Autor Societat
31 gener 2017 a 15:00

El programa “Vacances en família” serà més inclusiu i social aquest 2017

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

A la xarxa d’albergs de la Generalitat

vacances en familia

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, la directora general de Famílies, Roser Galí, i la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, Agnès Russiñol, han presentat l’edició 2017 del programa “Vacances en família”, fruit de la col·laboració entre les dues direccions generals del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i que compta amb una aposta important del Govern per fer-lo més inclusiu i social.
El programa està adreçat a totes les famílies catalanes amb fills i filles menors d’edat (0 a 17 anys) amb l’objectiu de potenciar el lleure familiar com un aspecte educatiu i afavorir la convivència dels membres de la unitat familiar i amb la resta de famílies participants. El programa es desenvolupa en 33 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en diferents èpoques de l’any i de diferent durada. En total, s’ofereixen 67 períodes d’estada repartits en Setmana Santa, estiu, els diversos ponts al llarg de l’any i els caps de setmana des del mes de març de 2017 fins al de febrer de 2018.
Les estades es complementen amb activitats i espectacles (titelles, màgia, pallassos, ioga en família, activitats de descoberta de l’entorn i la natura, cants, balls i tallers de manualitats, entre d’altres) en els torns de més de dues nits, amb l’objectiu de compartir i aprendre a través del lleure.
En aquesta tretzena edició, s’ofereixen un total de 54.327 places per a un total de 10.585 famílies amb fills menors de 18 anys.
Novetats socials i inclusives
Durant la presentació de la iniciativa, la directora genera de Joventut, Marta Vilalta, ha anunciat, com a gran novetat, la incorporació de cinc subprogrames en el marc del “Vacances en família” dirigits a un total de 1.604 famílies d’especial atenció pública, que tindran l’estada becada o totalment gratuïta amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats de les famílies catalanes. Aquestes famílies podran participar del programa a instàncies de la Direcció general de Famílies a través de la col·laboració de les entitats socials que gestionen l’acompanyament d’aquestes persones i per tant, tindran reservada la seva plaça al marge del procés de preinscripcions i del sorteig.
Per mitjà d’aquests subprogrames, es reservaran places per a 160 famílies en situació de vulnerabilitat que es troben en risc d’exclusió social; per a 100 famílies acollidores; places per a famílies amb un gran nombre d’integrants; places pel programa Respir, dirigit a famílies amb fills amb discapacitat; i per a dones víctimes de violència masclista, a determinar en funció de la demanda. A més a més, es destinaran places per a 944 famílies monoparentals, que més enllà del descompte ja previst en anys anteriors, tindran a banda, garantida les places per poder participar al programa.
Es tracta, segons ha indicat Vilalta, d’una banda, de garantir que tothom pugui gaudir d’un espai de lleure en família, i de l’altra, de posar els albergs públics al servei de les diferents realitats socials del país i, en especial, a la d’aquells col·lectius que sovint tenen més dificultats per poder gaudir d’uns dies de lleure conjuntament amb les seves famílies. “Volem que els albergs siguin el reflex de la societat, i per això estem intensificant l’orientació social i de servei públic dels albergs”, ha puntualitzat la directora general.
Per la seva banda, la directora general de Famílies, Roser Galí, ha posat en valor el treball en comú entre les dues direccions generals del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i ha remarcat que el programa obre l’oportunitat a moltes famílies que no tenen capacitat per anar de vacances, ja sigui per la seva situació econòmica o social, de poder gaudir d’un lleure familiar compartit. “Són famílies que requereixen la nostra mirada i atenció”, ha insistit Galí.
Incorporació majors de 65 anys al programa general
A banda de les novetats incorporades en l’edició 2017, el programa general del “Vacances es Família” segueix el sistema de preinscripció a la web del programa amb termini fins dilluns que ve, 6 de febrer, a les 12 hores. El proper 8 de febrer se celebrarà el sorteig a partir del qual s’adjudicaran les places definitives.
El preu general del programa es manté en 26,90 euros per persona i nit. Pel que fa al preu dels infants menors de 3 anys, mantenen l’estada gratuïta, els de 4 a 6 anys tenen un 50% de descompte i els de 7 a 13 anys gaudiran d’un 25% de reducció. D’altra banda, les famílies nombroses i monoparentals tenen un 10% de descompte en tots els serveis. Segons les dades fetes públiques avui, un total de 451 famílies monoparentals i 1.212 nombroses es van beneficiar d’aquesta reducció en l’edició de l’any passat.
La novetat principal que incorpora el programa general tal i com ha exposat la responsable de Joventut, és que els familiars directes majors de 65 anys s’incorporen al programa i podran participar de l’estada familiar. “A més de posar en valor el temps que comparteixen pares i fills i intensificar els seus vincles afectius, també volíem facilitar les relacions intergeneracionals”, ha detallat la directora general. D’aquesta manera, els majors de 65 anys gaudiran d’un 50% de descompte sobre el preu del programa.
 
Finalment, durant la presentació de l’edició 2017 del programa també s’ha donat a conèixer que aquesta edició s’hi incorpora l’alberg Pau Casals – Canigó, situat a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord. Aquesta instal·lació, que consta de tres edificis ambientalment sostenibles i d’un notable interès arquitectònic, ofereix un total de 1.312 places per a 328 famílies en el marc del programa.
 
Des de la seva posada en marxa l’any 2005, 211.299 persones corresponents a 55.891 famílies han gaudit del programa “Vacances en família”.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×