Autor Economia
22 Març 2017 a 18:00

L’AEAT resol dubtes sobre el SII

Dins les activitats del Club Cecot

Cecot AEAT SII

Gonzalo García de Castro, delegat especial en Catalunya de l’AEAT, Jaume Saura Bort, cap de la Dependència Regional de Informàtica de l’AEAT i Lorena Echeverría González, cap de la Dependència Regional Adjunta de la Dependència de Gestió Tributària han tingut oportunitat de respondre en primera persona els dubtes que part dels prop  de 150 representants d’empreses els han anat fent en relació a la implementació, desenvolupament i obligacions en el Subministrament Immediat d’Informació de l’IVA (SII).

Aquesta mesura ha generat desconcert entre les pimes per la seva imminent entrada en vigor, ja que, tot i que s’ha anat anunciant amb anterioritat, sempre s’ha retardat per la impossibilitat de legislar sobre tota la casuística empresarial.

La implantació del SII a partir de l’1 de juliol de 2017 implicarà registrar totes les factures emeses i rebudes en un màxim de quatre dies hàbils en un sistema on-line amb Hisenda, per a totes aquelles empreses que presenten l’IVA mensualment.  Aquest és el cas de les empreses que facturen més de 6 milions d’euros l’any, però també de molts petits exportadors que s’han acollit voluntàriament al sistema ReDeMe per a cobrar més ràpidament les seves devolucions. Per aquests casos, Hisenda ha anunciat recentment que s’habilitarà un sistema de renúncia voluntària a partir del mes de maig, pel segon semestre d’enguany.

Segons l’AEAT, el sistema permetrà agilitzar les devolucions d’IVA i combatre el frau fiscal. Alhora, el SII permetrà eliminar burocràcia, concretament els models 347, 340 i 390.

L’AEAT recomana que els empresaris comencin a fer proves, sense cap efecte fiscal, amb el SII a través del portal d’Hisenda, de manera que es puguin familiaritzar amb el nou sistema. Aquestes proves estaran obertes fins finals d’any, tot i que a partir de l’1 de juliol caldrà començar a presentar de manera vinculant les factures corresponents al primer semestre del 2016. Els contribuents podran accedir al SII amb el seu certificat digital en vigor.

La percepció entre els assistents a la sessió és que la posada en marxa del SII implicarà un canvi molt transcendent dins les seves pròpies organitzacions com en la seva relació amb l’administració; “de fet és un repte, tant per a les empreses com per a la mateixa AEAT”, ha afirmat el representant del Club Cecot Financer & Fiscal, Enric Rius.

Entre les empreses també preocupa els costos d’actualització informàtica i de gestió que poden comportar aquest nou sistema, així com la necessitat de reciclar-se quant a l’aplicació formal de l’IVA, requisits de factures, deduccions, etc. “Un cop ja s’ha pogut definir el gruix de les casuístiques per utilitzar el sistema, el cert és que les empreses no tenen massa marge per a la formació abans de la posada en marxa”, lamenta Rius.

Des del Club Financer & Fiscal es farà un seguiment acurat sobre les implicacions, les incidències i l’evolució d’aquesta adaptació per part de les pimes associades a la Cecot per tal de poder retornar una valoració a l’AEAT i possibles propostes de millora.

Switch to mobile version