Autor Economia
21 març 2017 a 18:00

Sessió inaugural de la Setmana del Comerç

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Presentat el Programa de subvencions en l’àmbit del comerç

Baiget setmana comerç

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha presentat a la Llotja de Mar el Programa de subvencions en l’àmbit del comerç, els serveis, l’artesania i la moda per al 2017. En el marc de la sessió inaugural de la Setmana del Comerç —que se celebra des d’ahir i fins al diumenge 26 de març arreu de Catalunya—, el conseller Baiget ha donat a conèixer el pla d’incentius per al sector per enguany, amb una dotació prevista de 7,5 milions d’euros.

Amb aquest pla d’incentius 2017, la Generalitat, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Direcció General de Comerç, concreta la seva voluntat de fer costat al sector del comerç, els serveis, la moda i l’artesania per aconseguir millorar-ne la posada al dia, modernització i rendibilitat, i alhora impulsar un creixement sostenible i respectuós amb l’entorn i el medi ambient.
En el marc de la presentació, el conseller ha volgut destacar que “vivim temps de canvis que afecten a tots els sectors econòmics, i també al del comerç, i precisament en aquests moments en que es comença a percebre una recuperació del consum, el Govern vol estar al costat a l’empresa comercial que cada dia amb esforç puja la persiana del seu negoci, i contribueix amb això a cohesionar i dinamitzar les nostres ciutats”. Així mateix, Baiget ha afegit que la Generalitat reitera “el seu compromís amb els valors del comerç, que també són els del país”.  
Els incentius presentats avui inclouen tres línies d’ajuts: la del foment de la competitivitat de l’empresa a través  de les entitats, la línia d’ajut a la participació d’empreses artesanes a fires professionals d’àmbit nacional, estatal i internacional; i la línia d’internacionalització de la moda.
L’objectiu de la primera línia d’ajuts —orientada a entitats i associacions sectorials i territorials del comerç— és donar suport a les actuacions que agrupin esforços col·lectius per a l’impuls de projectes encaminats a fer de Catalunya un país ric en comerç de proximitat i comerç d’alta concentració, mantenint l’històric equilibri entre formats i creant sinergies amb agents d’altres àmbits vinculats, com poden ser el turisme, la gastronomia, la cultura i la tradició.
Aquesta convocatòria d’ajuts també s’adreça a les empreses artesanes i a les del sector moda, amb el propòsit de millorar la visibilitat de les empreses de cada branca d’activitat: en el cas de la moda, fomentant la internacionalització dels nostres dissenyadors mitjançant la presència en showrooms internacionals; pel que fa a l’artesania, incentivant la participació dels artesans en fires del sector, a fi de potenciar la comercialització dels seus productes.
El termini per acollir-se a aquests ajuts s’obre a principis d’abril. El programa de subvencions al comerç per a 2017 es completarà amb la publicació, entre maig i juny, de la segona convocatòria d’ajuts adreçats especialment a l’empresa comercial i a l’activitat firal.
A banda de la programa d’incentius previst per enguany, el conseller Baiget ha anunciat la partida de 7,5 milions d’euros en crèdits al comerç, a través de l’Institut Català de Finances (IFC).
La presentació dels incentius s’ha fet aquest migdia a la Llotja de Mar, en el marc de la sessió inaugural de la Setmana del Comerç, a la que han assistit més de 300 professionals del comerç i representats del sector, i que ha comptat també amb la participació de la directora general  de Comerç, Muntsa Vilalta. Sobre la Setmana Vilalta ha destacat que “és una iniciativa pionera i de país, que vol aportar coneixement al sector, i també apropar al ciutadà la importància del comerç, no només des del vessant econòmic, sinó també com a eix vertebrador i de país”.
Així mateix, Vilalta ha volgut destacar la complicitat i dinamisme de les entitats i associacions territorials i sectorials que ha permès programar més de 120 activitats arreu de Catalunya al llarg d’aquesta setmana. D’altra banda, ha presentat oficialment al sector la campanya institucional #comerçincreïble, per promocionar el comerç de proximitat, una campanya “de gran abast, que apel·la a les emocions i les experiències, i que s’adreça al ciutadà i també al sector, perquè volem que el comerç sigui el protagonista absolut, posant en valor el seu paper econòmic i també social”, ha apuntat Vilalta.
Resultats 2016: 6,67 milions d’euros en subvencions al comerç, artesania i moda al 2016
 
Durant l’any passat, la Generalitat –a través del CCAM– va destinar 6,67 milions d’euros en subvencions al sector del comerç, les fires, l’artesania, i la moda, per a un total de 1.826 projectes. Analitzat per programes, es van atorgar 3,6 milions d’euros a un total de 356 projectes, per millorar la competitivitat de l’empresa comercial. Així mateix, es va destinar 1,2 milions d’euros a 516 projectes dins el programa per afavorir la continuïtat de locals comercials i el relleu generacional en processos de traspàs de negoci.
 
Programa
Sol·licituds atorgades
Inversió
Subvenció
Competitivitat de l’empresa de comerç i serveis a través de les entitats
356
8.539.423,99 €
3.674.530,42 €
Afavoriment de la continuïtat dels locals comercials
516
5.799.809,37 €
1.212.324,76 €
Implementació d’eines d’innovació tecnològica
331
   2.099.033,30 €
    793.485,71 €
Participació en activitats firals sectorials, multisectorials, i els serveis a Catalunya
238
   1.222.467,50 €
    454.593,17 €
Comercialització de l’artesania
129
      868.039,54 €
    326.028,30 €
Internacionalització de la moda
52
   1.064.317,96 €
    209.248,91 €
TOTAL
1826
 19.593.091,66 €
 6.670.211,27 €
 
D’altra banda, dins el programa d’implementació d’eines d’innovació tecnològica, es van destinar l’any passat prop de 800 mil euros a un total de 331 projectes presentats, i dins del programa de participació en fires, més de 450 mil euros, a un total de 238 projectes.  Dins el programa de comercialització de l’artesania es van atorgar 326.000 euros (a 129 projectes) i prop de 210 mil euros a la internacionalització de la moda (a 52 projectes).
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×