Autor Cultura
31 desembre 2016 a 10:00

Avui és el dia de l’Home dels Nassos

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

D’esperit de la vegetació a personatge festiu

Foto: Daniel Arús

Foto: Daniel Arús

Avui, l’últim dia de l’any, el 31 de desembre, és la data en que apareix el conegut Home dels Nassos per carrers i places de pobles, viles i ciutats. Aquest personatge mitològic català té tants nassos com dies de l’any queden. És per això, que apareix el darrer dia de l’any, quan només té un nas i, per tant, no podem distingir qui és en realitat.

L’Home dels Nassos deriva d’un antic ritual relacionat amb la vegetació. La tradició ancestral presentava un personatge mític que simbolitzava l’any i que s’encarnava en “l’arbre dels nassos”, una mena d’arbre improbable que, segons les creences, era la llar de l’esperit de la vegetació.

Als nens se’ls explicava que el personatge, creat per la fantasia popular, tenia 365 nassos a la cara. A més, es feia que la mainada intentés buscar-lo pels carrers més propers dient-los que algú l’havia vist passejant. Així, la canalla passava una divertida estona intentant trobar un home amb multitud de nassos.

Modernament, quan la quitxalla no és tan ingènua com abans i la pedagogia recent tria altres camins lluny dels més fressats, a l’Home dels Nassos se’l representa, amb un capgròs que es passeja pels llocs emblemàtics i, fins i tot, s’organitzen curses populars amb el seu nom

Segons Joan Amades, al Pirineu francès la llegenda feia que l’Home dels Nassos visqués dins la soca d’un arbre, i que l’últim dia de l’any sortís de l’amagatall, es vestís amb fulles de dotze arbres diferents (els mesos) i de quatre colors (les estacions), i emprengués el camí des d’Occitània cap a Catalunya. No se sap de qui va ser la idea, però de la representació de l’any com un arbre es va passar a plantar un ninot al cim dels pallers a la primeria del segle XIX i després a l’aparició i consegüent persecució d’un home aparentment estrafolari, que té tants nassos com dies té l’any, a moltes de les viles del país. I fins avui mateix que la tradició es manté.

A més de simbolitzar l’any l’Home dels Nassos és una evolució del déu Janus romà, que estava representat amb dues cares oposades: una amb aspecte infantil i l’altre d’ancià, i amb dues claus, la del Cel i la de l’Infern.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×