Autor Economia
5 novembre 2016 a 15:00

PIMEC celebra que s’hagi posat fi a un any de desgovern a Espanya

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Recorda al nou govern de l’Estat els deures pendents per consolidar la recuperació

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

Mariano Rajoy ha aconseguit els suports necessaris per ser investit, en segona votació, president del Govern espanyol. PIMEC celebra que s’hagi posat fi a un any de desgovern a Espanya, que ha provocat incertesa i ha paralitzat tant l’activitat legislativa com les polítiques i inversions de l’Estat.

La patronal lamenta que no s’hagin pogut aprovar encara els Pressupostos de l’Estat pel 2017, però confia en què sigui possible amb els pactes polítics, que també permetin tirar endavant les reformes importants que encara necessita el país per consolidar la incipient recuperació econòmica.

En primer lloc, la darrera reforma fiscal no va millorar la progressivitat a l’Impost de Societats ni va reduir la càrrega de compliment tributari per a les pimes. En aquest context, el president de PIMEC, Josep González, reitera que és imprescindible afrontar una autèntica reforma fiscal favorable al teixit productiu de pimes i autònoms”, i afegeix que “les darreres mesures del govern en funcions, com el Reial Decret Llei 2/2016 que apuja els pagaments a compte per Impost de Societats, tenen només objectius recaptatoris i no afavoreixen l’activitat econòmica.

Precisament el compliment del dèficit públic pactat amb la Comissió Europea serà un dels objectius del nou govern. Davant d’aquest context, PIMEC adverteix que aquest objectiu no s’ha d’assolir a expenses dels contribuents, sinó equilibrant els ingressos i la despesa pública i reformant l’Estat, una de les assignatures pendents no afrontades als anys de crisi.

PIMEC espera que s’aprovin altres mesures, com el règim sancionador a les empreses moroses, que va ser inclòs al pacte d’investidura PP-Ciutadans, així com als acords previs entre Ciutadans i PSOE, i que han estat objecte d’una recent proposició de llei al Congrés de Diputats.

En matèria laboral, PIMEC veu bé la simplificació contractual ja prevista als esmentats pactes, però troba a faltar mesures més ambicioses per afavorir la flexibilitat interna dels treballadors i garantir la participació de les pimes a una negociació col·lectiva ara controlada per les grans empreses.

D’altra banda, l’entitat considera necessari donar seguretat laboral davant la incertesa generada per les nombroses sentències de la jurisdicció social, donant redactats clars i concrets a les lleis actuals i efectuant, en els casos necessaris, una actualització de la legislació laboral espanyola d’acord al Dret de la Unió Europea. No aclarir per exemple la qüestió de les indemnitzacions a la finalització dels contractes temporals pot perjudicar la creació d’ocupació.

L’anunci del president Rajoy de convocar aviat el Pacte de Toledo hauria de permetre afrontar una reforma del sistema de la Seguretat Social. Josep González manifesta que “unes cotitzacions socials molt altes al context europeu conviuen amb un complex entramat de bonificacions i una elevada taxa d’atur, sobretot entre els joves”. En aquest context, “es fa imprescindible abordar aquesta reforma amb coratge i visió de futur”, diu el president de la patronal.

Com està previst al pacte d’investidura, PIMEC valora positivament la intenció de reformar la formació dels preus de l’electricitat i de suprimir la penalització a l’autoconsum. Pel que fa a les infraestructures, el president de PIMEC assenyala que el compromís d’executar el Corredor Mediterrani i potenciar el transport ferroviari de mercaderies contrasta però amb la voluntat de seguir amb la construcció de l’AVE, especialment tenint en compte les tensions pressupostàries actuals.

PIMEC demana que les reformes que s’endeguin cal que tinguin en compte la realitat econòmica del país, amb una preponderància clara de les petites i mitjanes empreses. Això fa necessària una legislació específica per a pimes que tingui en compte les necessitats i característiques de la pràctica totalitat del teixit productiu, responsable de la majoria de l’ocupació i riquesa. En aquest sentit, Josep González conclou que ens calen ja un govern que treballi i un Congrés que legisli, per tal d’endegar les reformes que necessita el país.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×