Autor Cultura
18 Maig 2017 a 10:00

CaixaForum i CosmoCaixa Barcelona celebren la Nit dels Museus

Obren les seves exposicions de forma gratuïta durant tot el dia

CosmoCaixa // Imatge cedida per la Caixa

CosmoCaixa // Imatge cedida per la Caixa

CaixaForum Barcelona i CosmoCaixa Barcelona s’adhereixen, com cada any, a la Nit dels Museus de dissabte 20 de maig, una ocasió per descobrir els centres culturals de la ciutat d’una manera molt especial. Amb motiu d’aquesta vetllada única a l’any, els dos centres de l’Obra Social ”la Caixa” obriran les seves portes fins l’1 de la matinada, omplint la seva programació de nombroses activitats al voltant de la música, el cinema, la ciència i l’astronomia, i oferint visites especials a les exposicions temporals del centre. El dijous 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, CaixaForum i CosmoCaixa Barcelona també obren les seves exposicions de forma gratuïta durant tot el dia.

La programació especial per a la Nit dels Museus a CaixaForum Barcelona estarà dedicada a la música, que envairà el Pati Anglès a les 21.00, 22.00 i 23.00 hores de la mà de la Afro Catalan Soul Band que animarà la vetllada amb els sons del soul i el funky.El cinema també tindrà el seu espai a  a la jornada gràcies als  BAFTA SHORT FILM NOMINEES, una selecció dels millors curts produïts durant el 2016 al Regne Unit. Simultàniament, s’oferiran visites nocturnes a algunes de les exposicions del centre, com ‘Els pilars d’Europa’, ‘20e FotoPres “la Caixa”‘ i “Finestres al món”.En el cas de CosmoCaixa, la programació especial de la Nit dels Museus se centrarà en les activitats de divulgació per al gran públic amb una programació especial que possibilita gaudir d’una observació astronòmica en viu entre d’altres activitats al voltant de l’astronomia.Els tallers per acostar els més menuts a l’astronomia o els monòlegs humorístics dels cièntifics del col·lectiu BigVan seran les estrelles de la jornada.
A més, es podrà visitar l’exposicició “En Pau, en Jordi i la Laia. Els primers cosins primats” un projecte expositiu en col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia, i només per tres mesos, que mostra els fòssils autèntics i les seves reproduccions de tres primats trobats a Catalunya
CAIXAFORUM BARCELONA
CONCERT (21.00, 22.00 i 23.00h)
Afrocatalan soul band
Roser Monforte, saxo / Òscar Latorre, trompeta /  Eloi Escudé, teclats / Àlex Sala, baix elèctric / Andreu Pitarch: bateria
En col·laboració amb el Taller de Músics de Barcelona.Des de Ray Charles fins a Amy Winehouse, l’Afrocatalan Soul Band està formada per reconeguts músics que alhora participen de diverses formacions, com l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics, La Jove Big Band i Jazz do It, entre d’altres.Un concert que fa un viatge ple d’energia a les arrels del funk i del soulPROJECCIONS (19.30, 21.00, 22.30h)
Batfa shorts
En el marc de La Nit dels Museus, CaixaForum presenta una selecció dels millors curts produïts durant el 2016 al Regne Unit. Els BAFTA SHORT FILM NOMINEES són uns programes dedicats a promocionar internacionalment els millors curtmetratges britànics gràcies a la col·laboració entre el British Council i la British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).La selecció inclou set curtmetratges, tres dels quals són d’animació:Edmond, de Nina Gantz i Emilie Jouffroy.
Un viatge a través dels impulsos i anhels d’Edmond, que revisita cada moment important per trobar els orígens dels seus desitjos.Samuel–613, de Billy Lumby i Cheyenne Conway.
La història de Shmilu, un jueu en crisi, dividit entre la seva comunitat i les seves possibilitats romàntiques a l’est de Londres.Operator, de Caroline Bartleet i Rebecca Morgan.
Un operador de serveis d’emergència rep una trucada d’una mare desesperada. Gemma, la protagonista, haurà de confiar en l’operador per sobreviure.

Mining poems or odes, de Callum Rice i Jack Cocker.
Robert, ex-soldador de les drassanes de Govan, Escòcia, reflexiona sobre com les seves experiències de vida han influït en la seva nova afició per escriure.

Manoman, de Simon Cartwright i Kamilla Kristiane Hodol.
Glen acudeix a una sessió de teràpia per treure les angoixes que té dins. Després d’un intent frustrat, es deixa anar i fa quelcom inesperat, sense importar les conseqüències.

Over, de Jörn Threlfall i Jeremy Bannister.
‘Over’ presenta una escena del crim. Què ha succeït? Res no és el que sembla i la realitat és profunda, i profundament inesperada.

*Els curts es presenten en versió original amb subtítols en castellà i no són aptes per a menors de 16 anys. La projecció té una durada total d’aproximadament 72 minuts.

TALLERS FAMILIARS (de 19.00 a 23.00h)

Retratart en blanc i negre
Un viatge al passat per descobrir com es retratava algú sense utilitzar la càmera de fotos
Quiric (+2)
Una eina interactiva que experimenta a través del llenguatge tecnològic les possibilitats de joc amb  els més menuts com si es tractés d’un moble, una càmara de fotos o un ordenador.
Joc de pistes (+7)
 Joc de deducció, observació i experimentació que descobreix els aspectes més curiosos del CaixaForum.
Trencaclosques (+3)
Els trencaclosques descobreixen perspectives inusuals i detalls que passen desapercebuts mentre s’aprèn de forma lúdicaVISITES ESPECIALS A L’EDIFICI
19.30, 20.30, 21.30 i 22.30hEXPOSICIONS
Els pilars d’europa
Aquesta exposició proposa una nova lectura de l’Edat Mitjana articulada en cinc àmbits: la formació d’Europa, el poder reial, la vida a la cort, l’Església, la vida a les ciutats i el llegat. L’objectiu és obrir una finestra al món de l’època medieval a partir dels tresors i la cultura material tant de l’elit dominant com d’altres grups socials. Ara s’ofereix una relectura a través de 260 objectes que procedeixen majoritàriament de la col·lecció del British Museum.
20è fotopres “la caixa”
Ja fa trenta anys que es va convocar el primer FotoPres “la Caixa”, que al llarg de la seva trajectòria ha esdevingut una referència internacional en el camp de la fotografia documental.Per a aquesta edició s’han seleccionat 10 nous treballs de fotògrafs que duen a terme la seva activitat de manera independent dels grans mitjans. Molts d’ells treballen en els formats, els estils i els mitjans més diversos que permeten les tecnologies del segle XXI i les noves formes de producció, difusió i consum de la informació i la creació.Els diferents enfocaments i realitats configuren un conjunt que parla de les transformacions de la societat, obert al món i compromès a favor dels drets humans, la justícia i la dignitat de les persones.
Visita a l’edifici modernista
Els secrets que amaga l’edifici de l’antiga fàbrica modernista i la seva espectacular transformació en CaixaForum Barcelona expliquen moltes coses sobre la història de Barcelona i els canvis que ha experimentat l’arquitectura del segle XX.
Aquesta visita permet descobrir totes les cares de l’antiga fàbrica dissenyada per Josep Puig i Cadafalch, un bell exemple de l’arquitectura modernista industrial. A partir de materials audiovisuals, fotografies d’època i una gran maqueta central, els visitants podran conèixer la història de l’edifici i recórrer el seu interior i exterior, incloent-hi les terrasses.COSMOCAIXA
TALLERS I ACTIVITATS  de 19 a 1h
Observació astronòmica
Ubicació: Plaça de la Ciència
A càrrec: ASTER. Agrupació Astronòmica de BarcelonaSota el guiatge d’aficionats i especialistes de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, els participants tindran l’oportunitat d’observar els astres visibles tan bon punt es pongui el Sol.
Observarem Júpiter i els seus quatre satèl·lits més brillants, Io, Europa, Ganimedes i Callisto.
A més, durant l’observació i sempre que les condicions meteorològiques ho permetin, els experts, amb prismàtics i telescopis, ajudaran a reconèixer estels dobles i objectes del cel profund (cúmuls, nebuloses…), per descobrir com s’utilitza un planisferi i per observar els diferents tipus d’astres.Construeix el teu planisferi
Horari: 19, 20, 21 i 22h
Edat recomanada: +7Amb materials molt senzills els participants podran construir un instrument molt antic, senzill i pràctic per les observacions nocturnes del cel.T’agrada la fotografia? Has fotografiat mai l’Univers?
Astrofografia: L’Univers a l’abast
Horari: A les 21, 22 i 23h
Ubicació: Beta
A càrrec: ASTER. Agrupació Astronòmica de BarcelonaXerrada sobre la fotografia astronòmica on els assistents descobrirem que l’astronomia també pot ser accessible a tothom, amb una càmera digital o analògica, amb o sense telescopi. Es poden aconseguir molt boniques de galàxies, nebuloses, planetes, la Lluna, conjuncions, ocultacions, trànsits, eclipsis, cometes… com fotografies no tan boniques, però plenes d’una interessant informació que no es pot captar a simple vista.De la mà dels aficionats, l’astrofotografia pot aportar un enorme i fascinant ventall d’opcions estètiques, experimentals i científiques.Planetari L’Univers Fosc
Horari: 20, 21, 22 i 23h
Edat recomanada: +10Univers Fosc (“Dark Universe”)’ és un fascinant programa de planetari a cúpula completa en 2D i desenvolupat pel prestigiós American Museum of Natural History. Mitjançant escenes increïblement detallades del Cosmos i exquisides representacions basades en dades reals d’alguns dels fenòmens astronòmics més espectaculars, el programa revela, d’una manera rigorosa però a la vegada amena, com ha progressat el nostre coneixement sobre l’Univers al llarg dels anys, i explora les grans preguntes a les que la cosmologia actual ha d’intentar donar resposta, com ara quina és la natura de la misteriosa “matèria fosca” o què és l’encara més enigmàtica “energia fosca”ESPECTACLE
Monòlegs Científics” de BigVan, Científics sobre Rodes
Horari: 21.30h, 22.30h, 23.30h
A càrrec: BigVan
Edat recomanada: +12L’espectacle de Big Van consta d’una sèrie de monòlegs centrats en curiositats i temes d’actualitat científica.
Big Van és un grup de científics de diversos camps que expliquen la ciència d’una manera molt peculiar: amb humor. A vegades, quan els planetes s’alineen i la Lluna està en el seu quart minvant deixen els seus laboratoris durant una estona per pujar a l’escenari i presentar un espectacle al més pur estil “stand up comedy”, en què públic de qualsevol edat pot aprendre ciència al mateix temps que es difracta de riure.Podríem crear superherois mitjançant l’enginyeria genètica? Sabríem explicar-li a un homínid com es fa el foc? Quina ciència hi ha darrere d’una canyeta ben tirada? Hi pot haver vida de la xula en altres planetes, o només microbis menyspreables? Quina relació hi ha entre una supernova i la gran Lola Flores?EXPOSICIONSPau, Jordi i Laia, els nostres parents del Miocè

Del 18 de maig fins al 7 de setembre
Amb col·laboració amb l’Institut Català Miquel CrusafontPer primera vegada i de manera excepcional, reunirem a CosmoCaixa, gràcies a una col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia, i només per tres mesos, els fòssils autèntics i les seves reproduccions de tres primats trobats a Catalunya. Es mostra l’esquelet parcial de Pierolapithecus catalaunicus, de 12 milions d’anys d’antiguitat i conegut com “Pau”, les quals tenen una importància cabdal per entendre l’origen de la família dels Hominidae i comprendre l’evolució del nostre llinatge. També s’exhibirà l’esquelet parcial de “Laia”, un exemplar de Pliobates Cataloniae Cataloniae de fa 11,6 milions d’anys, que és un nou gènere i nova espècie que aporta sòlides dades sobre l’origen dels gibons actuals. El tercer exemplar correspon a “Jordi”, un Hispanopithecus laietanus de fa 9,5 milions d’anys. Un dels esquelets de primats del Miocè Superior més complet que es coneixen i l’únic material fòssil que mostra les adaptacions extremes a la suspensió que presenta l’orangutan actual.FESTIVAL LOOP
Machine Vision, 1978
Del dijous 18 al diumenge 28 de maig de 2018El Festival Loop ofereix un recull del treballs experimentals que entre els anys 1975 i 1978 Steina Vasulka (Reykjavík, 1940) va desenvolupar sota el títol Machine Vision.
Machine Vision va sorgir com a resposta a la investigació de l’artista al voltant del concepte de la percepció i en què va combinar l’òptica i l’electrònic. En les cintes de vídeo i les instal·lacions que conformen aquest corpus d’obres, l’artista dissocia el punt de vista des d’una perspectiva orgànica mitjançant l’ús d’un seguit de dispositius cinètics suportats per eines òptiques per controlar la càmera. Amb l’ajuda d’un circuit tancat de vídeo, aquests elements fan que el procés de construcció simbòlica del món visible resulti alterat.Steina i Woody Vasulka (Brno, Islàndia, 1937) són pioners de la producció de la imatge electrònica i digital. La parella es va conèixer als inicis dels anys seixanta i es va mudar a Nova York el 1965, on van fundar un multiteatre conegut com a The Kitchen el 1971.
En el seu diàleg constant amb màquines –de televisors de raigs catòdics a sistemes d’ordinador digital– han considerat el senyal electrònic com a mitjà artístic.Amb la col·laboració de BERG Contemporany i Vasulka Chamber, National Gallery of Iceland.
Switch to mobile version