona i l’empresa Mediapro.

La cerimònia va començar a les 16’30h amb la projecció del curt El solista de la Orquesta i ha seguit a les 17h amb el visionat del llargmetratge documental My Beautiful Broken Brain de Lotge Sodderland i produït per David Lynch i el posterior debat amb la directora. A les 19h va començar la Gala on s’han entregat els premis i s’hi han presentat els objectius del proper Brain Film Festival. En el transcurs de l’acte l’Albert Sole ha anunciat que el premi vol ampliar el seu abast i la seva col·laboració amb la setmana mundial del cervell que se celebra al març. També ha presentat el nou logo del premi.

Els premis

El primer premi, dotat amb 1.500 euros, ha estat Semiotización múltiple, de José Morillo (Espanya), per la valentia amb que l’autor ens apropa a la realitat de l’Esclerosi Múltiple, la malaltia que pateix des de fa temps, i per la manera en que ens permet mirar-la i entendre-la des d’una altra òptica. Per veure el documental podeu accedir aaquí.

La pel·lícula Alina, de Juan Manuel González Vidal (Espanya), ha rebut el segon premi, dotat amb 1.000 euros, per la qualitat fílmica i el brillant treball de muntatge que permet entendre les conseqüències dels trastorns severs de la son. Per veure la pel·lícula podeu accedir aquí.

I finalment, el tercer premi, per valor de 500 euros, ha estat pel curtmetratge 10-5-2012 d’Álvaro Andrade Alves (Brasil), per una gran i senzilla idea que sorprèn per la seva originalitat i eficàcia a l’hora d’explicar el món complex dels trastorns obsessiu-compulsius. Per veure el curt podeu accedir aquí.

La quarta edició del Premi del Públic decidit per votació popular “on line”, s’atorga aquest any a la producció documental: 20 años del centro de Alzheimer Soria. Per veure el documental podeu accedir aquí.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×