Autor Societat
13 Novembre 2016 a 10:00

Catalunya recull un total de 35,9 tones de piles en el marc del concurs Apilo XII

466 escoles d’arreu de Catalunya participen en la recollida

LLiurament premis Apilo XII

LLiurament premis Apilo XII

 

Enguany s’ha doblat el nombre de sessions formatives a les escoles entorn a la recollida selectiva de piles. En total s’han ofert 220 jornades Apilo en 195 centres diferents. La campanya ha estat finançada pels sistemes integrats de gestió de residus ECOPILAS, European Recycling Platform, UNIBAT i ECOLEC.
L’any 2015 es van recollir a Catalunya 904 tones de residus de piles i acumuladors portàtils, el que representa un 16% més que el 2014. D’aquesta manera, l’índex de recollida de piles de l’any passat ha estat del 49%, sobrepassant així més de quatre punts el valor que estableix la norma per al 2015. Cal destacar que el concurs escolar de recollida selectiva de piles de l’any passat va contribuir en un 7% del total.
L’índex de recollida assolit a 2015 pràcticament assoleix l’objectiu que marca la norma per a l’any 2020, i està en línia amb al 55% que es proposa en la nova planificació de residus a Catalunya (PRECAT) per a l’any 2020.
La gestió adequada d’aquests residus permet reduir l’impacte ambiental i reaprofitar els recursos. A les instal·lacions de tractament es recuperen els materials valuosos i es tornen a posar en circulació com a matèria primera per a la producció de nous productes.
Les 288 escoles barcelonines que enguany han participat al concurs Apilo XII han aconseguit un total de 17,5 tones de bateries i, d’aquesta manera, per demarcacions, Barcelona encapçala el rànquing de recollida del concurs. Els centres que han aglutinat un major nombre de piles i acumuladors són l’escola Sant Domènec de La Ràpita (Alt Penedès) i Pablo Picasso de Barberà del Vallès (Vallès Occidental). Totes dues han superat una tona de bateries recollides. En tercera posició, amb 762 quilos de bateries, hi ha el Centre Pilot Sant Just Desvern (Baix Llobregat).
Girona, amb 72 escoles participants i 5,4 tones acumulades, se situa en la tercera posició pel que fa a demarcacions. L’escola que ha recollit més bateries de Girona és el centre Josep Boada de Riudarenes (Selva) que ha sumat més d’una tona de piles. La segueixen les escoles Santiago Ratés de Vilajuïga (Alt Empordà) i Portitxol de l’Estartit (Baix Empordà), amb 476 kg i 252 kg respectivament.
A la demarcació de Tarragona 86 escoles es van inscriure al concurs Apilo XII i totes elles han aconseguit 4,9 tones de piles i acumuladors. L’escola Vilamar de Calafell (Baix Penedès), amb 203 quilos de piles, és el centre que ha recollit més quantitat de bateries en total. La segueixen l’Institut Escola Daniel Mangrané de Tortosa (Baix Ebre), amb 197 quilos, i l’escola d’educació especial Solc de Tarragona, amb 189 quilos. En aquesta demarcació es troba també la segona classificada del concurs Apilo XII, la llar municipal de Tivenys (Baix Ebre) que es va endur 1.500 euros de premi.
La demarcació de Lleida, amb una cinquantena de centres a concurs, ha aplegat més de 8 tones de piles i acumuladors. L’escola del Soleràs (Garrigues) encapçala el rànquing amb una tona i mitja de bateries recollides. La segueixen l’escola Valeri Serra de Bellpuig (Urgell), amb 1,3 tones, i l’escola l’Espígol de Juncosa (Garrigues), amb 1,2 tones.
Les escoles de les Garrigues, les més conscienciades
Les escoles guanyadores del concurs Apilo XII són precisament l’escola del Soleràs i l’Espígol, totes dues de la comarca de les Garrigues. El premi ha estat de 2.500 euros per a cadascuna, la primera per ser la que ha recollit més en total i la segona per ser la que ha recollit més piles i acumuladors per alumne. Finalment, l’escola Vallmajor de Bovera (Garrigues) ha estat premiada amb 1.000 euros per haver quedat en la tercera posició. L’Espígol repeteix com a guardonada en aquesta segona edició de l’Apilo XII. L’any 2015 va endur-se el segon premi del concurs.
Enguany s’ha doblat el nombre de sessions formatives a les escoles entorn a la recollida selectiva de piles. En total s’han ofert 220 jornades Apilo en 195 centres diferents. La campanya ha estat finançada pels sistemes integrats de gestió de residus ECOPILAS, European Recycling Platform, UNIBAT i ECOLEC.
L’any 2015 es van recollir a Catalunya 904 tones de residus de piles i acumuladors portàtils, el que representa un 16% més que el 2014. D’aquesta manera, l’índex de recollida de piles de l’any passat ha estat del 49%, sobrepassant així més de quatre punts el valor que estableix la norma per al 2015. Cal destacar que el concurs escolar de recollida selectiva de piles de l’any passat va contribuir en un 7% del total.
El concurs Apilo XII es realitza en el marc de la campanya per al foment de la recollida de piles i acumuladors portàtils Apilo XII, basada en la imatge d’un coet que porta les piles al planeta Reciclatge. En la seva segona edició, des del febrer d’aquest any, unes 496 escoles de Catalunya han participat en la recollida i han aconseguit sumar més de 36 tones.
Switch to mobile version