Autor Economia
21 Març 2017 a 10:00

Pimec i l’AEAT presenten el SII

Davant de més de 250 empresaris

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC // Imatge cedida per pimec

PIMEC i representants de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) han presentat en primícia, en un acte davant més de 250 empresaris,  les novetats del nou Sistema d’Informació Immediata (SII) per a la gestió de l’Impost del Valor Afegit (IVA), que entra en vigor el proper 1 de juliol, en aplicació pel primer semestre d’enguany.

El SII connecta per via telemàtica les empreses amb l’AEAT, de manera que els llibres d’IVA i les factures són carregades automàticament a la base de dades d’Hisenda. Segons l’AEAT, el sistema permetrà agilitzar les devolucions d’IVA i combatre el frau fiscal. Alhora, el SII permetrà eliminar burocràcia, concretament els models 347, 340 i 390.

El SII serà obligatori per aquells contribuents que declarin IVA amb caràcter mensual. Aquest és el cas de les empreses que facturen almenys 6 milions d’euros l’any, però també de molts petits exportadors que s’han acollit al sistema ReDeMe per a cobrar més ràpidament les seves devolucions. Per aquests casos, Hisenda ha anunciat recentment que s’habilitarà un sistema de renúncia voluntària pel primer semestre d’enguany.

Davant aquesta circumstància, el president de la Comissió Econòmicofiscal de PIMEC, Joan M. Gimeno, ha manifestat la seva preocupació davant una nova càrrega de compliment tributari, que obliga les petites empreses a familiaritzar-se en poc temps amb un nou sistema de gestió. Gimeno ha recalcat novament que “Hisenda ha de tenir present la realitat de les pimes a l’hora d’introduir novetats com el SII, doncs comporta major pressió al sistema financer i administratiu de les empreses, i, per tant, majors costos indirectes de compliment tributari”.

Davant la preocupació manifesta dels empresaris presents i la petició de PIMEC d’evitar les sancions almenys durant un termini concret, el Delegat Especial d’Hisenda a Catalunya, Gonzalo García de Castro, ha reiterat la voluntat de l’AEAT d’aplicar el SII de manera prudent, moderada i flexible.

PIMEC celebra que Hisenda ja hagi donat resposta a les seves peticiones, articulant el mecanisme de renúncia anunciat recentment per a petites empreses acollides al ReDeMe, però caldrà veure com s’aplica i sembla que només afectaria al primer semestre del 2017.

L’AEAT recomanà que els empresaris facin proves, sense cap efecte fiscal, amb el SII a través del portal d’Hisenda, de manera que es puguin familiaritzar amb el nou sistema. Aquestes proves estaran oberts fins finals d’any, tot i que des del 1 de juliol caldrà començar a presentar de manera vinculant les factures corresponents al primer semestre del 2016. Els contribuents podran accedir al SII amb el seu certificat digital en vigor a través d’aquest enllaç.

Switch to mobile version