Autor Articles i estudis
5 Agost 2017 a 12:00

Nens i sol: ensenya’ls a protegir-se correctament

Bellesa fotoproteccio

L’aigua, la sorra, els castells a la riba… i el sol! Els nens se senten en el seu propielement quan són a la platja o la piscina, però aquests dos entorns tan agradables i divertits, també poden amagar un perill, el derivat de l’efecte dels raigs solars en la seva pell, si no estan degudament protegits. Per això, és responsabilitat dels adults cuidar-los i ensenyar-los a protegir-se del sol. Nens i sol: totes les cures que has de tenir en compte.

Segons l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) cada any hi ha uns 4.000 nous casos de càncer de pell. D’ells, s’estima que un 80% podria reduir-se mitjançant l’adquisició d’hàbits saludables de fotoprotecció quan s’és nen. Per això, aquest any, per primera vegada, l’Acadèmia ha impartit un taller de fotoprotecció als alumnes i pares del Col·legi Gaudem de Madrid.

Com que la millor manera d’ensenyar a un nen a llegir, a cuinar o a fer qualsevol cosa és per imitació dels seus pares o adults en què més confien, per això la millor manera d’ensenyar a un nen a protegir-se del sol és de la mateixa manera .

El protector solar ha de posar-se uns vint minuts abans d’arribar a la platja, ja ho sabem, per això és millor que qui primer se’l posi a casa, per donar exemple, siguin els pares i els demanin als nens que els ajudin a posar-se la crema a l’esquena. D’aquesta manera la protecció solar serà una activitat compartida entre tots els membres de la família.

Nens i sol: els fotoprotectors adequats
Segons els dermatòlegs pediàtrics, no és aconsellable exposar als nadons menors de sis mesos al sol, perquè la seva pell encara no ha desenvolupat plenament la seva capacitat per segregar melanina, el pigment que la protegeix. Aquests nadons es cremen i es deshidraten amb molta facilitat, i a més encara no és convenient aplicar-los crema solar.

A partir del sisè mes de vida sí que poden exposar-se al sol, però només per poc temps i, per descomptat, ben protegits, amb una crema solar amb SPF 50 + i només a primera hora del matí o a partir de les 6 de la tarda .

Els especialistes també adverteixen que fins als 3 anys els nens no haurien d’exposar-se al sol directament.

Els fotoprotectors més adequats per als nens són els específics per a ells, formulats amb filtres físics minerals que els protegeixen contra els raigs UVA, UVB i infrarojos, i a més són resistents a l’aigua, als frecs, al clor i la transpiració. Aquests productes acostumen a ser hipoalergènics, han estat testats sota control pediàtric i dermatològic, no contenen colorants ni perfums. També han d’incloure ingredients calmants i nutritius, com la vitamina E i extractes d’àloe vera i de civada.

Ni un un trosset sense crema
De vegades tallem els cabells molt curts als nens perquè, durant l’estiu estiguin fresquets, però se’ns oblida protegir el cuir cabellut, habitualment ocult pel cabell. No pots oblidar-te, tampoc el clatell (que sempre queda al descobert quan els nens van amb samarreta a la platja o la piscina). Les orelles, els pòmuls, el nas, les espatlles, la zona superior de les cuixes, la planta dels peus i l’empenya són zones més propenses a les cremades. El protector solar cal reaplicar-lo, com a mínim, cada dues hores, però si el nen està suant molt o fent molt exercici, hauries de reaplicar abans la crema solar, encara que sigui resistent a l’aigua i de molt alta protecció.

Pel que fa als nadons en el seu passeig diari, evita que els doni el sol directe, protegint-los amb gorra, samarreta, pantalons i sandàlies.

I si està sota el para-sol o a l’aigua?
Encara que creguis que el para-sol protegeix del sol, no és així. Ni els para-sols, ni l’ombra dels arbres protegeixen prou enfront de l’acció del sol, ja que filtren les radiacions infraroges però no els raigs ultraviolats, que a més es reflecteixen a la sorra. Si el nen està dins de l’aigua també necessita estar protegit. Igual que ocorre amb els núvols, l’aigua elimina la sensació de calor, però no filtra els rajos ultraviolats. De fet, els nens de pell molt sensible no han de romandre molt de temps prop de l’aigua, perquè els raigs solars es reflecteixen en ella i augmenta la possibilitat d’insolació.

Per Belleza Activa / AMIC

Switch to mobile version