Autor Economia
31 agost 2017 a 18:00

CECOT exposa al conseller Santi Vila les seves preocupacions

0 Flares 0 Flares ×
Escoltar

Sobre formació, cooperació publicoprivada i el preu de l’energia

CECOT Santi Vila

El conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, va reunir-se ahir al migdia amb els membres del Comitè Executiu de l’entitat, encapçalats pel seu president, Antoni Abad, amb l’objectiu de mantenir un intercanvi d´impressions sobre diferents aspectes relatius al món de l’empresa i analitzar la repercussió i l’impacte d’aquests aspectes sobre el desenvolupament del teixit econòmic i empresarial del nostre país. Vila ha agraït poder conèixer de primera mà l’opinió dels representants de l’economia productiva i s’ha posat a disposició per tal de desenvolupar propostes que millorin la competitivitat de les empreses del país. A la trobada també hi ha participat el secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Pau Villòria, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

Durant la reunió els assistents han parlat del paper de les administracions en el binomi competitivitat-país i la importància d’establir bases i processos de treball per una cooperació publicoprivada ben fonamentada, ben entesa i beneficiosa per al conjunt. “Hi ha bons exemples sistemes de cooperació publicoprivada en determinats sectors que estan donant resultats positius per a col·lectius, sectors o territoris i que haurien d’esdevenir models de referència”, ha argumentat Abad.

Els màxims representants de l’entitat han exposat al conseller la necessitat d’un nou model per la gestió de la formació professional i per la professionalització continua de les plantilles. Després de molt treball d’anàlisi per definir un nou model de formació més coherent i amb la realitat empresarial que tenim, ha donat el seus fruits i gran part de la feina realitzada ha estat recollida per la CEOE en el Libro Blanco de la Formación en el Trabajo. “Un document que tot just ha vist la llum aquest mes de maig i dels que en sentirem parlar força en els propers anys”.  El Llibre Blanc de la Formació consolida una proposta empresarial única per un nou model de Formació Professional. Aquest aposta per una modificació en profunditat de l’actual sistema, mitjançant un conjunt de mesures objectives i independents, basades en les dades i experiències dels últims anys i en l’anàlisi dels models dels països del nostre entorn.

I aquest, el de la formació, juntament amb l’energia són els dos aspectes clau que la Cecot ha demanat al conseller reforçar i donar més pes dins del Pacte Nacional per a la Indústria. Abad ha detallat a Vila les accions preses per la Cecot, en especial en els darrers anys, en l’àmbit de l’energia. En aquest sentit, Abad ha recordat la denúncia per Ajuts d’Estat que la Cecot, el Consejo Intertextil Español i el Centre Metal·lúrgic van presentar el mes de juliol del 2015 a instàncies europees en relació a la gestió del magatzem de gas CASTOR. En paral·lel les organitzacions van demanar el Ministre Soria deixar sense efecte l’aplicació del cobrament dels 1.350 M d’euros a la constructora i concessionària i els interessos derivats previst per l’1 de gener de 2016, fins que la Comissió Europea emetés la seva resolució a la denúncia. Una denúncia que està fent el seu procés i encara està oberta Brussel·les. Seguint en l’àmbit de l’energia, el president de la Cecot ha informat també de les accions dutes a terme amb els diferents grups parlamentaris per impulsar accions de defensa per l’Autoconsum energètic, així com la recent denúncia presentada al Síndic de Greuges de Catalunya, juntament amb el CEDAC, la Confederació Catalana de la Fusta i la FEM en relació a la reforma dels peatges de les línies de distribució de tensió que exclou sense raons objectives o tècniques, 3.277 empreses catalanes presents en xarxes de 25  kV de tensió. La Cecot està col·laborant amb la Plataforma kv25 per aconseguir que s’apliqui la tarifa 6.2 per aquestes empreses catalanes i millorar la seva competitivitat.

Durant la trobada s’han tractat altres temes com la consolidació del model definitiu dels Centres Tecnològics i l’R+D+i o el fet d’anticipar-se a la manca de perfils professionals per cobrir determinats llocs de treball especialitzats o d’oficis. Tenint en compte les dades i indicadors de la borsa de treball de la Cecot i el perfil de les persones a l’atur, el secretari general de l’entitat, David Garrofé ha anticipat a l’equip del conseller que si no es posen mesures amb celeritat es pot donar el cas d’haver de tornar a recórrer a la selecció en origen per determinats perfils professionals. “Amb l’alt volum de persones que encara tenim a l’atur és de molt mal dir que en els propers anys incrementarà el nombre d’empreses que necessitaran perfils de especialitzats en oficis que ja, a dia d’avui com és el cas de soldadors de tig o de mig, està costant cobrir amb població d’aquí”. Per aquest motiu, Garrofé ha tornat a insistir, durant la trobada, de la necessitat de reformular el sistema de formació professionalitzadora, implicant els agents econòmics, socials, educatius i administració per posar mesures consensuades des d’una gestió centralitzada amb àmplia participació d’aquests.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×