Autor Ensenyament
29 setembre 2016 a 15:00

La Diputació de Barcelona s’uneix al programa Escola Nova 21

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Escola Nova 21 incorporarà un nou model de xarxes d’innovació educativa compartida

Nou promotor Escola Nova 21

Nou promotor Escola Nova 21

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el diputat delegat d’Educació, Rafael Homet, i el director del programa Escola Nova 21, Eduard Vallory, han presentat en roda de premsa, l’acord amb el món local per contribuir al canvi del model educatiu de les escoles que han demanat sumar-se a aquesta iniciativa els pròxims 3 anys.

Mercè Conesa ha afirmat que vivim un canvi de paradigma en l’àmbit educatiu i les institucions l’hem de fer possible. En el cas de la Diputació ho farem amb les competències que ens són pròpies mitjançant els ajuntaments.

En aquest sentit, Eduard Vallory ha subratllat: “La importància de la feina conjunta realitzada per tots els actors implicats per activar aquest canvi educatiu”, i ha fet notar que “hem de capacitar les escoles perquè puguin estar en permanent actualització, com ho fa el sistema sanitari”.

En paral·lel, el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafel Homet, ha destacat “Com la Diputació de Barcelona és experta en la creació de xarxes municipals i com aquest coneixement s’ha de posar al servei d’aquest projecte perquè funcioni, sense oblidar que cada territori té una realitat diferent però on totes les escoles puguin treballar en les mateixes condicions”

El programa Escola Nova 21 podrà donar cabuda als 456 centres educatius que han demanat sumar-se a aquest projecte d’innovació educativa, més els 25 impulsors, gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local. Es tracta de la major iniciativa de col·laboració de canvi educatiu que hi ha hagut mai a Catalunya, amb la implicació de 481 centres, més d’un 16% dels d’educació obligatòria que hi ha al sistema educatiu català, i amb el suport de la Generalitat. Amb aquest acord, la Diputació de Barcelona fa un pas endavant en el seu suport a les entitats locals i a les polítiques educatives, posant en valor el paper clau dels municipis en aquest àmbit.

Model de xarxes d’innovació compartida

Escola Nova 21 va fer el mes d’abril una crida oberta a les escoles per seleccionar 200 centres candidats a formar part d’un procés d’innovació sistemàtica durant 3 anys. La convocatòria s’ha tancat amb 456 centres candidats, superant de llarg les expectatives del propi programa, tant per la quantitat de propostes com per la qualitat i el compromís adquirit. Les candidatures de centres són, a més, una mostra representativa del sistema educatiu català: un 68% públics i un 32% concertats; un 40% amb educació secundària i un 15% són de màxima complexitat.

L’acord entre la Diputació de Barcelona i Escola Nova 21 farà possible que el programa incorpori un nou model de xarxes d’innovació compartida distribuïdes pel territori. Seran una cinquantena de xarxes locals, formades per 10 centres cadascuna, que compartiran els seus processos de transformació i les seves experiències per contribuir a la millora del conjunt. La Diputació i Escola Nova 21 treballaran conjuntament per promoure aquestes xarxes locals, oferint metodologies i suport tècnic a centres educatius i municipis.

El municipi es converteix així en motor del canvi educatiu en el seu territori, impulsant la seva xarxa local –des del treball conjunt amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Aquest fet també permetrà aprofitar el potencial dels municipis que es comprometin a liderar xarxes d’innovació local, en la línia dels països amb sistemes educatius més descentralitzats.

Un model per a tot el territori

La voluntat és sumar a aquesta aliança les altres 3 diputacions catalanes, ja que dels centres que passen a formar part del programa Escola Nova 21, un 78% són de les comarques barcelonines; un 8% de les gironines; un 8% de les tarragonines; i un 5,6% de les lleidatanes. Alhora, s’està treballant amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona per desenvolupar un model de xarxes que respongui a l’especificitat de la ciutat, ja que són més d’un centenar els centres de la ciutat de Barcelona que en formaran part.

Calendari

Aquesta tardor els centres faran un treball conjunt en forma de workshops sobre l’orientació del canvi de paradigma educatiu. A més, faran servir una eina d’autodiagnosi sobre el marc d’escola avançada per visualitzar els reptes de cada centre. Les escoles disposaran de recursos digitals per al canvi, gràcies a un acord de suport amb la Fundació PuntCat, així com d’espais de capacitació i reflexió compartida en xarxes i, també, d’indicadors d’avaluació de procediments que els hauran de permetre actualitzar el seu enfocament educatiu.

El mes de desembre es farà una mostra representativa de 30 centres, que rebran acompanyament, formació i capacitació intensius per tal de garantir el seu canvi, dins una prova pilot. La mostra es farà en base als percentatges de distribució territorial, primària / secundària, perfil socioeconòmic i titularitat del conjunt.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×