Autor Sanitat
19 Desembre 2016 a 10:00

El Catsalut es “la millor, més brillant i sòlida estructura d’Estat que tenim en aquest país”

Segons el conseller Comín

Comin 25 anys Catsalut

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha definit el Servei Català de la Salut (CatSalut) com “la millor, més brillant i sòlida estructura d’Estat que tenim en aquest país i que és obra de tots”. Comín s’ha adreçat amb aquestes paraules als més de 1.500 participants en la Jornada de treball 25 anys CatSalut. Mirem cap al futur, organitzada amb motiu de l’aniversari del Servei del Sistema Nacional de Salut de Catalunya, i que s’ha celebrat avui al Palau de Congressos de Barcelona.

El conseller ha començat la seva intervenció felicitant a tots els professionals sanitaris per la feina feta durant aquests 25 anys i ha destacat que amb la jornada d’avui “s’ha expressat l’orgull d’un país per una de les seves obres més valuoses”.

En el decurs de la seva intervenció, Comín ha mostrat el seu “agraïment i orgull” però al mateix temps ha assenyalat que calen reformes per i continuar sent un dels millors sistemes sanitaris del món”. Considera que “aconseguir a Catalunya que es garanteixi el dret a la salut com a cap altre lloc del món és un objectiu possible”. Les reformes són necessàries per “tenir un sistema encara més just, més universal i més equitatiu”.

El conseller també ha subratllat la necessitat de fer més sostenible el sistema, més eficient, més innovador, i amb noves tecnologies que ajudin a multiplicar la potencialitat assistencial perquè el coneixement dels professionals viatgi per la xarxa. Comín ha afegit quecal un millor finançament per resoldre reptes com la insuficiència d’inversions, l’enllestiment del mapa sanitari, la reducció de les llistes d’espera, i la millora de les retribucions dels  professionals”.

L’acte l’ha clausurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Salut. El cap del  Govern ha qualificat “d’atac i amenaça directa a un dret fonamental dels catalans” l’infrafinançament que ha dit pateix el sistema de salut a Catalunya. Per això, ha fet una crida a “combatre-la i intentar revertir-la entre tots”, perquè és una obligació que tot el sector senti com a seva aquesta causa en la lluita per aconseguir el finançament adequat que garanteixi la sostenibilitat del futur del sistema”.

Durant la seva intervenció, el president ha lloat la implicació dels professionals del sector en “aquesta història d’èxit” que és el CatSalut. El nostre model és un model que s’ha forjat de manera independent de qui governés, aliè als posicionaments polítics i que ha estat capaç d’articular un enorme consens i una gran acceptació ciutadana”, ha dit Puigdemont. I ha insistit “el nostre model és un model d’èxit de tots i per a tots”.

Pel president tot això és un indicatiu no només que estem preparats i capacitats, sinó que prioritzem absolutament l’atenció als drets fonamentals de les persones quan se’ns dóna l’oportunitat, fins i tot no tenint-ne els recursos adequats, ni els que ens pertocaria per fer front al servei, ni els que ens mereixem perquè són els que generem a través del nostre esforç fiscal any rere any”.

El cap de l’Executiu ha finalitzat les seves paraules confiant que “continuarem sent fidels” al model d’èxit d’aquests 25 anys de CatSalut. No dubto que ho aconseguirem i que continuarem mantenint Catalunya com a referent internacional d’entre els models de salut de referència que hi ha en aquest moment al nostre món”, ha reblat.

El professor de salut pública, Harry Burns, ha explicat l’impacte que tenen les desigualtats socials en la salut dels ciutadans

El professor de salut pública a la Universitat de Strathclyde de Glasgow, Harry Burns, ha estat l’encarregat de dictar la conferència magistral de la Jornada. Burns destaca pel seu treball per fer front a les desigualtats en salut des del govern d’Escòcia.

Burns ha parlat de les causes que generen benestar en la salut dels ciutadans com “l’optimisme, tenir fites, l’autocontrol, tenir una xarxa de suport”. En aquest sentit ha destacat que les desigualtats, pel que fa la taxa de mortalitat, són més grans entre la gent jove que al final de la vida. “Les principals causes d’aquestes morts són les drogues, l’alcohol, la violència i el suïcidi, causes socialment determinades” ha afirmat el professor de Salut Pública. Burns ha explicat que és imprescindible que des del sector públic es trobi la manera que la gent trobi la sensació de control i de seguretat de la seva vida”.

Els 7 consellers de Salut destaquen les fites assolides dels 25 anys del Sistema Nacional de Salut de Catalunya

A continuació ha tingut lloc una taula rodona sobre “25 anys al servei del Sistema Nacional de Salut de Catalunya” en la qual han participat tots els consellers de Salut que ha tingut Catalunya des de la instauració de la Generalitat. La taula ha estat moderada pel catedràtic Miquel Vilardell i tots els consellers han coincidit en destacar l’èxit del Sistema Nacional de Salut i consideren imprescindible que hi hagi consens polític per fer perdurar els èxits d’aquest sistema. En aquest sentit Ramon Espasa ha subratllat que la LOSC es va fer des del consens i, si es vol canviar, s’ha de fer amb el consens de tots els actors implicats”. Espasa també ha afegit que “amb la utilització de les TIC la gestió cada cop hauria de ser més integrada i transparent”. Xavier Trias ha volgut destacar la contribució al sector de professionals com Laporte: “Calia un lideratge com el de Laporte perquè Catalunya disposés d’un Sistema Nacional de Salut.

Pel que fa a l’exconseller Eduard Rius ha defensat “que s’ha de preservar la diversitat de la xarxa” i que la planificació ha d’anar orientada a resoldre els problemes de salut dels ciutadans. Rius també ha recordat que un repte permanent que tenim sobre la taula és el finançament del sistema sanitari “continuem per sota de la mitjana del nivell de despesa”. Xavier Pomés, per la seva banda, ha volgut destacar que “el model sanitari català ha estat i és un èxit social, professional i polític“. Pomés ha valorat la tasca dels professionals sanitaris en diferents àmbits d’actuació com “en oncologia i trasplantaments”.

L’exconsellera Marina Geli s’ha referit a “la unanimitat amb què es van aprovar la Llei de l’ICS i la Llei de Salut Pública” com exemples d’èxits d’aquests 25 anys. Geli ha defensat que el sistema sanitari no està en crisi i que el que “s’ha de preservar el sentiment d’orgull de pertinença del sistema sanitari”. D’altra banda Boi Ruiz ha assenyalat que el més important és oferir una atenció als pacients ambla màxima seguretat, el més ràpid possible i el més a prop de casa que es pugui i sense que això suposi una dificultat econòmica”. Ruiz considera que el sistema ha d’oferir la millor atenció possible però cal afegir “polítiques de salut a totes les polítiques”.

El conseller Antoni Comín ha assenyalat que la prova més clara de l’èxit de la feina que s’han fet durant aquests 25 anys és “la satisfacció que mostren els usuaris amb la qualitat dels serveis sanitaris de la xarxa pública”. Comín s’ha referit al sistema sanitari com un “edifici  molt sòlid i que s’ha fet reforma rere reforma durant dècades i entre tots”.

El conseller ha explicat que ara toca que aquest “edifici” s’adapti als nous canvis estructurals i requereix de reformes que facin front als nous reptes “culturals, demogràfics i tecnològics”. En aquest sentit ha destacat la creació de la Xarxa Oncològica, del nou Pla Director d’Urgències, els plans estratègics que s’estan fent des de les regions sanitàries i les reformes que s’estan fent des de l’atenció primària tenint en compte les desigualtats socials.

Pel que fa al debat sobre el model de provisió Comín considera que “és un debat resolt perquè el que diu la LOSC segueix sent vàlid” i que l’únic que convé és endreçar i restaurar el que diuen els orígens”. El conseller de Salut considera “imprescindible” aconseguir més transparència i major rendiment de comptes gràcies a l’ús de les noves tecnologies.

El director del CatSalut David Elvira prioritza l’abordatge comunitari, la salut mental, els serveis en xarxa i la participació

El director del Servei Català de la Salut, David Elvira, ha començat la seva intervenció destacant que “hem d’estar orgullosos del Sistema Nacional de Salut i dels resultats que ha obtingut”. Elvira ha explicat que el sistema sanitari ha anat evolucionant per donar resposta a les necessitats canviants de les persones: “Tenim una esperança de vida de les millors del món, una bona percepció de l’estat de salut per part de la població i una valoració positiva dels serveis sanitaris”.

Elvira ha emfatitzat la necessitat “d’encarar els nous reptes que tenim per fer i fixar les bases del Sistema Nacional de Salut del futur”. En aquest sentit, el director del Servei Català de la Salut ha anomenat els quatre eixos bàsics de transformació: intensificar la intervenció comunitària; dedicar més esforços i recursos a treballar l’àmbit de la salut mental; potenciar els serveis en xarxa per generar més massa crítica i garantir l’equitat en l’accés a tractaments innovadors; i fomentar una participació més àmplia i a la vegada compromesa i responsable dels diferents agents que intervenen en l’àmbit sanitari de Catalunya.

David Elvira ha subratllat que “el nou CatSalut ha de garantir la universalitat real del sistema” emparada en la recent Llei d’universalitat aprovada pel Govern, i garantir un accés equitatiu als serveis sanitaris “sensible a les condicions socioeconòmiques individuals i territorials”; reforçar la seva governança per “garantir el lideratge assistencial dels centres públics”, i comptar amb els professionals en la seva planificació operativa.

El director del Servei Català de la Salut ha finalitzat la intervenció convidant a tots els professionals sanitaris a participar per aconseguir que “el Sistema Nacional de Salut segueixi sent un èxit col·lectiu”.

Els professionals presenten més de 450 experiències innovadores

Tot seguit s’ha fet una taula rodona, moderada pel subdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon, per recollir l’opinió dels professionals clínics i la ciutadania en relació al futur sistema de salut. Durant el mes de novembre es van fer diferents tallers arreu de Catalunya, amb la participació de més de 240 professionals, sobre els quatre grans eixos d’actuació prioritzats des del CatSalut: la intervenció comunitària i intersectorial, la salut mental, els serveis en xarxa i la participació dels professionals i de la ciutadania. A la taula rodona, s’han repassat les principals conclusions i s’ha sentit l’opinió de professionals que han participat als tallers.

Durant la Jornada s’han presentat algunes de les més de 450 experiències  innovadores que han aportat els professionals al voltant dels quatre eixos prioritaris de transformació del sistema de salut. D’aquesta manera, el Departament de Salut ha volgut reconèixer i donar visibilitat a les experiències més destacades i fomentar l’intercanvi de coneixement entre professionals del sector i l’Administració. D’aquestes experiències, 6 han estat premiades:

Salut comunitària:
–    Programa de Prescripció Social i Salut Sabadell Sud (PSUSS) (Equip d’Atenció Primària (EAP) Sabadell Sud. Metropolitana Nord de l’ Institut Català de la Salut)
–    Atenció Primària Vallcarca – Sant Gervasi. Oberts a la comunitat (EBA Vallcarca)

Salut mental
–    El desenvolupament d’un model d’atenció comunitària en salut mental i addiccions que ha tancat l’hospital psiquiàtric (Institut d’Assistència Sanitària)
–    Equip TAC de Primer la LLar ( Housing First) a Barcelona (Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Fundació Sant Pere Claver- SUARA, Ajuntament de Barcelona direcció de persones vulnerables, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Departament de Salut, Pla Director de Salut Mental).

Xarxes assistencials:
–    Atenció compartida del càncer de mama a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra (Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra Hospital)

Participació:
–    Consell de participació ciutadana de la Fundació sanitària de Mollet (FSM).

Switch to mobile version