Autor Sanitat
31 octubre 2016 a 18:00

El SEM agilitza la detecció de l’ictus amb un mètode creat per investigadors catalans

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Dissenyada per neuròlegs de l’Hospital Germans Trias

codi ictus

El sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha millorat en la detecció del Codi ictus amb la utilització de l’escala Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), un mètode creat per investigadors de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, de Badalona, l’any 2011. Posteriorment va ser validat i implementat al protocol de Codi ictus del SEM gràcies al treball col·laboratiu de la neuròloga i coordinadora del projecte, Dra. Pérez de la Ossa, i el grup de treball d’ictus del SEM.

Es tracta d’un instrument pioner al món que permet identificar els casos en què l’ictus és causat per l’obstrucció d’una de les grans artèries cerebrals, casos especialment greus i que suposen aproximadament el 30% de tots els ictus.

L’escala RACE és una eina de detecció de l’ictus greu senzilla i ràpida que s’aplica en menys d’un minut i mig. De manera simplificada, el tècnic d’emergències sanitàries, l’infermer o el metge, des de l’ambulància i en el mateix lloc on ha transcorregut l’incident, valora la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del propi cos. Amb aquesta avaluació, el professional del SEM pot establir la gravetat de l’ictus en una puntuació del 0 al 9, i decidir el trasllat directe a un hospital d’alta complexitat en els casos greus, mentre informa a l’hospital receptor perquè estigui preparat per rebre el pacient.

En els últims resultats, extrets de gener a setembre de 2016, s’ha observat un augment de l’aplicació de l’escala RACE. En el 80% de les activacions primàries de Codi ictus originades pel SEM a tot Catalunya s’ha realitzat el test. Això suposa un increment de més del 26% respecte de l’any 2014, en què l’eina s’aplicava en gairebé el 54% dels casos, i repercuteix en benefici dels hospitals receptors, ja que els permet organitzar els seus recursos segons la gravetat de l’ictus que s’ha detectat amb l’aplicació de l’escala RACE abans que hi arribi el pacient.

Aquest augment de l’aplicació de l’escala incideix directament en la reducció del temps que transcorre des de la detecció de la malaltia fins al seu tractament definitiu, aspecte clau que redueix la mortalitat i minimitza les seqüeles neurològiques. L’objectiu del SEM enguany és arribar a aplicar l’escala RACE en més del 90% de les activacions del Codi ictus.

Els bons resultats d’aquest recurs català han fet que als Estats Units d’Amèrica, concretament a Florida i Ohio, s’estigui utilitzant en la detecció de l’ictus. A més, s’estan publicant articles i documents al respecte i ciutats com Londres, Chicago, Kentucky, Perth (Austràlia) i Madrid estan interessades a formar els seus professionals en l’ús de l’escala RACE.

Les xifres de l’ictus a Catalunya
Cada any, a Catalunya més de 13.000 persones ingressen per un ictus. Per tal d’identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com sigui possible fins a l’hospital preparat més proper o per fer-ne la derivació a centres terciaris, el Departament de Salut va desplegar l’any 2006 el Codi ictus a tot el país amb resultats excel·lents. Es considera que en deu anys ha evitat la mort de més de 1.700 persones.

A més, el nombre d’activacions del Codi creix cada any (prop de 6.000 Codis ictus l’any passat) i, com a conseqüència, s’ha triplicat el nombre de persones que reben els tractaments capaços de desembussar les artèries, amb una xifra que supera el miler i mig el 2015.

Més de 1.300 pacients afectats per l’ictus tenen menys de 55 anys. Per tant, l’ictus té una incidència superior a qualsevol altra malaltia neurològica en aquesta franja d’edat.

Què és l’ictus?
L’ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell. Esdevé la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran.

El temps transcorregut des de l’aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per minimitzar les seqüeles neurològiques del pacient. És per aquesta raó que davant d’un possible cas d’ictus és vital actuar amb el màxim de celeritat trucant al telèfon 112.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×