Autor Societat
30 juny 2017 a 18:00

Balanç de més de 2 setmanes de calor intensa al juny

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Amb rècords de temperatura nocturna

temperatures Juny-17

Al llarg de més de dues setmanes Catalunya ha viscut un episodi de calor intensa, amb valors de temperatura màxima que durant diverses jornades s’han situat entre 35 i 40 ºC a bona part de l’interior i entre 30 i 35 ºC a la franja litoral i a les valls del Pirineu.
Més enllà dels valors més extrems, la temperatura s’ha mantingut clarament per sobre dels valors normals per l’època durant més de dues setmanes, sobretot entre el 10 i el 24 de juny, com a conseqüència de la presència d’una dorsal anticiclònica sobre la península Ibèrica i l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica.
El més destacat de l’episodi ha estat el fet que l’arribada de la calor intensa, plenament canicular, s’hagi produït durant la primera quinzena de juny, així com la seva persistència. Els mapes de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) del dijous 15 i el dissabte 24 de juny a les 00h UTC mostren la massa d’aire càlid emergint des del nord d’Àfrica i afectant de ple Catalunya, amb valors de 20 a 25 ºC sobre el Principat, típics d’una calorada de ple estiu.
Al llarg del juny de 2017, després d’una primera setmana relativament fresca i abans de la baixada de temperatura prevista pels últims dies de mes, destaquen més de dues setmanes amb temperatura molt superior a la normal, amb dos màxims al voltant dels dies 15 i 24 i una anomalia respecte de la mitjana climàtica de fins a +9 ºC el dia 15.
 
 
Temperatura màxima de fins a 40 ºC
Els mapes següents, generats a partir de les dades mesurades per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostren la distribució de la temperatura màxima assolida a Catalunya els dies 15, 17, 22 i 23 de juny, dates en què la calor va ser més intensa al conjunt del país.
El dissabte 17 de juny es va assolir el valor més elevat de l’episodi a Catalunya, amb 40,4 ºC a Vinebre (la Ribera d’Ebre).
La següent taula mostra les estacions de la XEMA que al llarg d’aquestes dues setmanes han registrat màximes més altes, iguals o superiors als 38 ºC. Són localitats situades als indrets típicament més calorosos del país en aquesta mena de situacions, com ara la Ribera d’Ebre, el pla de Lleida, el pla de Bages, el Priorat, la conca de Tremp i la vall del Segre:
Superació del llindar de situació meteorològica de perill per calor
Entre l’11 i el 26 de juny, 101 de les 181 estacions de la XEMA (56%) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com al percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost).
Els dies amb més superacions van ser el dijous 15 i el dissabte 17 de juny, amb 40 estacions cadascun (22% del total), tant del litoral i prelitoral com de l’interior. Després d’una transitòria baixada de la temperatura, amb cap superació del llindar els dies 19 i 20 de juny, la calor es va tornar a intensificar ràpidament fins a assolir un nou màxim entre el dijous 22 i el divendres 23 de juny, amb 28 i 26 superacions respectivament, concentrades a Ponent.
D’altra banda, 5 de les 181 estacions disponibles han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que només molt puntualment es podria parlar d’una autèntica onada de calor.
Rècords de temperatura màxima de juny
Un total de 12 de les 138 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han igualat o superat la seva temperatura màxima absoluta de juny entre els dies 14 i 23. Es tracta d’estacions repartides irregularment pel Principat, des del litoral fins a l’alta muntanya pirinenca. Cal destacar especialment els casos de Cabanes (Alt Empordà) i Benissanet (Ribera d’Ebre), estacions amb més de 20 anys de dades, que el dia 17 van superar clarament la seva màxima absoluta de la sèrie:
Per tant, es pot dir que la majoria de les 138 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han registrat alguna temperatura màxima més alta que la d’aquest episodi durant algun mes de juny de les últimes dècades, molt especialment el juny de 2003 (tant els dies 14-15 com els últims 10 dies de mes), però també el juny de 2001 (dies 22-25). I de manera més localitzada, també el juny de 2005 (dies 24-29) o de 2012 (dies 21-29), entre d’altres.
Ara bé, l’únic precedent d’una calorada més intensa i extensa que la d’enguany en un mes de juny és de l’any 2003, quan començava l’estiu més calorós que s’ha registrat a Catalunya.
Rècords de temperatura nocturna
La temperatura nocturna també ha estat força elevada, amb nits tropicals (temperatura mínima igual o superior a 20 ºC) no només al litoral i a diversos sectors del prelitoral, sinó també en alguns punts de l’interior, sobretot quan la massa d’aire era més càlida sobre Catalunya o bé hi havia nuvolositat.
Al llarg de l’episodi, 15 de les 138 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima més alta en un mes de juny. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24h UTC):
A l’àrea urbana de Barcelona, on l’illa de calor impedeix el refredament nocturn, s’han arribat a registrar algunes nits tòrrides, amb una temperatura mínima igual o superior als 25 ºC. Al centre de la ciutat, l’estació de Barcelona – el Raval no va baixar de 25,0 ºC durant la nit del 15 al 16 de juny i de 25,5 ºC la nit del 16 al 17, acumulant 70 hores sense baixar dels 25 ºC, un fet insòlit al juny al llarg dels seus 10 anys de dades.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×