Autor Societat
16 Setembre 2016 a 18:00

L’ATC tindrà 15 noves delegacions territorials l’any 2017

Lluís Salvadó

Lluís Salvadó

Lluís Salvadó

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) comptarà amb 15 noves delegacions al juliol del 2017. Així ho ha anunciat el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, durant la seva compareixença a la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament per informar sobre el projecte de la nova Agència Tributària de Catalunya i la futura Hisenda catalana. “La voluntat del Govern és assumir totes les funcions tributàries que el marc autonòmic ens atribueix estatutàriament i preparar els fonaments de la futura hisenda catalana”, ha assegurat Salvadó.
 
Les noves delegacions, que se sumaran a les quatre que ja té a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, suposen el desplegament de l’Agència arreu del territori català, i un pas més cap a la construcció de la hisenda pròpia. Per al secretari d’Hisenda, aquest desplegament territorial és un element “imprescindible” en el moment que l’ATC assumeixi les funcions de recaptació executiva dels contribuents que tinguin deutes pendents amb l’Administració –com ara sancions de trànsit o deutes amb ajuntaments-, i la gestió directa completa dels impostos cedits –Transmissions patrimonials (ITP) i Actes jurídics documentats (AJD), i Successions i Donacions (SD)- que actualment liquiden, a part de l’ATC, els registradors de la propietat.
Segons Salvadó, per determinar la ubicació de les oficines liquidadores s’han tingut en compte: el volum d’habitants del territori d’influència de l’oficina; la distribució d’activitats amb transcendència tributària; el nombre i la distribució territorials dels treballadors de les 53 oficines liquidadores que dirigeixen els registradors de la propietat; i la divisió administrativa del país.
Els municipis que comptaran amb una d’aquestes 15 noves delegacions de l’ATC són: Barcelona (amb l’oficina del Barcelonès Nord), Terrassa, Sabadell, Granollers, Sant Feliu de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Mataró, Manresa, Vic, Santa Coloma de Farners, La Bisbal d’Empordà, Figueres, La Seu d’Urgell, Reus i Tortosa.
Un segon desplegament territorial, amb la Xarxa Tributs de Catalunya
 
Amb l’objectiu de reforçar la proximitat del servei de l’ATC de cara al contribuent, la Generalitat portarà a terme un segon nivell de desplegament territorial, gràcies a la col·laboració amb les administracions locals. Segons ha dit el Secretari d’Hisenda, L’ATC ubicarà treballadors de la seva plantilla a algunes de les 142 oficines de la Xarxa Tributs de Catalunya, que actuen com a finestreta única tributària, gràcies a un conveni signat entre la Generalitat  i les administracions locals.
Un estalvi de 17,2 milions d’euros
 
Durant la seva intervenció, el secretari d’Hisenda ha destacat que el balanç econòmic del desplegament de les 15 noves delegacions de l’ATC suposarà un estalvi  de 17,2 milions d’euros anuals per a l’administració catalana –en despesa de personal i d’oficines-, un cop l’Agència assumeixi la recaptació executiva i les funcions que exerceixen els registradors de la propietat a les 53 oficines liquidadores.
El conveni amb els registradors de la propietat finalitza el 30 d’octubre del 2017 i, segons ha dit el secretari d’Hisenda, la voluntat del Govern català és denunciar el conveni durant les properes setmanes. “La construcció de la hisenda catalana passa per assumir totes les funcions tributàries” ha afirmat, i això significa la gestió, liquidació i recaptació dels impostos cedits que fan els registradors de la propietat a les oficines liquidadores (OL). Actualment, les OL gestionen un 75,1% de les autoliquidacions d’ITP i AJD, i un 61,6% de les referides a ISD.
Actualment, a les Oficines Liquidadores treballen 277 registradors de la propietat en règim laboral. Segons el secretari, la voluntat del Govern és facilitar la incorporació d’aquest personal a l’ATC. “El procés s’ha de fer dins el marc jurídic de la Funció Pública, que no permet una integració directa, però s’està estudiant la millor manera per facilitar el procés”.
En matèria de recaptació executiva de Catalunya, la voluntat del Govern és assumir el gruix de les funcions durant el primer semestre del 2017. Actualment, l’ATC i el Servei Català de Trànsit tenen encomanada a l’AEAT la recaptació en fase executiva dels deutes tributaris i de dret públic, amb un cost anual per a l’administració catalana d’entre 9 i 10 milions d’euros anuals. Segons el secretari d’Hisenda, l’objectiu de la Generalitat és assumir la recaptació executiva dels deutes tributaris de totes les administracions catalanes que conformen Tributs de Catalunya, mitjançant convenis amb les respectives administracions locals. Això suposarà gestionar uns 850.000 expedients executius de deutes.
Des sistema informàtic G@audí a l’e-SPRIU
 
Salvadó  també ha explicat que el desplegament territorial de l’ATC s’està fent en paral·lel a l’augment de la plantilla per poder assumir totes les competències que permet l’actual marc autonòmic i competencial. Això vol dir, passar dels 375 treballadors que l’ATC té a 30 de juny del 2016, a 800 persones l’any 2017.
 
La Generalitat també està treballant en el desplegament dels sistemes d’informació tributaris per donar resposta als reptes de futur. En aquest sentit, el conegut com a sistema G@audí (Gestió i Atenció Unificada d’Impostos) vigent des de l’any 2002, serà substituït per un nou sistema de gestió tributària i recaptació, anomenat e-SPRIU (Serveis i Processos per a la relació Integral amb l’Usuari Tributari). En paraules de Salvadó, aquest nou sistema suposarà “un pas fonamental” ja que gestionarà inicialment l’impost sobre el patrimoni i l’impost sobre estades en establiments turístics. “La voluntat és que tingui capacitat per gestionar tots els tributs que vagi assumint la Generalitat”, ha conclòs el secretari.
Switch to mobile version