Autor Societat
4 octubre 2016 a 18:00

La consellera Meritxell Borràs avança que l’avantprojecte de llei del vot electrònic està a punt

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Per portar al Parlament

Vot electrònic al Parlament

Vot electrònic al Parlament

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha avançat que l’avantprojecte de llei que regula el vot electrònic dels catalans residents a l’estranger ha passat tots els tràmits perquè el Govern en pugui fer la seva aprovació definitiva.

Borràs ha explicat que en poques setmanes l’avantprojecte de llei arribarà al Parlament: “El text estarà a punt per ser debatut a la cambra catalana, llavors només caldrà voluntat política”La consellera s’ha mostrat convençuda de la viabilitat de la llei: “Trobarem la complicitat necessària per tirar endavant la llei que farà possible que tots els catalans a l’exterior puguin votar amb garanties”. També confia que “el Govern espanyol no posarà pals a les rodes a una normativa que pretén garantir el dret de vot dels catalans a l’exterior”.
 
Borràs ha assegurat que el vot electrònic és un sistema que funciona en països seriosos com França o Suïssa i que està validat i dóna garanties de transparència, seguretat i anonimat.
La titular de Governació  ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació després de presentar el Pla d’acció per implementar el vot electrònic per als catalans residents a l’estranger, que el Govern té previst tenir a punt el segon trimestre del 2017.
La presentació s’ha fet en el marc de la VIII Trobada Europea de Comunitats Catalanes a l’Exterior, que se celebra aquest cap de setmana a Londres. La trobada ha comptat també, entre altres membres del Govern de la Generalitat, amb el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Jordi Solé, i el delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén.
Procediment per implantar el vot electrònic
El pla s’ha redactat arran d’un Acord de Govern del passat mes d’abril amb l’objectiu d’evitar que torni a passar el que va passar a les eleccions del passat 27 de setembre, en què només 14.781 catalans residents a l’estranger dels 196.065 censats van votar per les dificultats del sistema.
El projecte s’ha dissenyat en sis gran fases, la primera de les quals és la definició d’un marc jurídic, és a dir, la llei que ha de regular el procediment de votació per Internet  per als catalans residents a l’estranger. La segona fase és la de contractació administrativa, per adquirir o contractar els serveis de votació electrònica per Internet, que inclou la possibilitat d’implementar una plataforma permanent que, a més d’utilitzar-se en eleccions parlamentàries, serveixi també per a consultes populars promogudes per la Generalitat o altres administracions públiques catalanes.
La fase següent és la implementació tecnològica, que s’ha de fer seguint els principis de transparència, integritat, privadesa i fiabilitat. La quarta fase correspon al pla de comunicació, que ha de definir les diferents accions que es duran a terme per promoure i fomentar el coneixement de la votació per Internet, per mitjà de campanyes adreçades a la ciutadania. La cinquena fase consisteix en les proves pilot, que es faran per verificar la fiabilitat i qualitat del servei i també per donar a conèixer el nou sistema de votació. Finalment, la darrera fase del projecte serà el procés electoral.
En l’elaboració del pla hi ha participat tècnics dels departaments de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Presidència, i d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Per redactar-lo, es van crear tres grups de treball (jurídic, tècnic i de comunicació) i un comitè d’experts integrats per una trentena de persones.
 1 d’octubre de 2016.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×