Autor Economia
22 març 2017 a 10:00

Les exportacions catalanes han pujat un 15,6% el mes de gener

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

En relació a Gener de l’any passat

Baiget Generalitat

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha assegurat que “la inversió estrangera a Catalunya no només hi continua sent sinó que creix”. El conseller ha fet aquestes valoracions després de conèixer aquest matí tres notícies relacionades amb la competitivitat de l’economia catalana:  la decisió de Panasonic de comprar la participació de la Generalitat a Ficosa, les dades d’inversió productiva estrangera durant el 2016 i les dades exportacions del gener del 2017. Baiget ha volgut insistir en que “l’economia catalana continua sent competitiva” a nivell internacional molt al contrari “de les informacions falses que diuen que el procés la perjudica”

Pel que fa a les xifres d’inversió bruta estrangera productiva a Catalunya, el conseller ha explicat que  “el 2016 passa a ser el segon millor any de la sèrie històrica”. Tot i que el global de la inversió ha estat de 4.856,6 milions d’euros l’any 2016, un 1,3% menys que en el 2015, la xifra és bona. Baiget ha explicat també que les estadístiques presentades pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat “deixen 4.432 milions d’euros pendents d’assignar a cap territori”, part dels quals corresponen a Catalunya..
El titular d’Empresa i Coneixement ha recordat que, en relació a la tipologia d’inversions conegudes avui, un 29,3% han estat de caràcter industrial, fet que reforça l’aposta d’aquest Govern pel aquest sector del país. Sobre el pes de Catalunya en la captació d’inversions dins l’estat espanyol, aquesta se situa en segona posició. Respecte a aquestes dades cal recordar l’efecte capitalitat que tenen aquestes estadístiques com a conseqüència de les seus fiscals que estan ubicades a Madrid i no de les unitats productives que estan ubicades en altres territoris.
 
El titular d’Empresa s’ha fet ressò també de les dades d’exportacions catalanes que han pujat un 15,6% el mes de gener en relació al mateix període de l’any passat. Dins d’aquest augment cal destacar l’automoció, els bens d’equip i la química.
El conseller Baiget ha insistit que pel que fa tant a les inversions com a les exportacions “són una demostració que l’empresariat català està fent bé la feina i ha interioritzat la internacionalització com la via sòlida per a créixer”.
En aquest sentit, ha remarcat que “el caràcter industrial de l’economia catalana queda palès i que l’aposta d’aquest govern per la indústria com a generador d’ocupació estable i de qualitat, va per bon camí”.
Ficosa
Pel que fa a Ficosa, l’empresa ha comunicat aquest matí la compra per part de la japonesa Panasonic Coporation de la participació de la Generalitat a la multinacional. Pel conseller aquest fet demostra que l’inversor internacional  aposta per l’empresa catalana i confia en la nostra economia”.
L’any 2009, en una etapa de recessió internacional, el Govern va atorgar un préstec de 50 milions d’euros a través de l’Institut Català de Finances a Ficosa, per garantir la viabilitat de la companyia. Posteriorment, el 2015 aquest préstec es transformà en accions de l’empresa i això va facilitar una inversió de 150 milions d’euros per part de Panasonic. Dos anys després, Panasonic executa l’opció de compra de la participació de la Generalitat, que inicialment estava prevista pel 2018. “Amb l’actuació de la Generalitat s’ha aconseguit mantenir la planta i els llocs de treball a Catalunya i és un exemple de que l’economia continua sent competitiva”, ha afirmat Baiget.
Ficosa és una multinacional catalana fundada el 1949 dedicada a la recerca, desenvolupament, la producció i comercialització de sistemes de seguretat, comunicació i eficiència per a la indústria de l’automòbil. L’empresa té a Catalunya seus operatives a Viladecavalls, Rubí i Sant Guim de Freixenet. L’any 2016 ocupava 10.101 treballadors dels quals 1.655 eren a Catalunya.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×