Autor Cinema, teatre i televisió
16 setembre 2016 a 15:00

La Filmoteca commemora el centenari de l’escriptor Roald Dahl

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Amb un cicle adreçat a tota la família

filmoteca.Roald Dahl

La Filmoteca de Catalunya programa, del 13 al 30 de setembre, un cicle commemoratiu del centenari del naixement de Roald Dahl. L’escriptor gal·lès d’origen noruec és un dels principals autors de literatura infantil i juvenil de tots els temps, però també es va endinsar en el terreny dels relats i dels guions cinematogràfics per adults, com aquest cicle reflecteix. La Filmoteca projectarà cinc films per a recordar i gaudir amb els universos fantàstics d’aquest creador, admirat per petits i grans, i que ha captivat cineastes com Nicolas Roeg, Tim Burton, Wes Anderson, Quentin Tarantino o, darrerament, Steven Spielberg, que han adaptat a la pantalla algunes obres seves.
Roald Dahl (1916-1990) va dedicar-se a escriure principalment per a nens, però qualsevol adult pot sentir-se identificat amb les històries, totes amb un punt d’humor negre i amb situacions grotesques i, de vegades, violentes. No és casualitat; la infància de Dahl va ser dura, marcada per la mort prematura de la seva germana i del seu pare, i pel seu pas traumàtic per diversos internats anglesos, on va patir abusos d’autoritat, com molts personatges dels seus relats. La primera obra de l’escriptor va ser Shot Down Over Libya (“Abatut sobre Líbia”) -actualment publicada com A Piece of Cake, expressió equiparable a “bufar i fer ampolles”-, inspirada en una trobada amb C.S Forester i en què narra el seu pas per la Segona Guerra Mundial, en què va participar. En el terreny de la literatura infantil, Dahl va debutar amb The Gremlins, l’any 1943, i posteriorment escriuria alguns dels seus èxits més rotunds, com Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda o James i el préssec gegant.  Molts dels seus llibres infantils van ser il·lustrats per Quentin Blake.
El cicle es va obrir dimarts 13 de setembre amb You Only Live Twice (Només es viu dos cops, 1967), de Lewis Gilbert, amb guió de Roald Dahl, que va fer incursions, no sempre reeixides, a l’escriptura per a cinema. Es tracta de la cinquena entrega de la saga de James Bond, Dahl va basar-se en la novel·la de Ian Fleming però modificant-ne la història notablement, quelcom que ningú havia fet abans. És el treball cinematogràfic que més va satisfer l’escriptor. La mostra també inclou The Witches(Les bruixes, 1990), una adaptació del conte de Roald Dahl amb una magnífica Anjelica Huston en una de les interpretacions d’una bruixa més recordades de la història del cinema. El film es va estrenar amb el títol de La maldición de las brujas. Un dels fílms basats en una història de Roald Dahl més mític és Charlie and the Chocolate Factory (Charlie y la fábrica de chocolate, 2005). Es projecterà la versió de Tim Burton d’aquesta experiència d’un nen a la fàbrica de l’excèntric Willy Wonka, interpretat per Johnny Depp, tot i que Mel Stuart ja n’havia fet una versió, Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971), amb Gene Wilder de protagonista. També el director Wes Anderson es va deixar atrapar per la fantasia de Roald Dahl des de ben petit i va realitzar Fantastic Mr. Fox (Fantástico Sr. Fox, 2009) en stop-motion. El film es basa en el primer llibre que la mare d’Anderson li va regalar i que va marcar la infància del director, sobre la història d’una guineu pare de família a qui un dia se li desperten els instints animals, endormiscats durant anys. Tanca el cicle Four Rooms (1995), en què quatre dels cineastes independents dels noranta per excel·lència, Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodríguez i Quentin Tarantino dirigeixen aquesta comèdia d’esquetxos amb resultats desiguals. Tarantino homenatja el Hitchcock televisiu amb l’adaptació del relat curt de Roald Dahl Man from the South.
Més informació: www.filmoteca.cat
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×