Autor Societat
4 octubre 2016 a 10:00

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies crea la Xarxa d’Ateneus Cooperatius

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Un total de 15 Ateneus afavoriran la creació d’empreses d’economia social i cooperativa

Xarxa d'ateneus cooperatius

Xarxa d’ateneus cooperatius

La consellera  de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat el nou projecte de creació de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, una xarxa d’entitats que el Departament vol que sigui un servei de referència on les organitzacions cooperatives i d’economia social treballin juntes per crear i impulsar nous llocs de treball, en especial els de qualitat, i promocionar l’economia social.

Amb un pressupost de 3.300.000 euros, la iniciativa del Departament consisteix en la creació de 15 Ateneus Cooperatius, distribuïts per diverses demarcacions, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals per enfortir l’economia social i cooperativa en el marc del programa Aracoop.
Aquesta iniciativa del Departament dóna resposta a la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional que insta el Govern a aplicar, per mitjà del programa Aracoop, mesures dedicades a promoure la creació de noves cooperatives i societats laborals, especialment per part de joves i persones aturades sobretot més grans de cinquanta anys.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha recordat que històricament els ateneus a Catalunya han representat la construcció de ciutadania, en aquest sentit, ha afegit que des del Departament, volem que els Ateneus Cooperatius esdevinguin espais de referència al territori amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada.
Bassa ha destacat que aquesta iniciativa se centra en afavorir la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, a més d’enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l’ocupació i el desenvolupament del territori. Així mateix, la Xarxa treballarà per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionarà la fórmula cooperativa i de les SAL per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha recordat: “Històricament els ateneus a Catalunya han representat la construcció de ciutadania”, en aquest sentit, ha afegit que “des del Departament, volem que els Ateneus Cooperatius esdevinguin espais de referència al territori amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada”.
Bassa ha destacat que aquesta iniciativa se centra en afavorir la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, a més d’enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l’ocupació i el desenvolupament del territori. Així mateix, la Xarxa treballarà per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionarà la fórmula cooperativa i de les SAL per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament.
Els Ateneus Cooperatius donaran prioritat a les persones joves, les que estiguin en situació d’atur, sobretot les majors de 50 anys, demandants d’ocupació inscrites a les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya que vulguin crear una empresa cooperativa o societat laboral.
A més, els Ateneus prestaran suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d’empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.
 
Cooperatives i ocupació a Catalunya
En l’actualitat, hi ha 3.946 cooperatives a Catalunya. Fins l’agost d’enguany se n’han constituït 115, la mateixa quantitat que tot l’any 2015. A les cooperatives de Catalunya hi treballen 45.666 persones, segons les dades del segon trimestre d’enguany, la xifra més alta des de 2007.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×